Osude ponovnog nošenja vešala na protestu

Izvor: RTS, 10.Feb.2019, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osude ponovnog nošenja vešala na protestu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministri i stranački funkcioneri su osudili to što su se među okupljenima sinoć na protestu opet pojavila improvizovana vešala.
Potpredsednica Vlade Srbije i članica Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Zorana Mihajlović, ocenila je da ponovno pojavljivanje vešala na protestima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Beogradu pokazuje neodgovornost predstavnika opozicije i njihov odnos prema građanima, saopštila je njena služba za informisanje.

"Kad se posle svih osuda u javnosti, jedan opozicioni poslanik, dakle izabrani predstavnik građana u Skupštini, ponovo na protestu pojavi sa vešalima, to nije više samo pitanje nedostatka politike opozicije, takav čin vređa sve građane koji znaju šta taj simbol predstavlja i koji se tome protive, bez obzira koju političku opciju podržavali", navedeno je u saopštenju. 
Ministar odbrane Aleksandar Vulin smatra da su vešala jedina politika koju ima Savez za Srbiju.
"To je Srbija kojoj se raduju, Srbija u kojoj se neistomišljenici lustriraju, prebijaju, vešaju. Više se i ne kriju, pozivaju na rušenje vlasti na ulicama, na prebijanja, na vešala. Vešala su slika i znak onih koji se okupljaju pod njima", rekao je Vulin.
Ministar Aleksandar Antić, koji je i član SPS-a, rekao je da bi pristalice Saveza za Srbiju "trebalo dobro da se zamisle da li zaista žele da se poistovete sa nacistima i njihovim saradnicima".
"Lideri Saveza za Srbiju potvrdili su da nošenje vešala kroz centar Beograda za njih nije nikakav incident, niti grubo gaženje po uspomeni na žrtve nacističkog terora nad Beograđanima, već deo njihovog političkog programa. Ponavljanje ovog mračnog performansa, iz nedelje u nedelju na beogradskim ulicama, ne nailazi na osudu i protivljenje Dragana Đilasa, Vuka Jeremića, Boška Obradovića i drugih, i tako ne ostavlja prostor za bilo koji drugi zaključak, nego da je za njih ulično vešanje prihvatljiva i poželjna politička akcija", navodi se u saopštenju Antića.
Visoki funkcioner SPS-a Branko Ružić smatra da su konstanta u onome što nude političari opozicije "nevaspitanje, uz deficit svega onoga što je kreativno, državotvorno i vizionarsko.
"Ta 'kreacija' se svodi na destrukciju, pozive na linč, nošenje vešala u srcu Srbije, koja je uvek bila slobodarska i ponosna. Čak se takav vid poniženja sopstvenog naroda ponavlja bez ikakvog srama", istakao je Ružić reagujući na proteste i ponovno nošenje vešala.
Ružićeva koleginica iz stranke Slavica Đukić Dejanović je istakla da SPS i ona lično osuđuju iznošenje vešala na protestima, ocenjujući da nije reč o nezadovoljstvu već o pretnji i agresiji.
"I kao što se traži od pripadnika vlasti sasvim osnovano da imaju spremnost na dijalog, da čuju i drugo mišljenje, tako građani verovatno očekuju od učesnika bilo kakvog protesta da ne gađaju jajima institucije koje predstavljaju Srbiju, da ne nose vešala koja asociraju na izuzetno neprijatne događaje. Šta znači taj simbol visibaba na vešalu. Hoće li njihov program rada biti vešala?", upitala je Đukić Dejanovićeva.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mihajlović: Vešala su uvreda za građane

Izvor: Danas, 10.Feb.2019

Potpredsednica Vlade Srbije i članica Predsedništva Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović, ocenila je danas da ponovno pojavljivanje vešala na protestima u Beogradu pokazuje neodgovornost predstavnika opozicije i njihov odnos prema građanima, saopštila je njena služba za informisanje. Članak...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.