Izvor: Radio 021, 16.Apr.2018, 12:46

FOTO: Na mestu zelene površine na uglu Kisačke i Jovana Subotića planirana osmospratnica

FOTO: Na mestu zelene površine na uglu Kisačke i Jovana Subotića planirana osmospratnica

Zelena površina na uglu Kisačke, Jovana Subotića, Temerinske i Trga Marije Trandafil, koja sada služi kao park za istrčavanje pasa, biće uništena da bi se izgradila osmospratnica, saznaje 021.rs.

Ovo je predlog koji su izneli urbanisti u nacrtu regulacionog plana bloka oko ulice Vojvode Bojovića, koji je trenutno na javnom uvidu. Zbog čega je potrebno da se na uglu Kisačke i Jovana Subotića soliter, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nije objašnjeno, ali su zato urbanisti naveli da zgrada mora da ima "zeleni krov" i da se prilikom projektovanja mora uzeti u obzir blizina gradskog centra, odnosno zone zaštite koja zapravo počinje preko puta sadašnjeg parka za pse.

Ipak, kao alternativu uništavanju više stotina kvadrata zelenila, urbanisti su predvideli da se odmah pored parka, na samom ulazu u Kisačku, gde se sada nalazi kuća, ostavi lokacija za zelenu površinu, koja će imati tačno 183 kvadrata. To će biti jedina zelena tačka u planu koji pokriva prostor od 19,18 hektara, odnosno 191.800 kvadrata.

Prema nacrtu, osim izgradnje ove višespratnice planirano je da se poruši niz kuća u Kisačkoj, Vojvode Bojovića i na Žitnom trgu, i da se tu sagrade objekti od tri sprata plus potkrovlje. Rušenja će biti i u Jovana Subotića gde će na uglu sa Ulicom Đorđa Markovića Kodera nići zgrada od pet spratova.

Biće srušen i objekat na uglu Vojvode Bojovića i Vojvode Šupljikca, jer kako su naveli urbanisti, iako "objekat svojom arhitekturom u funkcionalnom i oblikovanom smislu predstavlja objekat od značaja za graditeljsko nasleđe, veštačenjem je utvrđeno loše stanje objekta zbog čega se planira njegovo potpuno rušenje i izgradnja nove zgrade od četiri sprata". Zanimljivo je da urbanisti predlažu da se prilikom projektovanja novog objekta "koriste elementi koji će sačuvati uspomenu na pređašnji objekat".

Takođe, nacrt plana predviđa da se u ostatku bloka oko ulice Vojvode Bojovića zadrže kuće i objekti do jednog sprata, mada je dozvoljena potpuna rekonstrukcija istih. Ipak, deo ovog bloka će biti zaštićen od rušenja, jer su ranije zaštićeni delovi ulica Lukijana Mušickog, Arhimandrita Jovana Rajića i Vuka Karadžića.

Novina u ovom delu grada je i javna garaža u Ulici vojvode Šupljikca 7, koja će imati suteren, prizemlje i tri sprata, a na svakoj od ovih etaža biće po 36 parking mesta.

Takođe, predviđeno je i proširenje OŠ "Ivo Lola Ribar" preuzimanjem porodičnih kuća u Kraljevića Marka 2 i 4, dok se Dom zdravlja i to objekat koji gleda ka Bulevaru kralja Petra I može sa P+1 nadograditi na P+4. Slično se predlaže za Centar za socijalni rad gde bi nikla još jedna zgrada do tri sprata i u dvorištu nadzidao prizemni objekat za još dva sprata.

U nacrtu plana se iznosi i predlog za buduću namenu kasarne u Ulici vojvode Bojovića. Kako su urbanisti naveli, planira se da ona posluži za kulturne ili obrazovne delatnosti, kao što su kulturni ili multimedijalni centar, likovne i zanatske radionice, ateljei, galerija, filmski centar i slično, a sve u skladu sa potrebama Grada. U samom planu nije jasno navedeno da li će kasarna i prateći objekti, koji su uglavnom sagrađeni početkom 20. veka, biti sačuvani kao kulturno-istorijski spomenik. Urbanisti su samo napisali da je predviđena izrada urbanističkog projekta samo u slučaju veće promene namene, dok bi u slučaju da sve ostane kako jeste i objekat se samo rekonstruiše, to bilo nepotrebno.

Plan bloka oko Ulice vojvode Bojovića se nalazi na javnom uvidu do 12. maja i nacrt se može pogledati Mesnoj zajednici "Prva vojvođanska brigada" u Narodnih heroja 5, u prostorijama JP "Urbanizam" na Bulevaru cara Lazara 3 ili na sajtu ovog preduzeća. Prigovori na plan se podnose Upravi za urbanizam u Radničkoj 2.

Autor: Žarko Bogosavljević - zarko@021.rs

Nastavak na Radio 021...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.