VUČEVIĆ ISKRENO: Za nas je pobeda jedina opcija, prepreke ne postoje!

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jun.2020, 15:03

VUČEVIĆ ISKRENO: Za nas je pobeda jedina opcija, prepreke ne postoje!

Baš kao i tokom prethodne izborne kampanje, Miloš Vučević, potpredsednik Srpske napredne stranke i gradonačelnik Novog Sada, uoči izbora 21. juna u medijskim kombinatorikama slovi za jednog od najozbiljnijih kandidata za srpskog premijera, a pominju se i neki od ključnih resora u budućoj Vladi Srbije.

- Ponosan sam na činjenicu da je predsednik Aleksandar Vučić i mene naveo kao jednog od saradnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << političara u koga ima veliko poverenje. To i prija i obavezuje. Mi u SNS smo apsolutno posvećeni predstojećim izborima, a evo ulazimo u sam finiš kampanje – izjavio je Vučević.

Šta bi vama lično značilo eventueno premijersko mesto u Vladi Srbije, a šta mogućnost da se, uz Svetozara Miletića i Jovu Dejanovića, u istoriju Novog Sada upišete kao gradonačelnik sa tri mandata?

- Na to pitanje ću vam odgovoriti kada dođe na red. Sada sam potpuno posvećen nastavku realizacije velikih projekata koji su bili "na čekanju" prethodnih meseci, zbog vanrednog stanja usled epidemije. Van radnog vremena sam u kampanji kao potpredsednik Srpske napredne stranke - četvrti sam na listi za narodne poslanike, vodim listu SNS-a za Novi Sad, što je za mene velika čast i odgovornost. Nisam izgubio ni entuzijazam, ni volju. Naprotiv, veliki podsticaj mi daju rezultati koje je Novi Sad ostvario prethodnih osam godina, koje će svakako biti notirane kao godine novog investicionog buma. Iz svakog perioda koji su obeležili život u Srpskoj Atini mogu se izvući i poruke i pouke.

Čini li vam se da bi ovi izbori, s obzirom na situaciju u opozicionim redovima, mogli biti lakši od prethodnih?

- Naprotiv, oni mogu biti laki samo za neodgovorne političare kojima nije bitan rezultat. Borimo se za pobedu i cilj je da stignemo do svakog građanina, da predstavimo dosadašnje rezultate i planove za budućnost Srbije. I ne zanosimo se zbog činjenice da je pobednik ovih izbora unapred poznat, jer svi igraju na kartu da sruše Vučića i SNS, i za sekund bi se dogovorili i ujedninili protiv nas.

Neka istraživanja govore da bi SNS mogao da nadmaši prethodni izborni saldo. Na kojim dosadašnjim rezultatima se temelje takve prognoze?

- Za nas je pobeda jedina opcija, kao i uvek. Pokazali smo da ne postoje prepreke koje ne možemo da prevaziđemo, pa čak ni ona globalna - virus kovid 19 - sa kojom se još bori celo čovečanstvo. Pokazali smo da je naša privreda toliko ojačala da u najtežim kriznim situacijama, poput one izazvane virusom korona, možemo da pokrenemo sopstvenu proizvodnju deficitarne robe, kao što su bili kvasac, natrujum hipohlorit, lek hlorokin, zaštitna oprema, pa i respiratori. Sada pred građane izlazimo sa programom Srbija 2025, koji obezbeđuje nastavak ekonomskih reformi, i vodi nas do prosečne penzije od 430 - 440 evra, i plate od 900 evra.

Koje poteze predsednika Vučića i Vlade Srbije ocenjujete kao ključne u proteklom mandatnom periodu?

- Očuvanje mira i stabilnosti u zemlji i regionu, zaštita naših nacionalnih interesa, teške strukturne reforme i jačanje ekonomije. Činjenica je da je predsednik Vučić uspeo da od mnogo propuštenih šansi u zemlji koja je bila pred bankrotstvom, da od jedne paradigme neuspeha napravi recept za uspeh. I taj uspeh se danas meri hiljadama kilometara novih puteva, novim modernim bolnicama, školama, fabrikama, naučnim centrima, rejtingom Srbije u međunarodnim okvirima, na finansijskom i investicionom tržištu.

Šta će biti s platama?

- Sećate li se da su se neki smejali najavama plata od 500 evra? Sad idemo ka prosečnoj plati od 900 evra, i beležimo najveće stope rasta u Evropi i rekorde po nivou starnih direktnih investicija. I u prvom kvartalu 2020. Srbija ne samo da je imala najveći rast BDP u Evropi, od 5 odsto, nego je iza sebe ostavila 38 evropskih ekonomija.

Srbija, a naročito Vojvodina i Novi Sad uspešno su se borili sa virusom korona. Izgleda sasvim realno da će ta činjenica bitno uticati na opredeljenje birača...

- Nikada nismo te dve stvari dovodili u vezu. Borili smo se da sačuvamo život svakog građanina Srbije. Oni sad imaju pravo da biraju između programa stotina lista na izborima, samo na republičkoj je 21 lista. Imaju gde i da ih čuju i da ih vide, jer mediji su otvoreniji više nego ikad dosad.

Kako ste doživeli to što su neki predstavnici političkog života u našoj zemlji, u borbi Srbije protiv kovida 19, navijali za - koronu?

- Mislite na iste one koji su lupali u šerpe i tražili da se ukine vanredno stanje jer su tvrdili kako je sve izmišljeno, a sada traže da se ponovo vrati vanredno stanje, jer su se predomislili? Zapravo, plaše se izbora i ne znaju više šta da urade i kako da spreče da Srbija normalno živi. Pa, treba ih pitati koliko su pomogli svom narodu, koliko su kupili maski, respiratora.

NEMA PRISTANKA NA UCENE PRIŠTINE

Ponovo iz inostranstva stižu "probni baloni" o mogućoj razmeni teritorija na Kosovu i Metohiji? Koliko je to realno, jer veliki deo srpske javnosti ne gleda blagonaklono na tu ideju?

- Predsednik Vučić ima i želju i snagu da se postigne rešenje sa Prištinom, ali siguran sam da će reći "ne" svemu onome što je protiv naših interesa. Neće kod njega proći ucene i ultimatumi, niti će potpisati nešto što bi moglo da ugrozi interese našeg naroda i države, i mir i stabilnost.

U proteklih osam godina koliko ste na čelu Novog Sada grad je, po opštim ocenama, doživeo preporod. Koji su prioriteti u naredne četiri godine?

- Nastavak razvoja i unapređenje svih segmenata života. Planiramo izgradnju ili potpunu rekonstrukciju još 520 kilometara puteva, 250 kilometara vodovodne i kanalizacione mreže, 40 kilometara vrelovoda, 115 novih autobusa, 15 objekata ustanova kulture, 53 objekta za omladinu i sport, 1.670 stanova za pripadnike službi bezbednosti, četiri objekta zdravstvene zaštite, ukupno 25 novih ili rekonstruisanih vrtića i škola...

Mnogi Novosađani strepe od vašeg mogućeg odlaska u Beograd. Preovladava mišljenje da bi teško bilo naći vam naslednika - gradonačelnika. Razmišlja li se u ovom trenutku o nasledniku?

- Ne postoji razlog za strepnju od bilo čega u gradu koji ide munjevito napred, koji se gradi i razvija, u kome je nezaposlenost ispod 9 odsto, a realizacijom bar još dve velike investicije biće otvoreno na hiljade novih radnih mesta. Novi Sad ima mnogo kvalitetnih ljudi koji su spremni da svoje znanje stave u službu svog grada. Siguran sam u to da će tim SNS-a i u naredne četiri godine nastaviti još žešćim tempom da razvija i unapređuje naš lepi grad.

Učinili ste mnogo na pomoći Srbima na Kosmetu, uspostavili ste saradnju sa Srbima u Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji... Jesu li te veze sada čvršće?

- Te veze su neraskidive i ova vlast je napravila veliki iskorak u unapređenju položaja naših sunarodnika širom sveta.

Postoji li realna mogućnost u ovom trenutku da barem deo sunarodnika koji su nam se u vreme korone vratili, motivišemo da ostanu s nama?

- Mnogi su se uverili koliko se Srbija promenila od vremena kada su oni pakovali kofere za odlazak. Poznajem dosta njih koji su se vratili, a i one koji planiraju da se vrate. Ovo više nije zemlja propuštenih šansi, već je zemlja prosperiteta i sve većeg ekonomskog blagostanja. Najveće svetske kompanije su otvorile svoje fabrike i naučnoistaživačke centre u Srbiji, i mnoge se bore za dolazak na naše tržište. Nijedan IT stručnjak više ne mora da ide u pečalbu, jer ovde ima iste ili još bolje uslove za rad, a kod svoje kuće je. Isto je i sa inženjerima, a sutra će biti i sa lekarima i mnogim drugim profesijama.

CRNA GORA - OBRAZ IZA REŠETAKA

Svedoci smo bespoštednih napada na SPC. Kako to objašnjavate i doživljavate kao verujući čovek?

- Kako objasniti besprizornu silu vlasti otuđene od naroda u Crnoj Gori? Kako objasniti politiku koja je potrla vekovne narative o čojstvu i junaštvu, a vrhunac je bio hapšenje vladike Joanikija i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve. Nemam ni objašnjenja, ni razumevanja za to što rade. Hapšenjem vladika, oni su svoj obraz stavili iza rešetaka, utamničili istoriju, pravdu, čast nekadašnje Crne Gore. Pokušavajući da ožive navodni "velikosrpski projekat", režim u Crnoj Gori nije samo ugrozio svetinje SPC, već je potpuno ugasio demokratiju i osnovna ljudska prava i slobode, a postali su ozbiljna pretnja za mir i stabilnost celog regiona.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.