PREDSEDNIK SRBIJE ODLIKOVAO ZEMLJORADNIČKU ZADRUGU AZANJA – Dobili Zlatnu medalju za zasluge

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Feb.2022, 21:09

PREDSEDNIK SRBIJE ODLIKOVAO ZEMLJORADNIČKU ZADRUGU AZANJA – Dobili Zlatnu medalju za zasluge

Za zasluge u organizovanju i reprezontovanju zadružnog poslovanja, kako piše u obrazloženju, ovoj ustanovi pripala je Zlatna medalja za zasluge. 

Među dobitnicima priznanja koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče podelio povodom Sretenja – Dana državnosti republike je i Zemljoradnička zadruga Azanja iz istoimenog sela kod Smederevske Palanke.

U ime kolektiva visoko priznanje primio je Rodoljub Stanimirović, direktor zadruge. Inače, Stanimirović >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je zamenik predsednika Skupštine opštine Smederevska Palanka a na izborima 3. aprila kandidat je izborne liste „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ za narodnog poslanika u Skupštini Srbije.

Zadruga u Azanji postoji 128 godina i jedna je od najdugovečnijih u Srbiji. Osnovana je 22. marta 1894. godine od strane tadašnjeg predsednika azanjske opštine Milije Batinića i lokalnog entuzijaste Pante Majstorovića.

Sedište zadruge je u zgradi koja je podignuta u centru sela a koja je zbog svojih arhitektonskih odlika proglašena za spomenik kulture. Građevina je podignuta od 1920. do 1927. godine. Zanimljivo je da ulica u kojoj se zgrada nalazi nosi upravo ime Milije Batinića.

U periodu posle Drugog svetskog rata u sklopu zadruge radili su mlin, veterinarska stanica, živinarska farma i prodavnice, sa više od 200 zaposlenih.  Imala je više od 1.000 koperanata od kojih je otkupljivala i do 400 vagona šećerne repe i skoro dva miliona litara mleka. Nekada je u vlasništvu imala više od 1.000 hektara zemljišta.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka,   Predsednički izbori

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Doktor koji je vratio Vučiću medalju na izbornoj listi SNS u Zaječaru

Izvor: Danas, 17.Feb.2022, 15:46

Republička izborna komisija proglasila je Izbornu listu „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ za parlamentarne izbore koji će u Srbiji biti održani 3. aprila, zajedno sa predsedničkim izborima.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.