Vučić ne ide u Zagreb na kongres EPP, kakve su reakcije u Hrvatskoj

Izvor: RTS, 14.Nov.2019, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić ne ide u Zagreb na kongres EPP, kakve su reakcije u Hrvatskoj

Predsednik Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić obavestio je predsednika Evropske narodne partije (EPP) Žozefa Dola da neće ići u Zagreb, gde će se 20. i 21. novembra održati kongres EPP-a, prenosi Blic.
Aleksandar Vučić je Žozefu Dolu u pismu zahvalio na pozivu da se obrati Kongresu 20. novembra u Zagrebu, na koji je pozvan kao predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << SNS-a.

Rekao je da je pripremio "ozbiljnu analizu događanja u regionu, kao i onoga što bismo svi zajedno morali da učinimo u narednom periodu".
Ipak, rekao je da poslednjih nedelja traje "prava medijska haranga" u gotovo svim hrvatskim medijima protiv njegovog dolaska.
"Želim da dodam da nikakvih stvarnih razloga za takvu vrstu hajke niti je bilo, niti ih ima, osim što pojedini krugovi u hrvatskom društvu ne mogu da se naviknu na snažniju ulogu Srbije i na činjenicu da se Srbija ekonomski podiže, a i politički nije više na kolenima", naveo je Vučić.
Dodao je da nije "nimalo strašljiv" i da je mnogo puta odolevao takvim napadima i odgovarao na organizovane napade.
"Takođe, nesumnjivo je da bi mi odlazak u Hrvatsku i jasno zastupanje srpske politike donelo značajne poene u Srbiji, ali, uzeo sam u obzir i ono što je za mene najvažniji deo politike koju predstavljam, a to je pružanje ruke i otvorena vrata za bolje odnose između Srba i Hrvata, između Srbije i Hrvatske u budućnosti. Istovremeno, ni na koji način ne želim da utičem na dodatno pogoršanje položaja Srba u Republici Hrvatskoj", naveo je Vučić.
Zbog svega toga, ističe, neće prisustvovati Kongresu u Zagrebu. Smatra da time olakšava posao i Dolu.
"Moj nedolazak, molim vas, shvatite kao dokaz snage i želje da menjamo stvari nabolje, a ne dokaz slabosti", naveo je Vučić i zamolio da jedan od narednih važnih događaja za Evropsku narodnu partiju organizuje na teritoriji Republike Srbije.
U Srbiji su svi dobrodošli i ni protiv jednog učesnika i člana naše Evropske narodne partije neće biti vođena bilo kakva hajka i haranga, istakao je predsednik Srbije.
"Tehničke stvari pretvorene u političko pitanje"
Ako želi da dođe, doći će, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.
Na pitanje hrvatskog novinara kakva bi to bila poruka, jer se skup održava u vreme obeležavanja godišnjice pada Vukovara, Plenković je apelovao da snize ton i da ne čine nenormalnim ono što je normalno.
Predsednik Sabora Gordan Jandroković je ocenio da su tehničke stvari pretvorene u političko pitanje.
"Još jedna od obmana, išla je sve vreme informacija da bi ovde došao i govorio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. On uopće nije član ni predsjedništva, ni skupštine EPP-a, on tu sigurno ne bi došao. Stvorila se ružna atmosfera i od jednog velikog događaja, koji je bitan ne samo za HDZ nego i za Hrvatsku", rekao je Jandroković.
Sa druge strane, parlamentarna opozicija u Hrvatskoj nedolazak Vučića smatra pobedom
Evropska narodna partija od 19. do 21. novembra u Zagrebu održava kongres na kojem se bira rukovodstvo jedne od najbrojnih stranaka u Evropskom parlamentu.
Više od 2.000 učesnika iz 40-ak zemalja raspravljaće i o aktuelnim evropskim problemima. Poziv da se sledeći kongres održi u Beogradu već je stigao od predsednika Vučića. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić ne ide u Zagreb na kongres EPP

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Nov.2019

Predsednik Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić je obavestio predsednika Evropske narodne partije (EPP) Žozefa Dola da neće ići u Zagreb gde će se 20. i 21. novembra održati kongres EPP-a, prenosi Blic...Aleksandar Vučić je Žozefu Dolu u pismu zahvalio na pozivu da se obrati Kongresu...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.