SNS predlaže Vladimira Orlića za predsednika Skupštine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2022, 07:07

SNS predlaže Vladimira Orlića za predsednika Skupštine

Na sednici Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS), na predlog predsednika partije Aleksanra Vučića, doneta je odluka da kandidat narodnjaka za funkciju predsednika Narodne Skupštine bude dr Vladimir Orlić, saopštio je danas član Predsedništva Nikola Selaković. On je, nakon sastanka Predsedništva, rekao da su na sastanku razmatrana pitanja aktuelne političke situacije u zemlji i regionu, ali i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << trenutno najvažnijim pitanjima, a to su pitanja formiranja vlasti nakon izbora održanih na proleće.

Istakao je da je prvi i najvažniji noseći organ vlasti iz kojeg proističe svaka zakonodavna aktivnost iz kojeg se bira izvršna vlast, Skupština.

"U nedelji pred nama pristupićemo izboru rukovodstva i formiranju radnih tela Skupštine. Suštinska odluka koja je doneta na sednici Predsedništva SNS je da pomladimo rukovodstvo, kako Skupštine, tako i vlade Srbije u svakom smislu te reči", preneo je Selaković.

Albanci pripremaju "pakao",Vučić danas sa Srbima sa KiM

Ministar spoljnih poslova i funkcioner SNS Nikola Selaković izjavio je da Albanci spremaju "pakao" na KiM i da će se danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastati sa predstavnicima Srba sa KiM i sutra uveče obratiti javnosti.

Selaković je rekao nakon sednice Predsedništva SNS da su razmatrali aktulenu političku situaciju u zemlji i regionu i da su konstatovali ozbiljnu zabrinutost zbog toga što albanska strana na KiM "bukvalno priprema pakao u narednim danima.

Kako je rekao, Vučić će danas razgovarati sa predstavnicima Srba na KiM koji dolaze u situaciju koja je izuzetno nezgodna i kulminira iz časa u čas.

"Više o tome će sutra uveče, uveren sam, govoriti i sam predsednik Vučić i da će u svom obraćanju govoriti o ovoj situaciji koja nam preti stupanjem sutra uveče na snagu mera čiji je donosilac Aljbin Kurti", naveo je Selaković.

Vučić ce voditi razgovore o budućoj koaliciji

Selaković je preneo novinarima da je Predsedništvo SNS danas ovlastilo predsednika stranke Aleksandra Vučića da u narednima danima vodi razgovore o budućoj koaliciji.

"Dakle, sa predstavnicima onih lista sa kojima sebe vidimo potencijalno u budućoj Vladi Srbije. Doneta je i odluka da ćemo kroz 10 dana održati novu sednicu Predsedništva SNS na kojoj ćemo se izjasniti o politici koju će buduća vlada voditi, ali i o kadrovskim rešenjima sa kojima će SNS biti zastupljena u budućoj Vladi Srbije", naveo je Selaković.

Moramo se naoružati strpljenjem spasiti naše interese na KiM

Jednostrane mere, koje je Priština do sada donosila po ko zna koji put, nikada nisu ništa dobro donele rekao je Selaković.

On je, na pitanje na koji način će se Srbija odnositi prema situaciji na KiM u vezi sa srpskim ličnim kartama, te preregistraciji vozila na RKS tablice, rekao da je uveren da će se Srbija ponašati kao i do sada od kada je Aleksandar Vučić u vlasti, od kada je bio ministar odbrane do sada kada je predsednik, tako da ćemo povući najbolje moguće i najmudrije poteze.

"Mi smo od samog početka pokazivali i pokazujemo koliko smo za dijalog, mirna, diplomatska sredstva, za odsustvo jednostranosti, jer to obesmišljava svaki dijalog koji se vodi", objasnio je Selaković.

On je istakao da će o konkretnoj situaciji i merama koje ćemo preduzimati i o težini naše pozicije, koja je, kako kaže, izuzetno teška i komplikovana, imajući u vidu međunarodne i regionalne okolnosti, govoriti predsednik Vučić .

"To najodgovorniji autoritet u Srbiji koji je umeo do sada da prepozna put kojim u takvim teškim okolnostima Srbija treba da ide",istakao je Selaković.

Kako je rekao "naši najveći saveznici u ovakvim situacijama su naša mudrost i strpljenje".

"Moramo time da se naoružavamo koliko možemo, i da shvatamo šta nam je zadatak da čuvamo. Da sagledamo, naravno, celinu situacije. Da shvatimo ko Prištinu podržava u takvim jednostranim namerama i da pokušamo da branimo i spasavamo naše državne interese na Kosovu", podvukao je on.

Upitan za povlačenje priznanja nezavisnosti čime se bavi njegovo ministarstvo, rekao je da država nije izlazila sa nazivima država, ali je obaveštavala kada je imala nova povlačenja.

"To je moj posao dok sam na funkciji i svakog ko na njoj bude u budućnosti. To je važna stvar za jačanje naše pozicije i odbrane interesa", istakao je on.

Nije odlučeno ko će biti koalicionu partner SNS

Selaković je istakao da još nije poznato ko će biti koalicioni partneri SNS za novu vladu, ali da to što će predsednik Aleksandar Vučić narednih dana nastavi razgovore na tu temu daje uverenje da ce to biti vlada koja ce na najbolji način da vodi računa o interesima i zaštiti interesa države Srbije i svih njenih građana i srpskog naroda kao državotvornog faktora.

"Da je već odlučeno ko će biti koalicioni partneri ne bi se vodili više razgovori, a razgovori će se voditi. Uveren sam da kada predsednik Vučić vodi te razgovore imaćemo vladu koja ce na najbilji način da vodi računa o interesima i zaštiti interesa države Srbije i svih njenih građana i srpskog naroda kao državotvornog faktora", rekao je Selaković odgovarajući na pitanje da li SPS ostaje koalicioni partner naoprednjaka novinara i sa kim će formirati vladu.

Na pitanje o tome da se poslednjih dana od visokih funkcionera SNS može čuti da u vladi nema prostora za Nebojšu Stefanovića ili Zoranu Mihajlović, Selaković je rekao da se o konkretnim kadrovskim resenjima danas nije govorilo.

"Činjenica da imate različita i ne uvek unisona mišljenja i naših članova, sto govori o suštinskom demokratskom potencijalu i dijalogu koji smo spremni da vodimo", napomenuo je Selaković.

On je najavio da će o kadrovskim rešenjima biti reči na narednoj sednici Predsedništva kada će se govoriti o sastavu vlade.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SEDNICA SNS U 10 SATI: Predsedništvo stranke danas o kandidatu za predsednika Skupštine

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jul.2022

Srpska napredna stranka održaće danas sednicu Predsedništva, na kojoj će, kako je najavljeno, biti doneta odluka o kandidatu SNS za predsednika Narodne skupštine...Sednica će početi u 10 sati u sedištu naprednjaka na Novom Beogradu, a nakon sednice, koja će biti zatvorena za javnost, planirane...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.