Opet burno u Skupštini - teške reči i umalo fizički sukob

Izvor: B92, 24.Okt.2017, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opet burno u Skupštini - teške reči i umalo fizički sukob

Beograd -- U Skupštini Srbije opet burno – umalo fizički sukob, predlog za razrešenje Gojkovićeve, nedostatak kvoruma i teške reči na relaciji DS i SNS.

Na dnevnom redu Skupštine Srbije trebalo bi da bude Predlog zаkonа o duаlnom obrаzovаnju, kao izmene i dopune nekoliko zakona iz oblasti obrazovanja.

Sednica je počela u 10 časova, poslanici su prvo iskoristili pravo da postave pitanja, a oko 11 časova počeli su sa utvrđivanjem dnevnog reda, koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << utvrđen tek oko 19:30 h.

Dnevni red nove sednice sa 12 tačaka, među kojima je i Predlog zakona o dualnom obrazovanju utvrđen je posle žučne rasprave. Taj zakon poslanicima obrazlaže ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević. Rasprava o svim tačkama dnevnog reda je objedinjena.

Skupština razmatra Predlog zakona o dualnom obrazovanju i izmene zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i o srednjem obrazovanju i vaspitanju, koje je podnela Vlada Srbije

Poslanici su rad završili oko 20 časova, a sednicu će nastaviti sutra u 10h.

Ranije tokom sednice dogodilo se više incidenata.

Prvo je u popodnevnim časovima predsednica Skupštine Maja Gojković pošto je od nje šef poslaničke grupe Demokratske stranke Goran Ćirić tražio da utvrdi da li ima u sali dovoljno poslanika.

Utvrđeno je da je u sali 101 poslanik, a za utvrđivanje dnevnog reda potrebno je da bude prisutno više od polovine, odnosno 126 poslanika.

Potom je usledio predlog za razrešenje Maje Gojković sa funkcije predsednice Skupštine koji je odbijen. Za predlog je glasalo 12 poslanika, protiv dva i niko nije bio uzdržan.

Predsednik poslaničke grupe Demokratske stranke Goran Ćirić rekao je da je predlog podnet 13. aprila ove godine zbog toga što je "suspenzijom rada Narodne skupštine za vreme predsedničke kampanje povredila dostojanvo Skupštine Srbije, umanjila značaj Skupštine Srbije i prekršila Ustav Srbije".

On je rekao da je izjavom da prekidom rada Skupštine želi da obezbedi stabilnost pokazala da "Skupštinu smatra izvorom nestabilnosti i pridružila se onima koji žele da sve u Srbiji ućutkaju".

Posle nekoliko pauza i konsultacija predsednice i potredsednika parlamentarnih grupa nastavljena je burna sednica, a onda umalo nije došlo do fizičkog obračuna poslanika Srpske radikalne stranke Miljana Damjanovića i Nemanje Šarovića i poslanika Srpske napredne stranke (SNS) Milovana Drecuna, koji su u jednom trenutku izjurili iz sale.

Radikali tvrde da ih je poslanik SNS Milova Drecun zvao da izađu iz sale na tuču, nakon što su poručili poslanicima vladajuće koalicije da "ne svojataju generala Vladimira Lazarevića".

Šarović je novinarima ispred skupštinske sale rekao da je Drecunu zasmetalo to što su radikali naveli da je Lazarević "u ratu branio ono što su oni predali u miru", te ih je, tvrdi, Drecun pozvao da izađu na tuču.

Damjanović i Šarović izašli su ispred skupštinske sale, gde se okupilo i skupštinsko obezbeđenje, ali Drecun se nije pojavio. Međutim, tu su već bili članovi obezbeđenja i poslanik SNS Veroljub Arsić.

Utvrđivanje dnevnog reda sednice Skupštine Srbije nije ni danas prošlo bez uvreda i burne polemike predstavnika opozicije i vladajuće većine, ovog puta poslanika Demokratske stranke i naprednjaka.

Poslanik DS-a Balša Božović izneo je niz kritika na račun vlasti tokom obrazlaganja zakona koje predložio, a koji se tiču sprečavanja odlaska obrazovanih i mladih iz Srbije, rušenja objekata u Savamali i o projektu "Beograd na vodi", za koji je Božović ocenio da ugrožava interese građana.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović rekao je da on kao ni druge kolege iz te poslaničke grupe ništa nisu ukrale i da ne mogu da kupe stan u "Beogradu na vodi" dok Balša, njegov otac kao i predsednik DS Dragan Šutanovac mogu da kupe i obe kule.

On je rekao da je Božović držao predavanje i vređao naprednjake i navodno brinuo o omladini koja odlazi, a potom ponudio Božoviću da donese svoj indeks sa fakulteta, da će on doneti svoj i indeks predsednika Srbije Aleksandar Vučića, "pa da cela Srbija vidi ko je kakav student bio i na čijoj strani je pamet Srbije".

Martinović je zatražio i da dopune dnevnog reda koji se utvrđuje još od 11 časova ne treba da se pretvaraju u nastavak najvećih mogućih uvreda.

Potom je kazao da će, ukoliko se uvrede nastave, svi poslanici SNS tražiti da govore po povredi Poslvnika i uzvratiti istom merom odnosno vređajem "bitangi, kriminalaca i lopova koji su upropastili Srbiju".

Martinović je ponovo pročitao detalje iz oslobađajuće presude Draganu Šutanovcu u kojoj je izneta njegova imovinska karta.

Šef poslaničke grupe DS Goran Ćirić je rekao da je predsednica Skupštine Maja Gojković morala da reaguje na navode Martinovića koji je komentarisao privatne živote i vređao.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je rekla da je pravo poslanika da predlažu dopune dnevnog reda i da svaki poslanik ima pravo da obrazlaže svoj zakon, ali ne i da vređa.

"To što se dešava od jutros nije prvi put, a sve je gore i gore. Čitav dan vređate poslanike predsednika države i vređate mnoge druge i političare i javne ličnosti a o predlozima zakona nismo čuli ama baš ništa", rekla je Gojkovićeva.

Ona je rekla da se trudi da vodi sednicu, ali da količina uvredljivih izraza koje Božović koristi prelazi sve granice.

"Ne može neko stalno da govori da je neko lopov i da krade. Ja bih se menjala sa Balšom Božovićem što se tiče materijalnog statusa. Uzmite sve što imam a ja uzimam vašu imovinu", rekla je Gojkovićeva Božoviću.

Pošto se strasti nisu smirile, predsednica je posle izvesnog vremena odlučila da odredi pauzu.

Za nešto više od godinu dana aktuelnog saziva parlamenta vladajuća većina nije pristala da stavi na dnevni red sednice ni jednu od više od sto tačaka koju je predložila opozicija, saopštio je šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović.

On je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da se predlozi opozicije konstantno odbijaju i da se ne dozvoljava rasprava o njima.

"Jedan jedini predlog dnevnog reda koji je došao iz redova opozicionih poslaničkih grupa nije stavljen u okvire dnevnog reda na zasedanjima Skupštine. To vam najbolje oslikava parlament u kome ono što predlaže opozicija ne da ne može da bude usvojeno od strane vlasti nego ne može ni da dođe na skupštinsku raspravu", rekao je Obradović.

On je kazao da su Dveri od kako su u parlamentu predložile 11 dopunskih tačaka dnevnog reda - nekoliko izmena i dopuna zakona i deklaracija i nekoliko predloga za formiranje anketnih odbora među kojima je i odbor koji bi se bavio izbornom krađom.

Obradović je na konferenciji potom predstavio dve deklaracije koje danas tokom utvrđivanja dnevnog reda nisu uvrštene u dnevni red – deklaraciju o zaštiti srpskog jezika i deklaracija o zaštiti ćirilice i očuvanju književnog i kulturnog blaga srspkog jezika nastalog na latinici.

On je kazao da te dve deklaracije predstavljaju kontinuitet onog za šta se Dveri zalažu već 18 godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.