VUČIĆ I SNS PREPORODILI PODUNAVSKI OKRUG: Stalni privredni rast Plane, Smedereva i Palanke

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Jun.2020, 11:41

VUČIĆ I SNS PREPORODILI PODUNAVSKI OKRUG: Stalni privredni rast Plane, Smedereva i Palanke

Pre nekoliko dana u Smederevskoj Palanci je počela izgradnja fabrike južno korejanske kompanije  Kjugšin kejbl,  koja će proizvoditi električne delove za automobile i zapošljavati 700 radnika.

Vrednost investicije je 20 miliona evra.

Početak rada ove fabrike, koji je najavaljen za kraj 2020. godine, imaće ogroman značaj za pokretanje privrede i zapošljavanje ljudi, pre svega iz opštine Smederevska Palanka, koju su prethodne vlasti, predvođene DS i SPS, dovele >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << do prosjačkog štapa, ostavljajući je u dugovima od 24 miliona evra.

Kamen temeljac prvoj fabrici u Smederevskoj Palanci koja se gradi posle duže od pola veka položio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je prilikom prošlogodišnje posete Velikoj Plani i Smederevskoj Palanci, 9. marta, obećao da će država do kraja godine rekonstruisati regionalni put između dve opštine i u što skorije vreme dovesti investitora koji će „u Plani ili okolini otvoriti jednu veću fabriku“.

Prvo obećanje je ispunjeno. U decembru potpuno rekonstruisani put između Velike Plane i Smederevske Palanke, u čiju obnovu je uloženo 5.000.000 evra, pušten je u saobraćaj. Danas se krenulo u završnu fazu realizacije drugog obećanja. Pre nekoliko godina, upravo velikim angažovanjem Aleksandra Vučića, Kinezi su kupili i u život vratili smederevsku železaru.

Nakon što su Miloševićevi socijalisti počeli da u njoj uzgajaju pečurke a dosovske vlasti je prodavale i preprodavale za jedan dolar, usput u njoj topeći srpske tenkove, transportere, protivavionske sisteme i drugo naoružanje, ovaj privredni gigant je bio pred zatvaranjem.

Da se to dogodilo, oko 5.000 radnika bi ostalo bez posla, oni i njihove porodice bez najvažnijeg izvora prihoda za normalan život a zatvaranjem železare bila bi ugrožena i egzistencija nekoliko hiljada njenih koperanata.

Zahvaljujući svojoj politici strateškog približavanja Srbije sa Kinom i rudarskoj upornosti, koji mu više niko ozbiljan i ne pokušava osporiti, Vučić je ubedio Kineze da kupe železaru.  Za razliku od vlade DS i DSS, koja je za železaru dobila celi jedan dolar, vlada Srpske napredne stranke je za istu pazarila više od 40 miliona evra.

Železara radi punim kapacitetom, desetak hiljada porodica radnika i koperanata, pre svega u Podunavskom i Braničevskom okrugu, prima za balkanske prilike natprosečnu platu, budžet Smedereva je u stalnom rastu a smederevska kompanija ima veliki udeo i u punjenju budžeta Republike Srbije, kao jedan od njenih najvećih izvoznika.

Pre nego što je spasao smederevsku železaru, sadašnji predsednik Srbije je kao ministar odbrane imao presudnu ulogu u otvaranju namenske vojne industrije u Velikoj Plani. Ista je na početku zapošljavala samo nekoliko desetina radnika, politički protivnici su je komentarisali kao predizborno naprednjačko čedo a danas u njoj radi više od 300 radnika. Koji proizvode neka od najubojitijih oruđa Vojske Srbije.

Da Vučić i SNS za Smederevo, Smederevsku Palanku i Veliku Planu nisu učinili ništa više od nabrojanog, nije malo. A učinili su još mnogo toga. U protekle četiri godine, otkako državu i ovu opštinu vode kadrovi Srpske napredne stranke, samo u Veliku Planu država i njene kompanije su uložile dvadesetak miliona evra.

Između ostalog, tim novcem rekonstruisane su zgrade Doma zdravlja, Gradske biblioteke, Centra za kulturu „Masuka“ i Doma omladine, nekadašnja zgrada policije je rekonstruisana u Gradsku kuću, sagrađena je nova zgrada vrtića, koja će uskoro primiti stotinak mališana, od ruševne zgrade katastra napravljena je zgrada u kojoj će biti održavane sednice Skupštine opštine i raditi skupštinske službe, skoro na celom području opštine izvršena je zamena električne mreže, za šta je izdvojeno oko 5.000.000 evra, u regulisanje korita Krnjevačkog potoka uloženo je oko 1.300.000 evra…

Zahvaljujući tome i sredstvima koja se obezbeđuju dobrim poslovanjem i domaćinskim vođenjem opštine, Velika Plana je u poslednje dve godine dobila novi izgled.

Kad se navedeno ima u vidu, razumljivo je što u Podunavskom okrugu Vučić i SNS na izborima osvajaju između 60 i 75 odsto glasova i što sva istraživanja javnog mnenja pokazuju da će sličan rezultat biti ostvaren i na izborima 21. juna.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.