Vučić: Nema dijaloga sa onima koji krše sporazume

Izvor: RTS, 13.Nov.2018, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Nema dijaloga sa onima koji krše sporazume

Predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić izjavio je da će dijalog u Briselu biti nastavljen kada Priština prestane da krši sporazum CEFTA. Može Tači da juri Putina koliko hoće, ali neće dobiti podršku za bilo šta s čime se Srbija ne saglasi, poručio je Vučić.
"Nikoga ne ucenjujemo", istakao je Aleksandar Vučić, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poručivši da nema dijaloga sa onima koji krše sporazume.

Vučić je, nakon sastanka sa predsednikom grčke Nove demokratije Kirjakosom Micotakisom, rekao da će dijalog biti sigurno nastavljen onda kada Priština bude razumela da mora da se ponaša civilizovano, u skladu sa pravilima koje je sama prihvatila.
"Ne kažemo biće dijaloga ako nam otvorite dva, tri, četiri poglavlja. Učestvujemo u dijalogu, ali ne sa onima koji krše sporazume koje su sami potpisali i svaki put misle da je to dozvoljeno i da mogu da vrše dodatni pritisak", rekao je Vučić.
Želi da veruje, kaže, da će EU i oni kojima je stalo do dijaloga uticati na one kojima su pomagali "u pravljenju nezavisnosti".
Predsednik je rekao da je Beograd ostvario veliku pobedu u evropskoj energetskoj agenciji, ali da preostaje velika borba u Interpolu.
"Postoje zemlje koje nisu priznale kosovsku nezavisnost, a koje su pod ogromnim pritiskom da glasaju za članstvo Kosova u Interpolu ili da budu uzdržane", rekao je Vučić.
Vučić je rekao da, kako sada stvari stoje, Kosovo ima jednu, dve ili tri zemlje više od potrebne većine u Interpolu, ali da je pitanje da li će je zadržati do glasanja.
"Ulažemo sve što imamo i možemo, novac, znanje, putujemo koliko nam novac dozvoljava. Mi nemamo moćne sponzore, uzdamo se u se i u svoje kljuse", naveo je Vučić.
Predsednik je rekao da je Srbija do sada imala mnogo uspeha, imajući u vidu koliko novca ima na raspolaganju za putovanja i slanje zvaničnika i delegacija u inostranstvo.
Kao primer je naveo obeležavanje 100 godina od završetka Velikog rata u Parizu, gde je on kao predsednik Srbije imao na raspolaganju ukupno četvoro ljudi, uključujući i jednog člana obezbeđenja.
"A oni (Kosovo) idu sa delegacijama od 50-60 ljudi. To je pitanje novca, a oni ga imaju, jer odvajaju novac za kosovsku nezavisnost", rekao je Vučić.
"Može Tači da juri Putina koliko hoće, ali..."
Povodom fotografije na kojoj se u Parizu rukuju ruski predsednik Vladimir Putin i kosovski predsednik Hašim Tači, Vučić je poručio da "nismo oduševljeni fotografijom, ali svako ima svoju politiku i poziciju, kao što je ima i Srbija". 
"Može Tači da juri Putina koliko hoće, ali neće dobiti podršku za bilo šta s čime se Srbija ne saglasi", rekao je Vučić i istakao da smo u ovom trenutku "mnogo daleko od usaglašavanja".
Naveo je da kao što Rusija ima svoje interese, imaju ih i SAD. 

"To što se ja vidim sa Trampom ne znači da će SAD promeniti mišljenje o Kosovu, kao što ga neće promenti ni to što je Tramp rekao da su Srbi veliki narod", primetio je predsednik Vučić. 
Tako je uveren da ni Rusija neće menjati poziciju i da će, kao i do sada, biti uz Srbiju. 
Za fotografiju Putina i Tačija je rekao da ne zna kada je napravljena u Parizu, gde je održana ceremonija povodom 100 godina primirja u Prvom svetskom ratu, ali zna kako je Putin reagovao na samoj ceremoniji kada je shvatio sa kim se rukuje. 
A povodom Tačijevih navoda o tom razgovoru, rekao je: "Nije to moja stvar. To je pitanje za Rusiju i za Prištinu. Nije na nama da vodimo računa šta će da radi velika sila kao što je Rusija, nije na meni ni da kukam...", rekao je Vučić. 
"Ne verujem da je Putinu uvek lako, uprkos činjenici da EU defakto podržava nezavisnost Kosova, a da se mi nalazimo na evropskom putu. Nije mu lako. U politici nema ljubavi, već samo interesa", poručio je Vučić. 
Rusija je, istakao je, naš prijatelj, sa Rusijom imamo dobre odnose i imaćemo još bolje odnose. 
Naveo je da ruski predsednik Putin dolazi u Srbiju u januaru iduće godine, a da nikad neće otići u Prištinu. 
U decembru, dodaje, u Srbiju dolazi i francuski predsednik Emanuel Makron, koji, naglasio je, takođe neće otići u Prištinu. 
Istakao je da u Srbiju dolaze i kineski predsednik i premijer i predsednik Izraela, kao i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i drugi ljudi, sa različitih strana sveta. 
"Pitaju me kako mogu da poznajem Orbana i Sorosa. Mogu, to je najveća pohvala srpskoj politici, jer je uspela da izvuče najviše na različitim stranama sveta", poručio je Vučić.
"Merićemo tri puta, čekamo reakciju na najavu Haradinaja"
Predsednik Vučić izjavio je da će se Beograd odgovorno ponašati povodom najave Ramuša Haradinaja da će takozvana vojska Kosova biti formirana ovog meseca i da će imati tri puka, od kojih jedan na severu. 
"On je čovek veoma moćan, veoma snažan, može uprkos volji EU i svih zemalja EU, neka nastavi da radi šta hoće i kako hoće", rekao je Vučić.
On je naveo da će se Beograd ponašati odgovorno i ozbiljno i da će prvo sačekati da vidi hoće li "oni koji su sponzorisali kosovsku nezavisnost" reagovati ili ne i na koji način.
"Nigde ne žurimo, za negativne mere i reakcije uvek ima dovoljno vremena. Bolje tri puta da merite, a jednom da sečete, nego da nešto radite pod pritiskom sopstvene plahovitosti", rekao je Vučić.
Naveo je da takve stvari mogu ljudski da ga razbesne i naljute, ali da mora da se sačeka, da se svima ukaže na takvo ponašanje, pa ako ne bude odgovora i reakcija, reaguje. 
"Dajem sve od sebe da imamo bolje odnose sa Hrvatskom"
Predsednik Srbije kaže da je jutros od svih nadležnih službi tražio objašnjenje u vezi sa odlukom hrvatskog Ministarstva državne imovine, koje je objavilo oglas kojim se nudi u zakup srpska imovina.
Vučić je, na pitanje novinara kako će Srbija regovati na takvu odluku Hrvatske, rekao da daje sve od sebe i kao predsednik Republike i kao lider najodgovornije stranke da imamo bolje odnose sa Hrvatskom i da ih ne razume – zašto svaka politika koja se tamo vodi mora da bude, pre svega, uperena protiv Srba.
"Ne razumem to", rekao je Vučić i dodao da će ozbiljnije komentare na njihovu odluku moći da podeli sa javnošću za nekoliko dana, kada sve to bude dobro proučio.
Kaže da ne želi da daje izjave "tek onako" da bi bio popularan kod jednog dela naroda, već hoće da vidi precizno o čemu se radi, ali ne samo kada je reč o imovini poput odmarališta već i o poljoprivrednom zemljištu Srba koji su proterani. 
Poljoprivredno zemljište je, kaže, još značajnija tema.
"Ne vidim nijedan razlog za bilo kakav sukob u budućnosti, možemo da se sukobljavamo po pitanju prošlosti sa Hrvatima i mislim da je tu argumentacija mnogo više na našoj nego na njihovoj strani, ali moramo da saslušamo. Razumem tu vrstu emocije i strasti, ali onaj ko se bavi politikom mora na kraju da donosi racionalne odluke", poručio je Vučić.
Kako kaže, i njemu nije bilo jednostavno u Parizu (na ceremoniji obeležavanja sto godina od primirja u Prvom svetskom ratu), ali je, dodaje, morao da umiri sebe i da donese najsvrsishodniju odluku u interesu Srbije.
"Interesantan je taj pristup da je propast šta god da uradimo"
Interesantan je taj pristup u kojem, ako postignete dogovor, onda ste uradili nešto protiv svoje zemlje, a ako ne postignete dogovor, onda ste propali, primetio je Vučić, reagujući na novinarsko pitanje koje je, kaže, tako koncipirano.
"Kako god da okrenete, propali ste", rekao je Vučić tumačeći takav pristup i podsetio da je Beograd vodio razgovore sa Prištinom sa osnovnim ciljem da se sačuva mir, pre svega za Srbe, koji bi u svakom drugom slučaju bili ugroženi.
"Ne računajući ubistvo Olivera Ivanovića, mislim da nije bilo drugih incidenata sa smrtnim posledicama, što je velika i važna stvar za nas", rekao je Vučić.
Dodao je da je zato ponosan što se razgovaralo sa Prištinom i posle strašnih stvari koje su radili, poput hapšenja i prebijanja Marka Đurića, iznenadnih poseta severu sa dugim cevima...
Predsednik je rekao da bi voleo da može da se postigne kompromis sa Prištinom, ali da nije optimista, jer neki misle da mogu da vrše pritisak na Srbiju, poput podizanja tarifa.
Vučić je rekao da je sa Prištinom razgovarao o svemu o čemu je moguće razgovarati, a da, ukoliko ne može da se razgovara, kaže da je to nemoguće.
"Ako neko misli da u tome ima moje krivice, nepostojanja želje za postizanjem kompromisa, spreman sam da prihvatim krivicu, ali me nemojte osuđivati za tobožnju izjavu, a vi ste im predali sve u ruke, napravili granične prelaze između Srba i Srba... A ako ne postignem sporazum, jer ga je nemoguće postići, onda mi kažete 'tvoji razgovori su propali'", rekao je Vučić.
On je rekao da mu 2018. "nije propala godina" kad je reč o Kosovu i Metohiji, jer su sačuvani ljudski životi, Beograd osnažio poziciju u svetu, uspeo da pobedi na nekim glasanjima.
"Znam šta je moguće, vi se krećete u granicama mogućeg i realnog, a ne bilo čijih želja", rekao je Vučić.
"Srbija iz sata uz sat duguje sve manje"
Za Srbiju "sat za javni dug" ne radi i Srbija duguje sve manje i manje, izjavio je Vučić koji je ujedno čestitao penzionerima na penzijama koje su, naglasio je, više nego što su ikada ranije bile. 
Vučić je, odgovrajući na pitanja novinara, rekao da postoji čuvena mašina "javni dug sat" koja svim državama otkucava koliko se zadužuju, iz sekunde u sekundu, i da se može videti koliko vam se zemlja zadužuje. 
Kako je naglasio, taj sat za Srbiju "ne radi", jer Srbija iz sata uz sat duguje sve manje. 
"Veoma sam ponosan na to", poručio je Vučić, u sedištu SNS-a.

Čestitao je penzionerima koji su dobili penzije više nego što su ikada pre bile i dodao da će uskoro, od prvog januara, policajci i vojnici imati više od 20 odsto veće plate, nego što su ih imali pre umanjenja 2014. godine. 
Dodao je da će biti povećane plate i ostalima u javnom sektoru, nekima devet, deset do 12 odsto i naglasio da je upravo napredak ekonomije posao kojim se država bavi. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Tači od Putina može dobiti podršku samo za ono sa čim se usaglasi Srbija

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Nov.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je uutorak da predsednik Kosova Hašim Tači neće dobiti poršku predsednika Rusije Vladimira Putina za bilo šta, osim za ono sa čim se usaglasi i Srbija. "Može Tači da juri Putina, neće dobiti podršku za bilo šta osim onoga sa čim se Srbija usaglasi",...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.