Intenzivna akcija promocije udomljavanja pasa u Subotici, lane udomljeno oko 80

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jul.2022, 11:54

Intenzivna akcija promocije udomljavanja pasa u Subotici, lane udomljeno oko 80

U Subotici je ove godine počela intenzivna akcija promocije udomljavanja pasa iz Prihvatilišta za napuštene životinje. Cilj je da se kroz tu akciju građanima što bolje približe psi, i da se i na taj način rastereti samo Prihvatilište, u kojem su kapaciteti već godinama popunjeni.

Prethodne godine je u Subotici udomljeno oko 80 pasa iz Prihvatilišta za napuštene životinje. Ove godine je do sada udomljeno 40 kućnih ljubimaca, a u Javno-komunalnom preduzeću "Čistoća >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i zelenilo", u okviru kojeg funkcioniše samo Prihvatilište, ističu da se nadaju da će promocija udomljavanja pomoći da se taj broj u narednom periodu u značajnoj meri poveća.

"Udomljenje je kod nas u potpunosti besplatno. Svaki pas je čipovan, sterilisan, kastriran i očišćen od parazita, socijalizovan, odnosno rekli bi da je fino vaspitan i spreman je za udomljenje", objašnjava Aleksandra Bukvić, rukovodilac RJ "Zoohigijena" u JKP "Čistoća i zelenilo", Subotica.

Ne može svako postati vlasnik psa iz Prihvatilišta. Sa svakim udomiteljem se obavlja temeljan razgovor i potpisuje ugovor.

"Prvi uslov je da vole životinje, da im obezbede kućicu, znači smeštaj, da se mogu skloniti od ekstremnih vrućina i hladnoća i da imaju svežu vodu i hranu. U slučaju da su bolesni da ih odvedu kod veterinara i obavezno revakcinacija jednom godišnje. Pored svega toga, obavezna je igra sa kućnim ljubimcem i na neki način ta interakcija vlasnika i kućnog ljubimca", dodaje Aleksandra Bukvić.

Još od 2019.godine kapacitet od 280 mesta u Prihvatilištu za napuštenje životinje je popunjen. Tada je pokrenut i poseban program, koji omogućava da se određeni broj pasa vrati na ulice.

"Grad Subotica je 2019. godine započeo program "Uhvati-steriliši pusti" – CNR, i vezano za to želim da kažem građanima da kada požele da udome psa iz tog programa, uslovi su isti kao i za psa za udomljenje iz Prihvatilišta", kaže sagovornica RTV-a.

Aleksandra Bukvić napominje da u Subotici ima nekoliko udruženja građana koja se bave zaštitom životinja, i da se u tim udruženjima takođe mogu udomiti kućni ljubimci.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.