Izvor: RTS, 17.Sep.2021, 16:16

Vlast očekuje približavanje stavova, deo opozicije najavio napuštanje međustranačkog dijaloga

Poslanici Evropskog parlamenta su na današnjem međustranačkom dijalogu prosledili političkim strankama Nacrt radnog dokumenta u kojem su najavili da će se u drugoj fazi dijaloga razgovarati o medijima i integritetu izbornog procesa. Većini opozicionih stranaka, koje su bojkotovale izbore, njihovi predlozi nisu bili prihvatljivi. Predstavnici SNS-a su, kako saznaje Tanjug, odbili da se izbori sledeće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godine razdvoje i predložili su da se predsednički, beogradski i verovatno parlamentarni izbori održe 3. aprila.
Isti datum iznet je i u predlogu dokumenta predstavljenog predstavnicima opozicionih stranaka koje ne žele učešće stranih posrednika u dijalogu.
Pojedini učesnici dijaloga obratili su se medijima za vreme pauze.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je da ta stranka neće učestvovati u nastavku današnje sesije dijaloga.
"Sporazum koji su dali evropski posrednici ocenili smo kao neprihvatljiv, odmah u startu, jer ne nudi konkretna rešenja, ni mehanizme, za sprovođenje bilo čega. Tražili smo da sporazum koji je potpisalo šest organizacija – SSP, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, DS, Ne davimo Beograd, Zajedno za Srbiju bude danas na agendi, da pričamo o konkretnim rešenjima, da ne gubimo više vreme, jer je sve ovo što se dešava velika farsa", naveo je Đilas.
Predstavnici Demokratske stranke "ne vide nikakvu svrhu da nastave razgovore".
"Demokratska stranka ne vidi nikakvu svrhu da nastavimo bilo kakav razgovor na ovaj način, niti možemo da očekujemo da će se bilo šta promeniti", kazao je Miodrag Gavrilović iz DS-a.
Odluku da ne učestvuju u nastavku dijaloga doneli su i Pokret za preokret i Pokret slobodnih građana.
"Pokret za preokret je takođe doneo odluku da neće više učestvovati u ovim razgovorima, jer su oni danas, u prvom delu razgovora, obesmišljeni", istakao je Janko Veselinović iz Pokreta za preokret.
"Pokret slobodnih građana doneo je odluku da ne učestvuje u daljem toku ovog dijaloga, nakon što je SNS veoma eksplicitno i precizno rekla da ne prihvata gotovo ništa od predloženih sugestija", kazao je Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana.
Predsednik Dveri Boško Obradović poručio je da su "mediji, koji moraju biti oslobođeni za drugačije mišljenje, glas opozicije i kritiku vlasti, i kontrolni mehanizam preko koga će predstavnici opozicije kontrolisati sporazum, dve crvene linije".
"U drugom delu današnjeg dijaloga očekujem da ćemo dobiti konkretne odgovore, kako od evropskih posrednika, tako i od vlasti, da li su za njih prihvatljive ove dve naše crvene linije ili da se razilazimo", istakao je Obradović.
Iz Socijaldemokratske partije Srbije očekuju da se nastavak dijaloga fokusira na konkretne probleme.
"Mi smo izneli naše predloge i na posrednicima iz Evropskog parlamenta je da naprave jednu dobru selekciju, da napravimo dobru radnu atmosferu i da kada završimo ovaj deo imamo konkretna rešenja. Rešenja koja neće biti primenjena samo za sledeće izbore, naš stav je, zalažemo se za to, da dobijemo dugoročna rešenja", kazao je Branimir Jovanović iz SDPS-a.
Za Socijalističku partiju Srbije cilj druge faze međustranačkog dijaloga je da se iznađu rešenja uz poštovanje razlika i Ustava i zakona.
"Pre svega poštujući zakone koje smo usvojili u Narodnoj skupštini Republike Srbije", rekao je Đorđe Milićević iz SPS-a.
I iz Srpske napredne stranke se nadaju da će se doći do rešenja.
"Verujem da ćemo u konstruktivnoj atmosferi, u duhu dobre volje koju će iskazati svi ostali učesnici sastanka pronaći neko rešenje, kao što smo uradili i prilikom prve runde dijaloga pre nekih godinu i po dana", kazao je Vladimir Orlić iz SNS-a.
Zvanično obraćanje medijima očekuje se nakon sutrašnjeg nastavka razgovora. 
Pogledaj vesti o: Izbori,   Predsednički izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.