Izvor: Danas, 09.Nov.2015, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS:Zakon je jasan, ako uputstvo nije na snazi

Zakon o elektronskim medijima obavezuje emitere da poštuju zabranu političkog oglašavanja van predizborne kampanje, navodi OEBS u tumačenju koje je tražilo Nezavisno udruženje novinara Srbije, a povodom toga što su pojedine televizijske stanice direktno prenosile obeležavanje godišnjice Srpske napredne stranke.

"Uprkos činjenici da Opšte obavezujuće uputstvo za ponašanje emitera više nije na snazi, sveobuhvatni pravni okvir o ovom pitanju je sadašnji Zakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << o elektronskim medijima i njegov član 47, koji eksplicitno reguliše emitovanje političkog marketinga", navodi se u odgovoru OEBS-a na zahtev NUNS o postojanju razloga za pokretanje postupka za utvrđivanje odgovornosti TV stanica za direktni prenos manifestacija političkih stranaka.

U Analizi OEBS-a se navodi da u regulaciji opštih obaveza pružalaca medijskih usluga, odnosno TV kompanija, u odnosu na sadržaj programa, Zakon predviđa da će pružalac medijskih usluga poštovati zabranu političkog oglašavanja van predizborne kampanje. OEBS podseća da su tokom predizborne kampanje, pružaoci medijskih usluga dužni da osiguraju da sve registrovane političke stranke, koalicije i kandidati uživaju jednaku zastupljenost bez ikakve diskriminacije i naglašava da je nadzor nad sprovođenjem ovog Zakona u potpunosti u nadležnosti Regulatornog tela za elektronske medije.

OEBS smatra da pravilnik, uputstva i preporuke služe samo da bi osigurale efikasnije sprovođenje Zakona, što znači da, ako su bivše opšte smernice prestale da važe, Regulator je dužan da razvije nove zasnovane na postojećim zakonima.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je od Ministarstva za kulturu i informisanje i Misije OEBS tumačenje člana 47 Zakona o elektronskim medijima kako bi se utvrdila validnost stava Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da je setom novih medijskih zakona prestalo da važi Opšte obavezujuće uputstvo za emitere i da je emiterima dozvoljeno da bez ikakvih sankcija prenose stranačke skupove.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

REM: Zakone u Srbiji tumači parlament, a ne OEBS

Izvor: Akter, 09.Nov.2015

Predsednik Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Goran Karadžić izjavio je danas, povodom stava OEBS-a da Zakon o elektronskim medijima obavezuje emitere da poštuju zabranu političkog oglašavanja van predizborne kampanje, da je za tumačenje zakona u Srbiji nadležna skupština.."Za...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.