Niška poslanica koja je predložila da se ne objavljuju presude Evropskog suda: Amandman tehničke prirode

Izvor: JužneVesti.com, 26.Okt.2020, 13:54

Niška poslanica koja je predložila da se ne objavljuju presude Evropskog suda: Amandman tehničke prirode

Da Ministarstvo pravde više nema obavezu da objavljuje presude Evropskog suda za ljudska prava niti da prati njihovo izvršenje, predložila je Odboru za pravosuđe poslanica SNS iz Niša Jelena Žarić Kovačević. Odbor je taj amandman usvojio, a poslanica kaže da je on tehničke prirode i da nije konačan, jer će se tek naći pred poslanicima koji će odlučiti.

Srbija se na putu ka EU nalazi >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << dugo, a u skoro svakom izveštaju se kao poglavlja koja zahtevaju napredak navode borba protiv korupcije i vladavina prava.

Na svoj način “doprinos” tome dala je narodna poslanica iz Niša koja je, kako prenosi Otvoreni parlament predložila ukidanje ustaljene prakse da svi koji imaju procese pred evropskim sudom za ljudska prava mogu da se informišu preko Ministarstva.

Amandman @jecazaric iz @sns_srbija da Ministarstvo pravde više nema obavezu da objavljuje presude Evropskog suda za ljudska prava niti da prati njihovo izvršenje usvojen je danas na Odboru za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

To je izazvalo brojne rekcije, pre svega na društvenim mrežama, gde je većina komentara sa istim zaključkom - korak nazad u vladavini prava.

Šta ovi ljudi rade?! Da pamet stane!! https://t.co/lK13rCOZv5

Pitanje za @AntonMilan da li je ovo u skladu sa pristupnim procesom ili nas bas briga za EU? https://t.co/aqPmuefJtF

pa kako krenuste od ljudskih prava? jel negde neko ima objasnjenje 😳 https://t.co/6dgUFWZx1D

Međutim, poslanica Žarić Kovačević, koja je bila i nezvanični kandidat za ministarku pravde, kaže da se amandman suštinski odnosi na program sprovođenja zaštite učesnika u krivičnom postupku, a da je ona predložila “širu formulaciju”.

Ovaj deo koji sam predložila da se briše se odnosi samo na nadležnost Ministarstva pravde. Dakle, postoje verovatno uprave i drugi resori u okviru Ministarstva koji će biti nadležni za tako nešto. Tehničke je prirode i odnosi se samo na nadležnost Ministarstva - kaže poslanica.

Pojašnjava i da građanima koji vode procese pred Evropskim sudom za ljudska prava neće biti uskraćeno da prate tok svog procesa, niti da saznaju epilog suđenja.

To nije nešto što Ministarstvo pravde neće raditi, samo prosto to nije nešto što bi trebalo da se sadrži u tom članu. Građani će uvek moći da se informišu. Sad da li će to biti preko nekog odseka u Ministarstvu pravde, to će već ostati novom ministru da odlučuje - kaže Žarić Kovačević.

O ovom amandmanu, kako kaže, tek treba da se diskutuje na današnjoj sednici parlamenta, a nakon toga će poslanici i glasati.

Za sada je usvojen na Odboru za pravosuđe, a iako su poslanici SNS predložili čak 10 amandmana na Predlog zakona o ministarstvima, Odbor je usvojio samo predlog niške SNS poslanice.

Odborom predsedava poslanik SNS-a Vladimir Đukanović, a sednici su prisustvovali i Sanja Lakić, Dejan Kesar, Vesna Krišanov, Toma Fila, Velibor Milojičić, Nenad Baroš, Đorđe Dabić, Sanja Jefić Branković, Nebojša Pavlović, Mihailo Jokić, Jelena Žarić Kovačević, Dragan M. Marković i Atila Juhas.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

PSG: Skrivanje presuda Evropskog suda za ljudska prava štetno po građane Srbije

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Okt.2020

Pokret slobodnih građana (PSG) ocenio je danas da usvajanje amandmana u skupštinskom Odboru za pravosuđe po kome Ministarstvo pravde više neće imati obavezu da objavljuje presude Evropskog suda za ljudska prava govori da je Srbija samo nominalno na evropskom putu...Na prvoj sednici novog saziva...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.