Amerikanci sve manje kupuju karavane: Jedan model potisnuo je sve ostale

Izvor: B92, 22.Okt.2019, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci sve manje kupuju karavane: Jedan model potisnuo je sve ostale

Tražnja za karavanima u Sjedinjenim Državama je toliko mala da proizvođači kupcima sve ređe nude modele iz ovog segmenta.

Prema podacima koje je objavio J.D. Power, karavan vozila čine svega 1,4% prodaje novih automobila na američkom tržištu. Sa druge strane, krosover/SUV modeli imaju 48-procentni tržišni udeo u SAD, tako da su ova vozila privukla mnoge kupce koji su nekada vozili karavane.

Ipak, jedan karavan tvrdoglavo opstaje u Sjedinjenim Državama. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Reč je i modelu Subaru Outback koji čini čak 85,7% prodaje svih karavan vozila u SAD.

Kako navodi J.D. Power, u 2018. u toj zemlji je prodato 178.854 primerka Outbacka.

Odgovor na pitanje kako je baš ovaj model uspeo da se zadrži na tržištu uprkos opadanju segmenta kome pripada krije se u njegovom dizajnu.

Naime, Subaru Outback ima robustan izgled i povišeno odstojanje od tla, pa podseća na izuzetno popularne krosover/SUV automobile, a sa druge strane privlači i one kojima SUV nije prva opcija pri kupovini, već su više naklonjeni porodičnim karavanima.

Iako na američkom tržištu postoje slični “kros” karavani, kao što su na primer Volvo V60/V90 Cross Country, Subaru Outback je cenovno znatno pristupačniji i košta od 27.655 dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.