Advokat - istorijski roman o temama iz Subotice između dva Svetska rata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2021, 12:35

"Advokat" - istorijski roman o temama iz Subotice između dva Svetska rata

Subotički novinar i pisac Dražen Prćić, obradovao je nedavno svoje čitaoce sa još jednom zanimljivom knjigom. Radi se možda i o prvom istorijskom romanu koji se bavi temama iz Subotice između dva velika Svetska rata.

Roman "Advokat", inače sedamnaesta knjiga Dražena Prćića, prati život njegovog dede Lazara, koji kao dete sa salaša postaje advokat. Sa mnoštvom verodostojnih informacija, roman govori o periodu od 1907. do 1941.godine, kada je recimo Subotica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prva u Vojvodini imala visokoškolsku ustanovu, odnosno Pravni fakultet, kada je svetski šahovski prvak Aleksandar Aljehin tu igrao simultanku na 37 tabli i kada je u Subotici već bilo više od 200 automobila.

"Tu ima jedna interesantna stvar. Kako su automobili počeli da idu korzom, a kao što znamo, tramvaj je istom trasom išao još od 1897.godine, vlasnici automobila su se malo pobunili, jer je nastao problem. Kao i danas, problem je bio sa parkiranjem, automobili su naletali na tramvaj, jer nisu svi bili vešti u vožnji, pa je onda doneta odluka, Gradski senat je doneo odluku, da se pruga preusmeri u Štrosmajerovu ulicu", iznosi detalje iz romana sam autor.

U romanu "Advokat" isto tako možemo da saznamo i kako je počeo šoping turizam u Subotici, i to iz jedne neobične situacije u kojoj se našao glavni junak, Lazar.

"Pozvan je iznenada, kao advokatski pripravnik, na svečani doček nove godine, ali nije imao šta da obuče. Pošto je to bilo u zadnji čas, svi krojači u gradu su bili zauzeti. Šta da radi, morao je da sedne na voz i odlazi u Rijeku, koja je pogranično mesto, tačnije Sušak kao zadnja stanica, i kupuje garderobu u Rijeci koja je Talijanska u tom trenutku. Znači to je preteča nečega, jer kasnije su hiljade i hiljade Subotičana odlazili u Trst da kupuju, znači sve se to već događalo nekada", ističe Prćić.

Sve informacije, svi podatci u romanu su provereni, a autor za sebe voli da kaže da je on negde i arhivar-entuzijasta.

"Pošto je moj deda bio glavni arhivar Subotice, njegov sin je bio prvi gradonačelnik Subotice nakon završetka vojne uprave, moj tata je bio direktor Biblioteke, i to je jednostavno, tako da kažem, genetsko nasleđe koje ja sa zadovoljstvom prihvatam", dodaje Prćić.

Roman "Advokat" je treća u nizu istorijska knjiga Dražena Prćića, nakon knjiga "Horvacki Bačka 1901- 1939" i "Subotica – priča o fotografiji", a četvrta knjiga u toj Subotičkoj tetralogiji biće drugi deo Priče o fotografiji, koju autor planira da pusti u štampu naredne godine.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.