Niški odbornici pozvani na sednicu sa 4, a dobili dnevni red sa 38 tačaka - dopuna trajala duže od sata

Izvor: JužneVesti.com, 30.Nov.2020, 13:36

Niški odbornici pozvani na sednicu sa 4, a dobili dnevni red sa 38 tačaka - dopuna trajala duže od sata

Pre oko nedelju dana predsednik niškog parlamenta Boban Džunić poslao je odbornicima dnevni red za sednicu parlamenta sa svega 4 tačke. Na današnjoj sednici on je dopunjen sa čak 34 tačke. Samo to je trajalo više od sat vremena, što je kritikovala opozicija, a sa njima se složio i šef odborničke grupe SNS Zvezdan Milovanović.

Veća dopuna dnevnog reda u poslednjih 10 godina nije se desila >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << u niškom parlamentu.

Odbornici su pozvani na sednicu sa 4 tačke dnevnog reda, a na kraju su dobili 38 tačaka o kojima treba da diskutuju. Pritom, dopune nisu bile proceduranim tačkama, već su među njima i rebalans niškog budžeta, imenovanje novih direktora, kao i dokapitaizacija javnih preduzeća.

Mislim da su ispunjeni svi uslovi za odlaganje ove sednice ili bar da se podeli u 2 dela. Preterali ste sve. Za vikend smo jurili po materijale u portirnici Skupštini. Portir spava, mi ga budimo da nam da materijal. Snalazili se. Kako za vikend da dobijemo informacije po tačkama dnevnog reda? Sada spajate tačke dnevnog reda. Dajte malo reda i poštovanja ovog doma - rekao je Jovanović.

Dnevni red koji je poslat pre skoro nedelju dana; foto: printscreenKritike je imao i odbornik Ruske stranke Milan Krstić koji je na ranijim zasedanjima u više navrata podržavao predloge vladajuće većine okupljene oko SNS.

Ja bi vas zamolio stvarno da pre početka omogužite službi da nam podeli dnevni red, jer ovakav dnevni red sa četrdesetak tačaka… zaista nam je potrebno da date pauzu od desetak minuta da mi prirpemimo dokuentaciju za diskusiju. Stvarno nije moguće da krenemo sa radom, a da pre toga ne dobijemo dnevni red u pisanoj formi - rekao je Krstić.

Dnevni red je dostavljen, kako kaže predsednik parlamenta Džunić, dostavljen u skladu sa Poslovnikom, ali ne prihvata odgovornost za to što je dnevni red dostavljen sa 4 tačke, pa naknadno dopunjen sa 34.

Ne možete meni kao predsedniku Skupštine da spočitavate. Sve ono što stigne ja sam u obavezi da uvrstim u dnevni red. Sve ono što je stiglo za zakazivanje sednice i u roku koji je potreban ja sam posalo uz poziv. Nakon toga stiglo je nešto za dopunu i ja sam to zajedno sa svojom službom obradio - rekao je Džunić.

Da je ovo bio neviđen presedan u parlamentarnoj demokratiji, gde je dnevni red u najvećem delu formiran na samoj sednici, složio se i šef odborničke grupe SNS Zvezdan Milovanović i obećao da se to više neće dešavati.

Kritika stoji, objektivnih razloga ima. Zaista je teško pripremati sednicu u ovakvim uslovima, ali obećavam u ime odbornike grupe “Aleksandar Vučić - Za našu decu” da ubuduće nećemo imati ovakvo proširenje dnevnog reda. Bavićemo se dnevnim redom, a ne sat i po čitanjem proširenja - rekao je Milovanović.

Podsetimo, niški parlament zbog epidemiološke situacije zaseda u sali Oficirskog doma, a odbornici to nazivaju radom u otežanim uslovima.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.