Da li je Srbija spremna za ovo? Naš zakon nije predvideo rešenja za ovaj problem!

Izvor: BKTV News, 28.Avg.2017, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je Srbija spremna za ovo? Naš zakon nije predvideo rešenja za ovaj problem!

Početak školske godine se približio.

U klupama srpskih škola naći će se i oko 1.000 dece migranata.

Njihova najveća koncetracija očekuje se u beogradskoj opštini Palilula i u Šidu. Sada se nameće pitanje da li će deci muslimanske veroispovesti biti dozvoljeno da na časove dolaze odeveni u versku nošnju.

U Ministarstvu prosvete potvrdili su da je u Srbiji zabeležen samo jedan slučaj nošenja verske odeće.

"To se dogodilo u Subotici, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << gde je na osnovu sastanaka uprave škole, Saveta roditelja, savetnika iz Školske uprave Sombor, predstavnika društvenih delatnosti opštine, uz konsultacije s učenicima, postignut dogovor da učenica može da, prema verskim običajima, ima pokrivenu glavu (sa otkrivenim otvorom za oči).

Tamošnjoj deci je to, verovatno, bila nepoznanica do tada, ali ima delova u Srbiji gde je to gotovo uobičajena pojava. Tako u školama u Novom Pazaru i Tutinu nije ništa neobično videti dete da sedi u školskoj klupi u burci ili sa nikabom na glavi.

U Ministarstvu prosvete objašnjavaju da Ustav ne daje pravnu osnovu za pravilnik škole koji ograničava versku odeću.

"Takva zabrana bi se mogla propisati samo zakonom. Ako bi stajalo u zakonu da je "zabranjeno ispoljavanje verskih uverenja u obrazovno-vaspitnoj ustanovi", na osnovu njega bi škola mogla doneti takav pravilnik, no u tom slučaju pravilo bi trebalo da se odnosi i na ikone i krstove, a šta ćemo onda sa odevanjem popa koji drži versku nastavu, šta ćemo sa školskim slavama. Znači ovo treba da se smatra ustavnopravnim pitanjem i dok se ustavni sud ne pozabavi njime ostaje to što jeste, znači škola ne može zabraniti devojčici da nosi hidžab u školi", kažu u ministarstvu.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.