U svim niškim opštinama liste predao SNS, redovni i SRS, SPAS, Ruska i Seljačka stranka

Izvor: JužneVesti.com, 29.Maj.2020, 09:57

U svim niškim opštinama liste predao SNS, redovni i SRS, SPAS, Ruska i Seljačka stranka

Do izbora je ostalo još manje od mesec dana, a izborne liste u pet niških opština polako se formiraju. Najsiromašnija je ona u Crvenom Krstu, gde su do sada svoje kandidate za odbornike predložile 4 političke opcije, dok ih je najviše na Paliluli i Panteleju po 6, 5 u Niškoj Banji i Medijani. Pored naprednjaka liste su predavali radikali, socijalisti, SPAS, Ruska stranka, USS i grupe građana.

Politički gledano ponuda po opštinama je okrenuta centru i desnici, a da nije >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << SPS-a i Koalicije “Niš, moj grad” politički profil stranka koje se nude Nišlijama u opštinama bi u potpunosti bio okrenut na desno. Tome doprinosi i lista Srpske desnice u Niškoj Banji na koja svojim sugrađanima za odbonike nudi 13 tehničara.

Direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti Tomislav Kostić i zvanično ušao u politiku; foto; JV/J. A.Ali u Banji postoji i potpuno, u obrazovnom smilu, drugačija ponuda, a prednjači lider naprednjačke liste u ovoj opštini, doktor Tomislav Kostić, direktor Klinike za Kardiovaskularne bolesti KC Niš.

Nije to jedina lista SNS koju predvodi lekar. Doktorka Vladmila Bojanić je prva na listi u Opštini Medijana, a na toj listi je i ginekolog niškog Doma zdravlja Dušan Simić.

Pune liste, sa po 19 kandidata za odbornike, svi su predali u Banji, dok u ostalim Opštinama to nije slučaj. Sve odbornike na listi imala je uglavnom samo Srpska napredna stranka, dok su ostali “ponudili” manji broj odbornika na jednotrećeniskim ili dvotrećinskim listama.

Osim u Panteleju, gde lista Koalicije za Pantelej koju predvodi bivši predsednik opštine Slaviša Dinić ima velika očekivanja i velike planove.

Očekujem povoljan rezultat. Ne licitiram, čak idemo na varijantu da dobijemo izbore na Panteleju, jer ova aktuelna vlast treba da bude kažnjena za ono što ej uradila i još više za ono što nije uradila, a trebalo je da uradi. Dosta je tu bilo zloupotreba, dosta korupcije. Demontirali su Opštinu i sve ono što treba da radi za građane i Opštinu su pretvorili u stranačke prostorije - kaže Dinić.

Dinić očekuje dobar rezultat na Panteleju; foto: JV arhivaPlanove za razvoj Panteleja, kako kaže, imaju i žele da nastave ono što je rađeno do 2012. godine, ali svakako ne očekuju fer borbu, jer su kako kaže već imali problema sa prijavom liste, a i kandidati za odbornike su počeli da dobijaju pozive.

Na opštinskom sajtu su objavili listu bez mog imena, dakle umesto “Slaviša Dinić - Koalicija za Pantelej”, napisali su samo “Koalicija za Pantelej” i tu smo već imali sukob s Komisijom. Počeli su da zovu odbornike, da im obećavaju posao, da im obećavaju sve i ja sam ih optužio da su im dostavili kontakt podatke - kaže Dinić.

Jedno od iznenađenja u većini opština je SPAS - politička opcija koju predvodi Aleksandar Šapić, a koja do sada nije bila aktivna u Nišu. Prati ih i revitalizovana Ruska stranka koja je takođe kandidovala svoje ljude u većini Opština, ali i partija Milije Miletića iz Svrljiga - Ujedinjena seljačka stranka koja je na prošlim izborima ostvarila dobar rezultat baš u Panteleju, gde je i danas u koaliciji sa SNS.

U najsevernijoj niškoj Opštini Crveni Krst liste su do sada predali Srpska napredna stranka, Ujedinjenja seljačka stranka, Srpska radikalna stranka i "Niš, moj grad".

Žarić Kovačević na novom zadatku?; foto: JV arhivaPrva na listi naprednjaka je Jelena Žarić Kovačević, istaknuta funkcionerka naprednjaka koja je u prošlom izbornom ciklusu bila predsednica Gradske izborne komisije, a nakon toga 4 godine narodna poslanica.

Odmah iza nje je aktuelni predsednik Opštine Milan Milutinović koji je pre nekoliko godina iz SPS-a preleteo u SNS, a zatim i poverenik naprednjaka za Crveni Krst Dragan Stanković.

LIsta USS ima ukupno 7 imena od 21, a predvodi je Zoran Petrović. Isto je i sa listom radikala, a prvi je Nebojša Mladenović.

Grupa građana “Niš, moj grad” kandidovala se i u ovoj Opštini, a po imenima ona dosta podseća na listu URS-a od pre nekoliko godina jer su na njoj nekadašnji članovi i funkcioneri ove stranke Nadica Ivković i Bratislav Tonić, a prvi je Miroslav Jovanović.

Lista sa najviše poznatih imena za politički život Niša je naprednjačka lista u Opštini Palilula.

Predvodi je Svetlana Milijić, aktuelna direktorka filijale RFZO, a odmah iza nje je aktuelni predsednik Opštine Aleksandar Ždrale.

Ždrale drugi na listi; foto: Opština PalilulaSledi predsednica parlamenta u poslednjem sazivu Adriana Anastasov, pa većnik za komunalna pitanja Bratislav Vučković. Tu si nekadašnji direktor ORL klinike i profesor na Medicinskom fakultetu Miško Živić, pa poverenik naprednjaka za Plilulu Nikola Božić, hapšen 2 puta zbog sumnje na finansijske malverzacije u Opštini.

Na listi je i u prošlom sazivu odbornica niške Skupštine Danijela Banićević, Nikola Božanić akter nedavne tuče na košarkaškoj utakmici u hali “Čair” i Lazar Dinić, trenutno opštinski većnik u Paliluli.

Na našoj listi ima preko 40 odsto žena, preko 40 odsto novih lica i kao i na republičkoj listi i gradskoj listi – tu je 20 posto mladih ljudi” – rekla je Milijićeva prilikom predaje liste.

Pod brojem 21 na SNS listi je i Milan Stevanović, trenutno uhapšeni bivši direktor Gerontološkog centra u Nišu.

Njima će konkurenti biti socijalisti koji sa dvotrećinskom listom nastupaju pod brojem 2 a predvodi ih bivši gradski većnik Srđan Vasković.

Kandidovali su se i SPAS, USS, Ruska stranka i Koalicija “Niš, moj grad” koju predvodi Aleksandar Živković.

Prva na listi naprednjaka u Panteleju je Nataša Stanković, nekada većnica, a sada ponovo zaposlena u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Sledi je aktuelni predsednik Opštine Bratimir Vasiljević, a tu je i Srđan Nešić predsednik parlamenta u poslednjem sazivu.

Na listi je i Bojan Marinković Bojzi koji je ranije pretio novinarima, kao i Miloš Potić akter incidenta na Trgu kralja Milana sa liderom Dveri Boškom Obradovićem.

Rajković (roze košulja) nekada u društvu Banđura i drugih aktivista SNS, a sada u Ruskoj stranci; foto: FB strana Dejan RajkovićDruga je lista Slaviše Dinića, a treća radikala. Prvi na toj listi je mladi Stefan Ilić. Listu USS predvodi inženjer poljoprivrede Miljan Milojić, a prvi na listi Ruske stranke je Dejan Rajković.

On je razočarani naprednjak koji se od funkcije u Opštini i stranke oprostio pismom na Fejsbuku u kojem je izneo svoja neslaganja sa radom SNS.

Pod brojem 6 biće SPAS Aleksandra Šapića.

U Opštini Medijana listu je prvu predala Srpska napredna stranka.

Pored doktorke Bojanić tu su i aktuelni predsednik Nebojša Kocić, ali i direktor JKP Mediana Dragoslav Pavlović, sportista Novak Radulović i portparolka NSZ Vanja Stojković.

Na listi je i Nikola Ždraljević, mladi naprednjak koji je posao u niškoj JKP Tržnica dobio nakon što je pre toga radio u privatnoj firmi direktora ovog javnog preduzeća Gorana Đorđevića, koji je takođe naprednjak.

Krstić bi da se vrati u fotelju predsednika Opštine; foto: JV arhivaPod brojem 2 i 3 su USS i SPAS, dok su četvrti socijalisti. Oni su listu predali pre nekoliko dana, a prvi je njihov lider u Nišu doktor Žarko Ranković. Na broju 5 biće Ruska stranka koju predvodi bivši predsednik Opštine i bivši naprednjak Milan Krstić.

Moj minuli rad i postignuti rezultati na mestu predsednka Gradske opštine Medijana i rad ljudi sa naše liste garant su da će Nišlije imati dobru vlast ukoliko podrže listu čiji sam nosilac - istakao je Milan Krstić.

Predaju liste u Medijani najavila je i Koalicija “Niš, moj grad”.

Inače, sajt Medijane je najnetransparentniji po pitanju Izbora 2020 i teško je uopšte naći zbirne liste sa imenima kandidata. Jedino je dostupna naprednjačka.

U Banji pue liste; foto: Opština NIška BanjaNaprednjake u Banji, pod brojem jedan, predvodi doktor Kostić, a drugi je aktuelni predsednik Opštine Dejan Jovanović.

Na trećem mestu je poslednji predsednik parlamenta Zoran Jovanović, a lista ima 19 imena.

Druga je listu predala Jedinstvena Srbija koju predvodi Dejan Ristić i oni nastupaju nezavisno do SPS-a koji će se naći pod brojem 3, a prvi na listi je Miloš Jocić.

Banja je jedina opština gde je svoje odnornike kandidovala i Srpska desnica, a pod brojem 5 biće Ujedinjena seljačka stranka.

Podsetimo, glasaće se 21. juna.

Savez za Srbiju, kao najveći opozicioni savez, bojkotuje izbore na svim nivoima, a oni koji bi da učestvuju mogu da podnesu kandidature do 5. juna.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.