U Alibunaru teraju paore da pokolju stoku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2016, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"U Alibunaru teraju paore da pokolju stoku"

Liga paora Vojvodine optužila je danas lokalnu vlast u Alibunaru, koju prevode Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije, da u toj najsiromašnijoj vojvođanskoj opštini namerava da onemogući paore da imaju pravo prečeg zakupa zemlje tako što će im ograničiti broj stoke koju mogu da drže.

"Danas u Alibunaru vidimo recept koji će se sigurno primenjivati i u drugim opštinama. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vlast u opštini kao razlog za ograničenje broja stoke navodi – smrad", navodi se u saopštenju Lige paora Vojvodine, koje je potpisao njen predsednik i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine Miloš Šibul.

On je ocenio da je, ako je zaista smrad problem, lokalna vlast trebalo prvo planom regulacije da van naseljenog mesta obezbedi zonu na kojoj bi se nalazile farme, da tamo izgrade trafo stanicu, priključak za vodu i pristupne puteve, a onda da daju paorima pristojan rok da tamo premeste stoku i živinu.

"Ovo je poljoprivredni kraj i ne može da miriše na promincle i parfem. U Švajcarskoj se takodje osećaju krave, ali nikome ne pada na pamet da kaže ni reč pošto Švajcarska živi i od sira i čokolada i čuvena je u svetu po tome", naveo je Šibul.

On je optužio lokalnu vlast na taj način u opštini Alibunar, gde je prosek plata 29.600 dinara, tera poljoprivrednike da "pokolju stoku i živinu" i koči ih u uzimanju državne zemlje po pravu prečeg zakupa.

Liga paora zatražila je od nadležnih državnih organa da hitno, u dogovoru sa poljoprivrednicima, napišu a zatim hitno u parlamentu usvoje novi zakon o poljoprivrednom zemljištu i da donesu plan koji će zaštititi vojvodjanske paore "od propasti koja im se sprema".

Liga paora podsetila je da su ratarima subvencije umanjene tri puta, zatim da su mediji objavili da u Somboru državnu zemlju bespravno zauzimaju budući investitori u dogovoru sa "lokalnim kabadahijama" iz SNS, da je vlast iz zakona izbrisala mogućnost da se paori mogu žaliti na rezultat licitacije.

"Vojvodjanskim paorima je potrebna pomoć sada, odmah. Vojvodjanski paori sigurno neće sa ćutke mirom gledati svu ovu nepravdu i otimanje", upozorio je Šibul.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Liga paora: Teraju nas da koljemo stoku i živinu

Izvor: B92, 06.Feb.2016

LPV optužuje lokalnu vlast da tera paore da kolju stoku i živinu zbog smrada...Liga paora Vojvodine optužila je lokalnu vlast u Alibunaru, koju prevode Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije, da u toj najsiromašnijoj vojvođanskoj opštini namerava da onemogući paore da imaju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.