Stambeni krediti će sigurno poskupeti

Izvor: Blic, 06.Okt.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stambeni krediti će sigurno poskupeti

Krediti u Srbiji neminovno će poskupeti. Efekti globalne finansijske krize koja se iz SAD seli u Evropu, imaće indirektan uticaj na zaduživanje privrede i stanovništva u Srbiji. Najviše će biti pogođena preduzeća koja svoj razvoj i ekspanziju baziraju na velikim kreditnim zaduženjima, pošto će biti ograničeni ti izvori kreditiranja, a biće i skuplji. Trend viših kamata očekuje se i kod stambenih kredita, dok se za ostale vrste zajmova za sada to ne očekuje.

Procene >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su da će se kamatne stope neznatno povećavati, i to za stambene kredite koji se vezuju za kretanje euribora i libora, kamata na međubankarskom tržištu novca na kojem se banke zadužuju. Ove kamate poslednjih meseci imaju trend rasta. Tako je 27. juna šestomesečni euribor iznosio 5,13 odsto, 29. septembra bio je 5,32 odsto, a juče 5,419 odsto. Za razliku od euribora, šestomesečni libor na švajcarske franke ima mnogo blaži rast. Za tri meseca od 28. juna do 28. septembra porastao je sa 2,97 odsto na tri odsto.

- Građani nemaju razloga za strah da će njihove rate za stambene kredite porasti duplo, ali je činjenica da će blago porasti. Naša banka nije korigovala kamatne stope na stambene kredite i za sada ne očekujemo da će se to desiti - kaže Slavko Carić, potpredsednik Izvršnog odbora „Erste banke".

Efekte globalne finansijske krize u Srbiji, po mišljenju Vladimira Čupića, predsednika Izvršnog odbora „Hipo Alpe-Adrija banke", najpre će osetiti privreda, jer će kreditiranje biti skuplje i u manjem obimu.

- Kada je reč o stambenim kreditima, neke banke će sigurno korigovati cenu naviše, dok neke to neće činiti. Ne verujem da će doći do drastičnijih poremećaja, jer ovde konkurencija u bankarskom sektoru ipak čini svoje. Banke će nastojati da optimiziraju svoje plasmane i to više u dinarske kredite, što je dobro. Realno je očekivati da će kamatne stope za dinarska zaduženja ići nadole, a za ona u evrima naviše - kaže za „Blic" Vladimir Čupić. Usklađivanje kamatnih stopa na stambene kredite od banke do banke se razlikuje. Neke to čine dva puta godišnje, neke tromesečno, a pojedine svakog meseca.

- „Sosijete ženeral Srbija" kamatnu stopu na stambene kredite sa promenljivom kamatom jednom mesečno usklađuje sa vrednošću šestomesečnog euribora. Na taj način, rast euribora, poput ovog u nekoliko proteklih meseci, na rate kredita građana odražava se postepeno, iz meseca u mesec, i nema naglih, velikih povećanja mesečnih zaduženja. S druge strane, ukoliko dođe do kretanja euribora u suprotnom pravcu, građani to osećaju već prilikom plaćanja prve naredne rate - ukazuje Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora „Sosijete ženeral banke".

U „Alfa banci" kažu da u skladu sa poslovnom politikom banke, kamatne stope usaglašavaju kvartalno u skladu sa promenom euribora i libora na međubankarskom tržištu. Takođe, ističu da „pažljivo prate razvoj internacionalnog i lokalnog međubankarskog tržišta, kao i dinamiku domaćih ekonomskih kretanja kako bi mogli da adekvatno reaguju".

U „Rajfajzen banci" kažu da će nastaviti sa svojom kreditnom aktivnošću kao i u proteklom periodu.

- Kako se uslovi na tržištu iz dana u dan menjaju u zavisnosti od ukupnih kretanja na međunarodnim finansijskim tržištima, a euribor i libor beleže znatan rast, jasno je da će ove promene imati implikacije na cene kredita od čega ne mogu biti pošteđene ni banke kao ni njihovi klijenti u Srbiji - ističu u „Rajfajzen banci".

Savet: Samo štednja

-Ne zadužujete se, naročito u uslovima kada su krediti skupi i kada je neizvesnost na tržištu novca

-Ukoliko morate da posegnete za kreditom, kao zaštita od turbulencija može da bude zajam sa fiksnom kamatnom stopom

-Uzmite kredit sa fiksnom kamatnom stopom samo pod uslovom da nije skup

-Sada je pravo vreme za štednju

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stambeni krediti sigurno poskupljuju!?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2008, 01:37

BEOGRAD - Krediti u Srbiji neminovno će poskupeti. Efekti globalne finansijske krize koja se iz SAD seli u Evropu, imaće indirektan uticaj na zaduživanje privrede i stanovništva u Srbiji. Najviše će biti pogođena preduzeća koja svoj razvoj i ekspanziju baziraju na velikim kreditnim zaduženjima,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Stambeni krediti će poskupeti

Izvor: B92, 07.Okt.2008

Beograd -- Krediti u Srbiji neminovno će poskupeti, a efekti globalne finansijske krize koja se iz SAD seli u Evropu, imaće indirektan uticaj na zaduživanje u Srbiji...Najviše će biti pogođena preduzeća koja svoj razvoj i ekspanziju baziraju na velikim kreditnim zaduženjima, pošto će biti ograničeni...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.