SNS hoće da se obaveže da neće zloupotrebljavati javne resurse

Izvor: SEEbiz.eu, 21.Sep.2019, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS hoće da se obaveže da neće zloupotrebljavati javne resurse

BEOGRAD - Srpska napredna stranka spremna je da se obaveže da će tokom predstojeće izborne kampanje biti zabranjena zloupotreba javnih resursa, odnosno da javni skupovi i događaji neće biti korišćeni „zarad promocije ili osporavanja bilo koje političke opcije ili političkog stava", da sredi biračke spiskove, kao i da unapredi rad Republičke izborne komisije, navodi se u dokumentu u koji je Danas imao uvid.

Funkcioneri vladajuće stranke predložili su takve mere >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << 19. septembra na okruglom stolu o izbornim uslovima, održanom na Fakultetu političkih nauka, piše Danas. Član predsedništva SNS Nebojša Stefanović izjavio je da se ne radi o „konačnom predlogu" i najavio da će krajnja verzija biti završena u ponedeljak, nakon usaglašavanja sa koalicionim partnerima.

Dokument u koji je Danas imao uvid ima pet strana i u njemu se napominje da su uzete u obzir preporuke Crte, „kao najkonkretnije, jer se kroz njih prožimaju preporuke" ostalih organizacija, uključujući OEBS-ODIHR, Transparentnost Srbije, Cesid... Kada je reč o sprečavanju takozvane „funkcionerske kampanje", između ostalog, predlaže se:

– zabrana obavljanja političkih aktivnosti u toku radnog vremena tokom trajanja kampanje;

– predočavanje u kom svojstvu javni funkcioner nastupa, da li iznosi stav stranke ili izborne liste ili državnog organa;

– ukazivanje koje ponašanje povlači prekršajnu odgovornost u smislu Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i težu povredu dužnosti iz radnog odnosa u smislu Zakona o državnim službenicima;

– Vlada bi se obavezala da u roku od sedam dana donese zaključke kojima će regulisati navedene predloge.

Druga grupa predloga odnosi se na mere koje se tiču biračkog spiska i to su preporuke Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Na listi mera nalaze se:

– obuka matičara, i njihovih pomoćnika i referenata, koju bi sprovelo Ministarstvo, a u vezi sa primenom Zakona o jedinstvenom biračkom spisku;

– preporučuje se da Ministarstvo Upravnom inspektoratu naloži da izvrši nadzore nad primenom propisa kojima se uređuje Jedinstveni birački spisak;

– Ministarstvo bi trebalo da na zvaničnom internet sajtu uspostavi posebnu stranicu, u okviru koje će biti dostupne sve relevantne informacije koje se odnose na vođenje i ažuriranje jedinstvenog biračkog spiska;

– obavezuje se Vlada da obezbedi sprovođenje zaključaka koje treba da ostvari Ministarstvo, najdalje u roku od 60 dana;

– formiranje radne grupe za verifikaciju jedinstvenog boračkog spiska, sa rokom za izvršenje zadataka do 31. decembra.

Treća grupa predloga su preporuke u vezi sa Republičkom izbornom komisijom. Između ostalog, predlaže se RIK-u da izda Uputstvo o sprovođenju izbora za narodne poslanike, kojem bi se unapredio javni uvid u zapisnike o radu biračkih odbora, da do raspisivanja izbora RIK organizuje obuku svih potencijalnih članova biračkih odbora, kao i da RIK propiše odredbe kojima bi se „bliže uredilo" praćenje rada organa za sprovođenje izbora od strane domaćih i stranih posmatrača.

U dokumentu se napominje i da „postoji i spremnost da se podrži ubrzani izbor nedostajućih članova Regulatorno telo za elektronske medije (REM) u skladu sa važećim zakonskim propisima". Kako se ističe:

– Vlada će predložiti Narodnoj skupštini kandidate za Nadzorni odbor, koji će u skladu sa zakonom, između ostalog, bavio ponašanjem štampanih i onlajn medija.

Takođe, SNS je spremna da „prihvati preporuku koja se odnosi na omogućavanje građanima da po zahtevu obave uvid u izvod iz biračkog spiska i provere da li je neko glasao umesto njih", te preporuku „koja podrazumeva edukativnu kampanju za građane o izbornim pravima i procedurama".

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.