Savez antifašista Vojvodine podržao Danas i Koraksa

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Nov.2018, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savez antifašista Vojvodine podržao Danas i Koraksa

Savez antifašista Vojvodine (SAV) ocenio je večeras da vlast u Srbiji ulazi u novu fazu obračuna sa "neposlušnim" medijima, navodeći da o tome svedoče saopštenja Ministarstva kulture i Pokrajinske vlade, ali i izjave visokih funkcionera Srpske napredne stranke o dnevnom listu "Danas".

Taj Savez je naveo da ta saopštenja i izjave "podsećaju na saopštenja iz najgorih perioda totalitarizama u svetu".

"Osuđujući karikaturu, Ministarstvo i Pokrajinska vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << se dobrovoljno preporučuju totalitarnom vođi. Istovremeno, oni nijedan jedini put nisu osudili svakodnevne fašističke naslovne stranice takozvanih tabloida i raznoraznih režimskih televizija sa čijih se ekrana neprestano sipa otrovna mržnja prema svima koji se usuđuju da misle drugačije od vođe i njegovih poltrona", navedeno je u saopštenju.

Savez je naveo da vlast svoju reakciju pravda "tobožnjom brigom" za slobodu medija, za javni moral i civilizacijske norme, dodajući da "i to rade upravo oni koji svakoga dana sve čine da unište bilo kakve norme i bilo kakvo civilizovano ponašanje, uvodeći društvo u opasnu fazu 'svedozvoljenosti'".

Dodaje se da je "još zanimljivije" da su Ministarstvo kulture, Pokrajinska vlada i 'naprednjaci' na karikaturi Predraga Koraksića Koraksa koju je Danas objavio na naslovnoj strani "nekako videli i da Adolf Hitler nije Hitler, već je to zapravo Aleksandar Vučić".

"Tom 'podsvesnom omaškom' oni su zapravo pokazali pravu suštinu ovoga režima koji se sada nalazi u poodmakloj fazi fašistoidnosti. Pripisivati drugome tuđe grehe i zločine, za sada samo u simboličkom smislu, podseća na Hitlerovo paljenje Rajhstaga koje je iskoristio za surovi obračun sa neistomišljenicima. Ukoliko se društvo pod hitno ne mobiliše protiv toga, neće proći dugo vremena da se sa reči pređe na dela", navedeno je u saopštenju.

Savez je naveo da je "simptomatično" to da se sve dešava 9. novembra, na Svetski dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

Savez antifašista Vojvodine izrazio je podršku dnevnom listu Danas i karikaturisti Predragu Koraksiću Koraksu.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije osudilo je ranije danas karikaturu Predraga Koraksića Koraksa na naslovnoj strani dnevnog lista Danas ocenivši da "u neprihvatljiv i moralno nedopustiv kontekst" direktno ili indirektno stavlja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i poslanike Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića.

Na naslovnoj strani lista je karikatura na kojoj lider nemačkih nacista Adolf Hitler i ministar njegove propagande Jozef Gebels drže u naručju poslanike Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića.

Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović je u utorak, 6. novembra, u Skupštini Srbije optužio dnevni list Danas da vodi "harangu protiv SNS i nedužnih ljudi", koja je kako je rekao, "nezabeležena još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera", a njegov zamenik Vladimir Orlić je taj dnevni list nazvao "Danasoid", a za novinare tog lista rekao da su "sramota za srpsko novinarstvo".

Ministarstvo kulture se nije oglasilo s tim u vezi, kao ni u slučaju naslovne strane Ilustrovane politke "Psi su pušteni", na kojoj se nalazi fotografija psa iskeženih zuba i naslovne strane nekoliko nezavisnih srpskih medija, među njima i Danasa.

Na šest strana u Ilustrovanoj politici prenet je tekst u kome se pojedini mediji optužuju za neprijateljsko delovanje protiv Srbije.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović ocenio je ranije danas da medijske slobode "ne mogu ići dotle da najvećeg zločinca u istoriji čovečanstva, Adolfa Hitlera, čak ni u karikaturi, upoređuju bilo gde i s bilo kim, pa ni s predsednikom Srbije i njegovim saradnicima koji su izabrani na slobodnim, demokratskim izborima".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.