Vučić: Ne bavim se rekonstrukcijom Vlade – ako me Ana pita, reći ću joj

Izvor: RTS, 08.Mar.2018, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Ne bavim se rekonstrukcijom Vlade – ako me Ana pita, reći ću joj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je pitanje rekonstrukcije Vlade pitanje za premijerku Anu Brnabić, a on i SNS će joj reći svoj stav – ako bude tražila mišljenje stranke koju vodi. Povodom odluke prištinskih vlasti da ne primene dogovor o formiranju ZSO, reagovaće, ističe, kada sagleda stanje.
Aleksandar Vučić je novinarima tokom posete Bukureštu, koji su ga pitali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ko će i da li će neko od ministara biti zamenjen, rekao da se time uopšte nije bavio.

"Nisam se time uopšte bavio, niti me to u ovom trenutku zanima. Bavim se važnijim problemima, koji se tiču vitalnih i najvažnijih interesa Srbije", rekao je predsednik.
"Što se tiče rekonstrukcije Vlade, to pitajte Anu Brnabić, pitajte premijerku. Ako bude tražila mišljenje stranke koju vodim, stranka koju vodim i ja možemo da joj kažemo naše mišljenje", dodao je Vučić.
Novinare je interesovalo i zašto nije bio na Kopaonik biznis forumu i da li to ima veze sa nekim ljudima koji su tamo bili, na šta je Vučić rekao da prosto nije imao vremena da ode i da je on tog dana, kada je bilo najavljeno da će učestvovati na Forumu, bio u Mostaru na trilateralnom sastanku.
"Nisam mogao da stignem. Kada? Da li sam oduševljen svima koji su na Kopaoniku? Nisam, kao što mnogi od njih ne bi bili oduševljeni sa mnom, ali to nema veze s tim što nisam bio tamo. Bio sam u Mostaru", naveo je predsednik.
Na konstataciju da se u medijima pojavljuju spekulacije o navodnim hapšenjima funkcionera iz vlasti, opozicije, direktora javnih preduzeća, novinare je uputio na nadležne.
"Pitajte nadležne organe, tužioce i policiju, tužioce pre svega. Što se mene tiče, svi koji su pogazili zakon, koji su vršili krivična dela, neka za to odgovaraju. Da li će to biti za dan, pet, deset, 15 dana... To ja ne znam – morate njih da pitate", zaključio je predsednik.
Vučić: Odgovor Prištini kada sagledam stanje
Predsednik Srbije rekao je u Bukureštu da će u ovom, ali i narednih meseci biti mnogo razgovora o Kosovu i Metohiji, te da se nada da to neće dovesti do dalje eskalacije i destabilizacije u odnosima, a na informaciju o tome da Priština i dalje odbija da formira Zajednicu srpskih opština reagovaće, kaže, kada sagleda stanje.
Upitan za odluku prištinskih vlasti, Vučić je, u izjavi novinarima, rekao da ne voli da žuri i juri sa izjavama i da još nije čuo detaljne informacije o tome.
"Volim prvo da vidim o čemu se radi. Vidim da postoji nerazumevanje u javnosti o suštini Briselskog sporazuma. Doneću Briselski sporazum u danima pred nama i pročitati ga od A do Š, jer očigledno nije dovoljno da ga stavite na veb-stranicu da svi mogu da vide, kako bi građani imali prilike da vide da je srž sporazuma ZSO", objasnio je Vučić.
Izrazio je čuđenje što je doneta takva odluka i rekao da ne razume ako je doneta.
"Ostavite mi 24 sata da mogu da reagujem. Dozvolite, danas nisam mogao glavu da podignem od posla u Rumuniji. Ako je to tačno, ne znam kako bi moglo da bude bilo šta dobro, jer to znači da neko svojim odlukama uvodi u dodatnu destabilizaciju", poručio je Vučić.
Na dodatna pitanja šta će Srbija učiniti, predsednik je naglasio da ne može na takav način da razgovara, jer Srbija nije igračka.
"Ne možemo da se igramo i dajemo izjave kako nam nešto padne na pamet i kako bi neko u Srbiji voleo da čuje. Moj posao kao predsednika je da ozbiljno i odgovorno sagledam stvari i onda pružim odgovor. Ako mislite da treba da se dopadnem naciji i kažem 'sada ćemo mi nekom i opsujem', da bi narod rekao 'neka si im rekao', to nije moj način i stil. To neki drugi neka se bave takvom politikom, kao što su besplatni prevoz, besplatni vrtići, sa svim mogućim besplatnim, pa smo na kraju videli kako su besplatno prošli", rekao je Vučić.
Istakao je da ne želi da daje neodgovorne izjave, već ozbiljno i u skladu sa interesima građana reaguje.
"Odgovor ćete dobiti kada budem sve proučio i sagledao sve posledice", najavio je u odgovoru novinarima.
Dodao je da mora da prizna da ne razume tu odluku, imajući u vidu činjenicu da je to obaveza Prištine potpisana pre tačno pet godina.
"Rumunija želi da nam pomogne"
Predsednik Srbije istakao je danas, na kraju jednodnevne posete Bukureštu, da Rumunija želi da pomogne u pronalaženju kompromisnog rešenja za Kosovo, koje, ističe, postaje sve veća muka za celu Evropu, pošto mnogi znaju šta su napravili 2008...
Vučić je naglasio da sa Rumunijom Srbija ima mnogo važnih tema.
"Mi nikada nismo ratovali jedni protiv drugih, što je prava retkost. Rumunija nije priznala nezavisnost Kosova. Imamo mnogo zajedničkih tema, žele da nam pomognu u pronalaženju kompromisnog rešenja za Kosovo, koje postaje sve veća muka za celu Evropu pošto mnogi znaju šta su napravili 2008. godine", objasnio je predsednik.
Preneo je da je sa predstavnicima rumunske države razgovarao o unapređenju ekonomske saradnje.
"Na putu smo da se dogovorimo o različitim modalitetima raznih pruga i puteva između naših zemalja, što je od ključnog značaja i o tome sam razgovarao sa premijerkom, a to podržava i predsednik Rumunije", naveo je Vučić.
Ukazao je da saradnja Srbije sa Rumunijom dramatično napreduje, podsetio da je broj rumunskih turista u prošloj godini porastao za 26 odsto, kao i da očekujemo njihov još veći dolazak.
"Sve smo bliži jedni drugima i zato će naši susreti bivati sve češći", najavio je Vučić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Ako me Ana pita, reći ću joj..."

Izvor: Mondo, 08.Mar.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je pitanje rekonstrukcije vlade pitanje za premijerku Anu Brnabić, a on i SNS će joj reći svoj stav - ako bude tražila mišljenje stranke koju vodi..."Nisam se time uopšte bavio, niti me to u ovom trenutku zanima. Bavim se važnijim problemima, koji...

Nastavak na Mondo...

Vučić:Nisam se bavio pitanjem rekonstrukcije vlade

Izvor: BKTV News, 08.Mar.2018

To je pitanje za premijerku Brnabić, rekao je predsednik Vučić u Bukureštu. Na pitanje zašto nije bio na Kopaoniku kaže da nije mogao da stigne jer je bio u Mostaru. ..Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je pitanje rekonstrukcije vlade pitanje za premijerku Anu Brnabić, a on i SNS...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.