SNS zove na rušenje vlasti u NS

Izvor: B92, 31.Jul.2012, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS zove na rušenje vlasti u NS

Beograd/Novi Sad -- Novosadski odbor SNS pozvao gradske odbore SPS-a i SPO-a na razgovor o mogućnosti formiranja nove vladajuće koalicije u Novom Sadu. Korać: Igranje s vatrom.

"Razgovor sa delegacijama ove dve odborničke grupe, koji bi usledio već tokom ove nedelje, vodiće se oko usaglašavanja zajedničke platforme razvoja Grada Novog Sada u naredne četiri godine, uz potpisivanje koalicionog sporazuma", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naveo je SNS u saopštenju za javnost.

Potpredsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac kaže da je važno da se postojeća koalicija u Novom Sadu održi zato što su tako želeli građani tog grada, što se pokazalo i na izborima.

"Mislim da su građani Novog Sada zaslužili vlast kojom rukovodi upravo predstavnik DS i da je koalicija koja trenutno postoji najprimerenija. Ne znam da li će se rušiti ta vlast, ali znam ukoliko to budu uradili da će to biti potpuno neprincipijelno i na osnovama koje nemaju veze sa građanima Novog Sada", kazao je Šutanovac.

Pregovori o formiranju nove vladajuće većine u Novom Sadu odraz su partijske diktature iz Beograda i još jedna potvrda da se Novim Sadom i Vojvodinom trguje i potkusurava, kaže lider LSV-a Nenad Čanak.

"Ako smo se dogovarali oko projekata, koje to projekte noudi nova većina, da bi bili bolji od dosadašnjih? Ako nije zbog novih projekata onda je to partijska diktatura iz Beograda i diktat koji još jednom govori da se s Novim Sadom i celom Vojvodinom u krajnjoj liniji trguje i potkusurava", ocenio je Čanak.

Korać: Igranje s vatrom u Vojvodini

Žarko Korać (Beta, arhiva)

Komentarušući poziv naprednjaka, potpredsednik Skupštine Srbije Žarko Korać ocenio je da je Srbija na pragu ozbiljne političke krize u odnosima između Beograda i Novog Sada, po prvi put od "jogurt revolucije", kojom je režim Slobodana Miloševića ukinuo široku vojvođansku autonomiju 1988. godine.

"Srbija je po prvi put od 'jogurt revolucije' na pragu ozbiljne političke krize u odnosima Beograda i Novog Sada, posle te nesrećne odluke Ustavnog suda i najave ekspresne smene na vojvođanskom lokalu, u opštinama i gradovima gde vlast drži Demokratska stranka", rekao je Korać za novosadski "Dnevnik".

Ocenio je da vlast u Srbiji nije svesna cele situacije, da se "igra vatrom" u Vojvodini i da ide u tešku političku krizu. "To je igranje vatrom, recidiv jednog teškog centralizma i gadnog, opakog, antivojvođanskog nacionalizma, koji, po mom mišljenju, preti da eskalira", rekao je Korać.

Podsetio je da Ustav Srbije nije u Vojvodini dobio potreban broj glasova na referendumu 2006. godine i ocenio da odluka Ustavnog suda

koji je nedavno osporio pojedine nadležnosti pokrajine upravo potvrđuje koliko su gradjani Vojvodine bili u pravu kada nisu glasali za taj Ustav.

"Jer, kada se vrlo doslovno primeni slovo Ustava, bez ikakve oblande Vojvodina se praktično svodi na jednu prćiju koja se samo zove autonomija, a od nje nema ni slova. Kao gradjanin Srbije, kao neko iz Beograda, moram da postavim pitanje zašto ne može Vojvodina da ima, na primer, predstavništvo u Briselu, a može svaka opština u Srbiji?", naveo je Korać.

DSS: Cilj uklanjanje LSV i DS sa vlasti

Predsednik novosadskog odbora DSS Borko Ilić smatra da je primarni cilj formiranja nove većine u Novom Sadu uklanjanje LSV i DS sa vlasti u tom gradu i pozvao socijaliste da se izjasne o tome.

Ističući da je ubeđen u to da će SNS obezbediti većinu za formiranje nove vlasti i da će ona biti stabilna, Ilić je pozvao SPS da se izjasni o tome da li će nastaviti da podržava stranku Nenada Čanka ili će se odlučiti za novu većinu koja je u interesu građana.

"Jasno je da su nož i pogača u rukama SPS", rekao je Ilić i dodao da socijalisti moraju da se izjasne da li će u predstojećem periodu podržavati LSV u Novom Sadu koja ima stvarnu vlast imajući u vidu politički uticaj i broj javnih preduzeća koji kontroliše.

Napominjući da je DSS spremna za promenu vlasti u gradu, predsedniik gradskog odbora te stranke je na konferenciji za novinare naglasio da je došlo vreme da LSV i DS konačno ne upravljaju tim gradom u kojem u protekle četiri godine nije bilo nijedne investicije.

Ilić je optužio DS da, kako je rekao, prati politiku LSV što je jasno iz poslednjih izjava čelnika DS povodom odluke Ustavnog suda Srbije o neustavnosti više odredbi Zakona o nadležnostima Vojvodine.

"Zato je osnovno pitanje za SPS da li će i dalje da podržava LSV u Novom Sadu, a time i njihove stavove da su spremni da internacionalizuju pitanje Vojvodine posle odluke Ustavnog suda", rekao je Ilić.

On je naglasio da onog trenutka kada socijalisti napuste lokalnu vlast u gradu više ne postoji većina u gradskoj skupštini i stvaraju se uslovi za formiranje nove u skladu sa interesima građana.

Ilić je napomenuo da još ne može da kaže da je ta većina "gotova stvar", ali je ponovio da je ubeđen u njeno skoro formiranje, napominjući da su u tom procesu prvi partneri SNS, DS S i Dveri.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.