Opozicija krivi vlast za rad REM-a, SNS krivi DS

Izvor: N1 televizija, 11.Okt.2016, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija krivi vlast za rad REM-a, SNS krivi DS

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije tokom rasprave o izboru članova Saveta REM-a kritikovali rad tog tela navodeći da se oglušuje o ugroženu slobodu medija, da ne reaguje na loš kvalitet televizijskog programa i najezdu rijaliti programa, a radi "u službi režima".

Poslanica Demokratske stranke (DS) i bivša predsednica Odbora za kulturu i informisanje, Vesna Marjanović, izbor članova REM-a nazvala je "sapunskom operom" i "političkim trilerom" koji traje skoro godinu >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << dana. Vladajuću većinu označila je kao razlog zbog čega se jedan član bira po svaku cenu.

"Naš zadatak je da sprečimo da u REM budu izabrani oni koji će braniti lični i politički ili bilo koji drugi privatni interes, već će braniti isključivo javni", rekla je Marjanović, ukazavši na nadležnosti REM-a koji treba da kontroliše rad medija, izdaje dozvole i podstiče razvoj profesionalizma i uređivačku nezavisnost.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je da je REM, bez obzira koji režim bio na čelu Srbije, uvek bio instrumetalizovan za političku funkciju i da nikada nije radio svoj posao. Prema njegovim rečima, REM se oglušio o zahteve Dveri da se obezbedi jednak medijski tretman u izbornoj kampanji. Obradović kaže da se ova institucija oglušila i o zloupotrebe državnih funkcija u izbornoj kampanji.

Obradović je kazao da REM ignoriše i sve ozbiljne inicijative da se "stane na put katastrofalnim rijaliti programima koji promovišu prostituciju, nasilje, pornografiju i sve druge gluposti ovog sveta".

On je pitao "da li možda neko pothranjuje rijaliti šou, da bi oni zabarušili ozbiljne teme u ovoj državi, ili neko možda toleriše ukrupnjavanje medijskog monopola stranih emitera na našem tržištu?".

Poslanica Pokreta Dosta je bilo, Ana Stevanović, takođe je kritikovala rad REM-a navodeći da bi članovi tog tela trebali da podnesu ostavke. Kaže da poslanici tog pokreta sumnjaju da REM ima ikakav legalitet i legitimitet, i sumnjaju da i kandidati za nove članove mogu nešto da promene, jer su i oni između ostalog "ćutali na ogromnu cenzuru" u medijima.

Poslanik Srpske napredne stranke, Vladimir Đukanović, odbacio je kritike poslanika opozicije da SNS cenzuriše medije i da želi kontrolu nad REM-om. On je kao primer odnosa DS prema medijima naveo da je SNS od 2010. do 2012. godine, u vreme vlasti DS, dva puta gostovala na RTS, a nijednom na Studiju B.

Dodao je da su rijaliti programi, za koje je rekao da bi ih "lično sve ukinuo", nastali u vreme vlasti DS i da je "jedan od predsednika DS uzimao najveći procenat od reklama".

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.