Izložbe lutaka na Festivalu pozorišta za decu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Maj.2012, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložbe lutaka na Festivalu pozorišta za decu

SUBOTICA -

U okviru 19. Međunarodnog festivala pozorišta za decu, koji se održava u Subotici od 20. do 26. maja, biće otvoreno nekoliko izložbi posvećenih lutkarskoj umetnosti i umetnicima koji se bave izradom ovih specifičnih "glumaca", kao i pozorišnih plakata inspirisanih festivalom, najavili su organizatori.

Biće predstavljene izložbe iz Poljske, Hrvatske i Srbije: "Poljske pozorišne lutke", "Festivalski plakat", "Ljubav je tu", "Lutke2 (Lutke na kvadrat)" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i "Lutko moja, lutkice".

Postavka "Poljske pozorišne lutke" deo je ovogodišnjeg programa posvećenog poljskom lutkarstvu, a nastala je u saradnji sa Arheološkim i etnografskim muzejom iz Lođa (Poljska).

Izložbu, koja prikazuje radove najznačajnijih poljskih dizajnera posljednjih 50 godina, otvoriće 20. maja u Otvorenom univerzitetu u Subotici ambasador Republike Poljske u Srbiji Anžej Jasionovski i posetioci će moći da je pogledaju do 27. maja.

Sa majstorstvom poljskih lutkara, od 28. maja do 10. juna, upoznaće se Novosađani, u Pozorištu mladih u Novom Sadu, od 11. do 24. juna izložba će biti postavljena u Ustanovi kulture Palilula u Beogradu, a zatim i u Ljubljani, Mariboru i Zagrebu.

Izložba "Festivalski plakat", nastala u saradnji sa Fakultetom primenjenih umetnosti iz Beograda, obuhvata dela studenata četvrte godine studijskog programa "Dizajn": Nikole Rakića, Sanje Kusturice, Meri Ivanovske, Tamare Jovanović, Ivane Stojković, Tijane Smiljković, Nevene Živić, Dragiše Trojančevića i Darije Baste. Biće postavljena od 21. do 27. maja na Otvorenom univerzitetu.

U okviru autorske izložbe lutaka Marije Malbaš pod nazivom "Ljubav je tu", koja će biti otvorena od 21. do 27. maja u Gradskoj biblioteci u Subotici, biće izložene lutke različitih likovnih stilova i tehnoloških tipova: ginjoli, javajke sa kratkim campuritom, kombinovani stil, govorni ginjoli...

Postavka "Lutke2 (Lutke na kvadrat)" u Gradskoj biblioteci u Subotici, hrvatskog autora Ivana Špoljareca, predstavlja prikaz odabranih portreta lutaka koje su tokom proteklih godina gostovale na Međunarodnom festivalu kazališta lutaka (PIF) u Zagrebu, bilo kao "glumci" u predstavama ili kao eksponati na izložbama.

"Lutko moja, lutkice" je presek višegodišnjeg rada Malog lutkarskog pozorišta Kelebija, zapravo lutkarske sekcije u subotičkoj Osnovnoj školi "Sečenji Ištvan", a posetioci će ovu postavku moći da vide u Gradskoj biblioteci u Subotici.

U okviru takmičarskog programa 19. Međunarodnog festivala pozorišta za decu biće izvedene 23 predstave iz 15 zemalja: Bosna i Hercegovina (Republika Srpska), Čile, Egipat, Francuska, Hrvatska, Mađarska, Italija, Makedonija, Poljska, Rumunija, Rusija, Slovenija, Srbija, Španija i Velika Britanija.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pozorišne lutke izložene u Subotici

Izvor: B92, 15.Maj.2012

Nekoliko izložbi posvećenih lutkarskoj pozorišnoj umetnosti biće otvoreno u okviru 19. Međunarodnog festivala pozorišta za decu, koji se održava od 20. do 26. maja u Subotici...Postavka "Poljske pozorišne lutke" deo je ovogodišnjeg programa posvećenog poljskom lutkarstvu, a nastala je u saradnji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.