SNS: Oporezovati deset odsto najbogatijih

Izvor: Press, 20.Jan.2011, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS: Oporezovati deset odsto najbogatijih

Član Ekonomskog tima SNS Nikola Tasić izjavio je juče da u Srbiji treba izgraditi poreski sistem „u kome svi imaju jasne podsticaje da u njemu učestvuju"
- Trebalo bi da se stvori poreski sistem u kome svako želi da prijavi porez, a ne onaj u kome bismo slali poresku inspekciju građanima koji to ne rade. SNS planira da vrati poverenje građana u državnu kasu, a samim tim i u državu - rekao je Tasić na konferenciji za novinare.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Press << />Govoreći o reformi poreskog sistema, Tasić je rekao da će „SNS porezima podsticati pre svega rad, stvaranje porodice, rađanje i usvajanje dece, zaštitu nezaposlenih, žena i penzionera". On je ocenio da „oporezivanje potrošnje mora da stane, zato što ono najveći negativan uticaj ima na siromašne".
Naprednjaci smatraju i da bi poreski sistem trebalo da bude progresivan, da bogatiji plaćaju mnogo veći porez, kao i da bi imovina trebalo da se oporezuje, ali da taj porez plaća mnogo manji broj ljudi po mnogo većim stopama.
- Bolje oporezovati najbogatijih deset odsto društva, nego srednju klasu - rekao je Tasić i dodao da bi trebalo izbeći oporezivanje najsiromašnijih i srednje klase, a uvesti poreze za imućne građane. On predlaže i uvođenje „poreskog praznika" i objašnjava da bi to bio produženi vikend, od petka do ponedeljka. U tom periodu bi građanima za kupljenu robu bila vraćena sredstva od PDV koji su platili prilikom kupovine.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.