Počinju razgovori Naprednjaka sa mogućim saveznicima: Proverena imena ili iznenađenje u foto-finišu?

Izvor: B92, 10.Avg.2022, 10:13

Počinju razgovori Naprednjaka sa mogućim saveznicima: Proverena imena ili iznenađenje u foto-finišu?

Vlada Srbije biće formirana mnogo pre zakonskog roka da bi mogla da se suoči da problemima koje će doneti jesen i zima.

Kako je i ranije najavljeno, predsednik izvršnog odbora Srpske napredne stranke Darko Glišić i juče je potvrdio da konsultacije teku po planu i da će se za sedam do 10 dana znati ime mandatara i sastav kabineta:

"Ponavljam ono što je potpredsednica stranke Ana Brnabić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekla, od prekjuče teku konsultacije sa partnerima, prvo unutar stranke, zatim sa partnerima sa liste, a zatim i sa ostalih lista i vrlo brzo ćemo znati".

Glišić nije želeo da komentariše medijske spekulacije o personalnim rešenjima, kao ni detalje unutar stranačkih razgovara sa konsultacija:

"Nemam ništa novo ni epohalno da vam kažem. Bilo bi neozbiljno i neodgovorno da bilo šta govorim o tome pre nego što stranka izađe sa tim u javnost".

I član Predsedništva naprednjaka Goran Vesić rekao je da je logično i prirodno da mandatar bude iz redova njegove stranke, kao i da će SNS imati komotnu većinu kako bi donosila odluke u interesu građana:

"Ta većina se videla i prilikom izbora predsednika parlamenta, jer su za Vladimira Orlića glasala 154 poslanika, pa bi u tom krugu trebalo tražiti i potencijalne partnere".

Kada se budu završili razgovori, mandatar će moći da izađe pred Predsedništvo i Glavni odbor SNS, da kaže ko će činiti većinu, pa zatim ćemo sa podrškom za kadrovska rešenja, izaći pred Skupštinu i poslanike koji treba da izaberu vladu.

Posebno će biti zanimljivo kako će se podeliti kolač vlasti sa socijalistima.

Naprednjaci su već u Beogradu u koaliciji sa Dačićevom partijom, pa će se ta saradnja verovatno preslikati i na republički nivo. U odlazećoj postavi u Nemanjinoj 11 SPS je ima dva ministarska mesta, a najverovatnije će se i zadržati na toj koti. Izvesno je da Novici Tončevu neće biti obnovljen mandat, dok Ružić ima šanse da ostane i u novom timu. Dačića već "vide" na mestu ministra odbrane, ali su to zasada samo spekulacije.

Inače, plan je da se sednica Predsedništva SNS održi početkom ili krajem sledeće nedelje, nakon čega bi zasedao i Glavni odbor najjače stranke u Srbiji koji bi verifikovao kadrovsku listu. Do sada su se kao najozbiljniji kandidati za mandatara pominjali aktuelna premijerka Ana Brnabić i sadašnji ministar finansija Siniša Mali.

Mada, ne treba sasvim isključiti ni mogućnost da lider stranke Vučić u foto-finišu iz rukava izvuče neko iznenađenje, zaključuju Novosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.