Polemika u Skupštini Srbije o finansiranju Vojvodine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2015, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polemika u Skupštini Srbije o finansiranju Vojvodine

Naprednjaci i demokrate polemisali su danas u Skupštini Srbije o izdvajanjima za Vojvodinu, pri čemu su iz SNS posle kritika iz DS da su ta sredstva mala poručili da je upravo ta stranka postavila okvire za finansiranje severne pokrajine.

U Skupštini Srbije poslanici od juče razmatraju više od 400 amandmana na predloženi budžet za narednu godinu i preostalih 11 zakonskih akata koji su na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dnevnom redu tekuće sednice.

Demokrate su podnele amandmane kojima su tražili da se izvrši preraspodela budžetskih sredstava kako bi budžetu Vojvodine pripalo Ustavom propisanih sedam odsto.

Poslanica te stranke Aleksandra Jerkov navela je da je Ustavom propisano da to bude najmanje sedam odsto, što, kako je dodala, može da znači i više.

"Ovaj problem će se rešiti onda kada bude usvojen Zakon o finansiranju Vojvodine. Ni tada nije valjalo, problem je što ne postoji taj zakon. Vi ćete reći da ga DS nije usvojila, ali i većini u DS to nije odgovaralo, pa smo malo promenili stvari u DS i ne branimo sve loše stvari kao što vi radite", rekla je poslanica te stranke Aleksandra Jerkov.

Naprednjak Veroljub Arsić joj je odgovorio da je taj član napisala upravo DS i njen nekadašnji lider i predsednik Srbije Boris Tadić.

"Šta sad hoćete da promenimo, vi ste odredili okvir u kome se finansira Vojvodina. Dok ste bili na vlasti to vam je bilo dobro, sad vam ne valja. Ovaj član je prepisan iz svih ranijih budžeta za koji ste vi glasali", poručio je Arsić.

Arsić je dodao da ni za vreme prethodnih vlada nije donesen zakon o finansiranju Vojvodine, navodeći da aktuelna vlada nema sa kim da pregovara o tome na teritoriji Vojvodine.

"Aktuelna pokrajinska vlada ima poverenje samo pet odsto građana te pokrajine. Sa kim vlada da pregovara, sa pet odsto? Ako donesemo takav zakon pitaće nas neka druga vlada šta smo to radili i sa kim smo to ispregovarali", rekao je Arsić.

Njegov stranački kolega Aleksandar Martinović govorio je o finansijskim malverzacijama u toj pokrajini, pored ostalog i u Fondu za kapitalna ulaganja, a Jerkov mu je odgovorila da će biti tužen za to što je govorio, kao što će biti slučaj sa svakim iz SNS ko nekog iz DS bude nazvao lopovom, kriminalcem ili slično.

"Ne mogu poslanici da vode istrage", rekla je Jerkov, na šta joj je Martinović odgovorio da nema ništa protiv da ga tuže, ali da ga neće sprečiti da govori o tome.

"Pajtić mene može da tuži 50 puta, ali da li će roditelji dece ometene u razvoju koja su trebalo da budu smeštena u dvorac Heterlend da tuže Pajtića, jer im to nije omogućeno", rekao je Martinović.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković ponovio je da predloženi budžet nije razvojni ni socijalni, već rasipnički, za šta je, prema njemu, dokaz i da je za kabinet predsednika vlade predloženo 22 mliona dinara sa ovogodišnjih 20 miliona dinara.

Marjan Rističević iz SNS mu je odgovorio da je on na ime podsticaja budžet 2007. godine koštao 64 miliona dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ko je postavio okvire za finansiranje AP Vojvodina

Izvor: Danas, 11.Dec.2015

- Raspravu o 219 amandmana na predloženi budžet za narednu godinu juče je obeležila polemika između naprednjaka i demokrata o izdvajanjima za Vojvodinu. I dok su demokrate tvrdile da Vlada Srbije kažnjava građane Vojvodine, jer su glasali za DS, dotle su poslanici SNS uzvraćali da su upravo demokrate...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.