Izvor: Luftika.rs, 27.Apr.2021, 13:29

Naprednjaci srušeni sa vlasti u Topoli, pesnicama branili pozicije do poslednjeg sekunda

Srpska napredna stranka (SNS), danas je izgubila većinu u lokalnom parlamentu u Topoli. Na redovnoj sednici Skupštine opštine, glasovima opozicionih odbornika iz Bolje Srbije, smenjeni su predsednik Skupštine i njegov zamenik. Na njihova mesta postavljeni su funkcioneri Bolje Srbije, čime je praktično SNS izgubila vlast u toj šumadijskoj opštini.
’’Koalicija okupljena oko SNS danas je srušena’’, izjavio je za NovuS  Dragan Jovanović, lider najveće opozicione stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << u Topoli ’’Bolja Srbija’’ i dugogodišnji predsednik te opštine.
On je istakao da će u ’’naredna dva dana’’ biti održana vanredna sednica na kojoj će, kako je naglasio, biti smenjeno kompletno rukovodstvo opštine iz redova SNS-a i stranaka koje su sa njima činile vladajuću koaliciju.
Prema njegovim rečima, sednica na kojoj su smenjeni dosadašnji predsednik Skupštine opštine i njegov zamenik, počela je jutros u 9 sati i još uvek traje.
Sednici prisustvuje 27 od ukupno 41 odbornika, a smena aktuelnih funkcionera izglasana je sa 22 odbornička glasa.
Srpska napredna stranka je sa svojim koalicionim partnerima iz SPS-a i GG Bolji ljudi, posle prošlogodišnjih lokalnih izbora formirala vlast sa tesnom većinom, sa samo jednim odborničkim mandatom više od opozicionih stranaka. Od 41 odbornika, SNS je imala 21, dok je Bolja Srbija sa partnerima iz POKS-a imala 20.
Ovakav raspored odbornika je i dalje problematičan, jer je POKS satelitska stranka koju je formirao SNS od kadrova SPO, kako bi Vuku Draškoviću izmakli oslonac pod nogama.
U februaru je zasedanje skupštine prekinuto tučom odbornika. Ozon Press navodi da su tri odbornika SNS odlučila su da napuste tu stranku, ali je vladajuća većina oduzela mandat jednom „odbeglom“ odborniku, iako je to protivno zakonu.
“Ovo što se danas dogodilo nije zabeleženo u istoriji višestranačja u Srbiji. Doveli su čoveka sa ulice koji nije odbornik, i koji glasa da se oduzme mandat čoveku koji je na izborima dobio odborničko mesto. Pritom to broji lično predsednik Skupštine. Neka im je na čast. Mi ćemo podneti i privatne krivične prijave, ovoj krađi mora da se stane na put”, izjavio je u februaru Dragan Jovanović, predsednik opozicione Bolje Srbije, za Ozon Press.
“Ovo je prva opština u Srbiji u kojoj naprednjaci izgube većinu i fizički ne daju vlast. Tri odbornika su napustila SNS , a jedna odbornica SPS, I oni hoće na silu da im uzmu mandat. Ne možete svakom odborniku koji se ne slaže sa vama da oduzimate mandat. Ovo što se dešava u Topoli je primer kako bi izgledala promena vlasti u Srbiji, jer oni prosto ne daju vlast. SNS i SPS imaju sada 13 odbornika od 41 i hoće apsolutnu vlast. To nije ni trećina. Ovo nema ni u Severnoj Koreji”, rekao je Jovanović.
Izvor: NovaS
Naprednjaci u Zaječaru izgubili 20 % glasova, dotukao ih lekar koji je vratio medalju Vučiću

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Topoli prekomponovana vlast, Bolja Srbija dobila podršku troje naprednjaka

Izvor: Danas, 27.Apr.2021

Na sednici Skupštine opštine Topola danas je prekomponovana vlast i odborničku većinu izgubila je koalicija Srpske napredne stranke (SNS) i Socilalističke partije Srbije (SPS) koju je podržavala Grupa građana "Novi ljudi za Bolju Topolu".

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.