Klijentima novi   zakon štedi na hiljade evra

Izvor: Blic, 13.Maj.2011, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klijentima novi zakon štedi na hiljade evra

BEOGRAD - Klijenti banaka usvajanjem novog zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga u dobroj meri biće zaštićeni od jednostranih poteza bankara i samovoljnog podizanja marži. Kolika je ova ušteda, govori i primer da ako banka svoju maržu na stambeni kredit od 50.000 evra na 30 godina poveća za 0,5 odsto posle pet godina otplate, klijenta na kraju otplate to košta oko 4.000 evra više od početnog iznosa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Od bitnih stavki u zakonu koje bi mogle da smanje trošak klijentima su i ukidanje naknade za gašenja računa i kreditnih kartica, ali i ograničenje naknade za prevremenu otplatu kredita na jedan odsto. I dok nenaplaćivanje gašenja kartica i tekućih računa „čuva" nekoliko hiljada dinara u odnosu na dosadašnju praksu, prevremena otplata po novoj ograničenoj tarifi može da donese uštedu od nekoliko stotina evra, jer je veliki broj banaka naplaćivao naknadu od dva ili čak tri odsto.

Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banka Srbije (UBS), kaže da je jedinstven stav banaka da je donošenje zakona dobro, jer će se konačno na pravi način regulisati odnos klijent–banka. Ipak, postoji nekoliko odredaba koje bacaju senku na inače dobar predlog.

UŠTEDA SA FIKSNOM MARŽOM

Promena marže Bez promena

Iznos 50.000 50,000

Učešće 5.000 5.000

Kredit 45.000 45.000

Rok 30 godina 30 godina

Kamata (prvih pet godina) 6 odsto 6 odsto

Rata (prvih pet godina) 270 270

Kamata (posle pet godina) 6,5 odsto 6 odsto

Rata (posle pet godina) 284 270

Ukupno otplate 101.400 97.200

UŠTEDA (Razlika) 4.200

* iznosi su u evrima, primer važi ako se euribor ne menja

Opširnije u štampanom izdanju

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Klijentima novi zakon štedi na hiljade evra

Izvor: Krediti.rs, 13.Maj.2011

Klijenti banaka usvajanjem novog zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga u dobroj meri biće zaštićeni od jednostranih poteza bankara i samovoljnog podizanja marži.

Nastavak na Krediti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.