Cene stanova pale 30 odsto, ali nema ko da ih kupuje

Izvor: Blic, 28.Avg.2011, 03:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cene stanova pale 30 odsto, ali nema ko da ih kupuje

Broj srećnika koji su ove godine kupili sebi stan drastično je manji u odnosu na 2008. Prodaja je u Beogradu pala za oko 30 odsto, a u Nišu i za čitavih 50. U Novom Sadu, recimo, ima agencija koje na prste mogu da prebroje prodate stanove, a većina njih radije priča u procentima nego o konkretnom broju. Za takav trend, tvrde poznavaoci, zaslužna je opšta besparica, a povećanjem obaveznog učešća za stambeni kredit >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na 20 odsto otežano je i zaduživanje.

Podaci kojima raspolaže Privredna komora Srbije (PKS) ukazuju na to da je prodaja stanova u Srbiji na jako niskom nivou. U maju je, kažu za "Blic nedelje”, u Beogradu prodato svega 20 stanova, ne računajući Stambeno-poslovni kompleks "Stepa Stepanović”.

Simbolična prodaja

- Prodaja je u celoj Srbiji simbolična, a slična je situacija i u okolnim zemljama. U Mađarskoj je, recimo, u odnosu na 2010. prodaja pala za 50 odsto, a u Rumuniji između 17 i 37 odsto - ističe Goran Rodić iz PKS.

- Slaba tražnja oborila je cene u prestonici između 25 i 30 odsto, pa za kvadrat treba izdvojiti od 1.200 do 1.600 evra, kažu u agencijama. Za prosečan stan u širem centru prestonice od 30 kvadrata potrebno je odvojiti oko 50.000 evra, a za manju garsonjeru minimum 40.000 - kaže Nedeljko Malinović, vlasnik agencije "Legat”.

Međutim, pokazalo se da su mnogima to nedostižne sume, jer je u toj agenciji u odnosu na 2008. prodaja pala za neverovatnih 80 odsto, a u poslednja dva meseca nisu prodali nijedan stan.

Firme u problemu

Slaba prodaja stanova dovela je u problem čitav građevinski sektor, manje je posla, a investitori manje ulažu u stambenu gradnju, tvrdi Dragan Kopčalić, direktor građevinske firme "Montera”.

- Izgradnja stanova i poslovnih objekata u Srbiji opala je i do 50 odsto u odnosu na 2008. Teško je očekivati da neko u ovom vremenu uložiti pare, ako cena kvadrata na kraju ne može biti ispod 1.500 evra, pogotovo što će imati takmičenje s državnim jeftinim stanovima - ocenjuje Kopčalić.

Preveliko učešće

- Nema se para, a povećanje učešća za stambeni kredit i zaduživanje je dodatno otežalo. I 10 odsto za učešće ljudi su jedva skupljali, a kako će tek petinu cene? To nije toliki problem u Čačku ili Kraljevu, na primer, gde dvosoban stan može da se kupi za 40.000 evra. Međutim, takav stan u Beogradu u proseku košta 100.000, pa je onda samo za učešće potrebno 20.000 evra u kešu - kaže Malinović za "Blic nedelje”.

Kolika je kriza, pokazuje i iskustvo "Top tim nekretnina”, koji zbog vrtoglavog pada obima posla razmišljaju čak i o zatvaranju agencije. Keš kupaca nema, a kako kažu, i oni kreditni su se povukli.

- Ponuda nije loša, ali ni prodavci nisu realni i često žele da prodaju nekretninu po ceni koja ne odgovara kupovnoj moći građana. Zato nije redak slučaj da neki stan čeka kupca osam ili 10 meseci - kaže Gordana Kostan, vlasnica agencije.

Prepolovljena prodaja u Nišu

U Nišu je prodaja prepolovljena, a novi i renovirani stanovi bolje prolaze od onih u starim zgradama. Cena kvadrata novogradnje u centru se kreće od 1.100 do 1.300 evra, a na periferiji od 750 do 850 evra.

- Cene su na istom nivou već tri godine. Doduše, u direktnoj pogodbi prodavca i kupca moguće je spustiti traženu cenu ako je prodaja hitna. Kod novogradnje cenkanjem može da se spusti cena i do 10 odsto - kažu u niškoj agenciji "Kuća Petrović”.

Gradnja na Voždovcu

Teška situacija, po svemu sudeći, nije uticala na Stambeno-poslovni kompleks "Stepa Stepanović”. Kako kažu za naš list u Građevinskoj direkciji Srbije, od ukupno 1.800 ponuđenih stanova prodali su 970, a trenutno je u sudu u procesu sklapanja još 400 ugovora.

U Kragujevcu se prodaju mali stanovi

Na kragujevačkom tržištu prolaze isključivo mali stanovi, garsonjere ili jednosobni, a kupci su mahom roditelji iz drugih gradova čija se deca školuju u Kragujevcu.

- U ponudi imamo oko 500 stanova, a mesečno se proda svega dva ili tri. Uglavnom se traži novogradnja po ceni od oko 1.100 evra za kvadrat, dok stara gradnja košta oko 900 evra po kvadratu. S druge strane, dešava se da mesecima stoje oglasi za prodaju stanova u naseljima Centralna radionica, Mala Vaga i Aerodrom - kažu u agenciji „Brković".

Novi Sad - bez prodaje mesecima

U centru Novog Sada cene su u piku gradnje 2007. i 2008. dostizale i do 2.000 evra za kvadrat, a sada je kvadrat najskuplje garsonjere 1.200 evra. Na Telep ili Detelinari još su jeftiniji - oko 800 evra. Međutim, i pored pada cena, i agencijama u ovom gradu se događalo da ne prodaju stan mesecima.

- Situacija se malo uravnotežila, ali još nije kao nekada. Više nema ni puno investitora ni kupaca, pa su ponuda i tražnja naprosto izbalansirale cene i tržište - kaže Aleksandar Janjušević, vlasnik "NS grupe”.

Neke agencije na prste mogu da prebroje prodate stanove, a druge se hvale prodajom od nekoliko desetina stanova mesečno. Međutim, simptomatično je da većina njih i dalje radije priča u procentima, dok konkretni broj prodatih nekretnina niko ne želi da otkrije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.