Skupština grada osudila ponašanje Veselinovića

Izvor: Mondo, 25.Sep.2018, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština grada osudila ponašanje Veselinovića

Skupština grada usvojila je zaključak kojim se osuđuje govor mržnje odbornika Saveza za Srbiju i jednog od lidera SZS Željka Veselinovića, kojim je uvredio premijerku, jer se time narušava ugled i dostojanstvo gradskog parlamenta.

Foto: MONDO/Petar Stojanović

Zaključak je usvojen na predlog odborničke grupe SNS, a tokom diskusije, nakon izlaganja Dragana Ðilasa, odbornici Saveza za Srbiju su napustili salu, ali će se, kako je Ðilas rekao, vratiti i >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << uključiti u raspravu po ostalim tačkama.

Šef odbornika SNS Aleksandar Mirković istakao je da Željko Veselinović nije dostojan da predstavlja bilo koga u gradskom parlamentu.

On je još jednom pozvao Veselinovića da podnese ostavku, direktno sa govornice, jer mu u tom slučaju mandat prestaje momentalno.

Kako je rekao, Veselinović je i ranije vređao odbornice SNS, “nazivajući ih glupačama, polusvetom i ostalim pogrdnim terminima”, a da je pre nekoliko dana otvoreno, javno pozvao na silovanje premijerke Ane Brnabić.

Kako je rekao, koliko Veselinović predstavlja vrednosti Saveza za Srbiju govori i “činjenica da se sinoć zahvalio kolegama iz saveza što ga podržavaju”.

Istakao je da će SNS kao odgovorna stranka, kojoj su važni pre svega ljudi, pa onda politička pripadnost, uvek osuđivati slične stvari i boriti se protiv njih.

Šef odbornika SZS Dragan Ðilas rekao je da je izjava Veselinovića neprimenera i uvredljiva i da je niko u Savezu ne podržava.

Dodao je da je ona napisana na privatnom Facebook profilu, da je izbrisana nakon pola sata, “jer je Veselinović shvatio da je pogrešio i izvinio se”.

“Ne želim da ga branim, posebno ne pred onima koji svaki dan šire mržnju prema svakome ko drugačije misli" rekao je i dodao da su više puta nazvani jadnicima, bednicima, lopovima… da su Savez protiv Srbije.

Kako je rekao, sve te uvrede na njihov račun “ostavljaju posledice, pa može da se desi da čovek u afektu reaguje neprimereno kao Željko Veselinović”.

“Naša grupa u ovom rijalitiju neće učestvovati. Vi završite ono za šta ste dobili nalog, vratićemo se da raspravljamo po ostalim tačkama”, rekao je Ðilas.

Rade Veljanovski, šef odbornika PSG, je naveo da je protiv govora mržnje, agresivnosti, silovanja…

“To je opšte poznato i naravno da i sada apsloutno osuđujem ono što je rekao Veselinović. To je neprihvatljivo, da se izrekne na bilo koji način, privatno ili javno, i u bilo kojoj situaciji”, istakao je Veljanovski.

Šef odborničke grupe Aleksandra Šapića Željko Ivanji je rekao da oni podržavaju zaključak kojim se osuđuje ponašanje Veselinovića zato što su, kako je dodao, odbornici te grupe odgovorni.

“Tu odgovornost očekujemo od svih. Očekujemo da se prestane sa takvim neprimerenim govorom…da sada podvucemo liniju, krenemo napred i koristimo primeren politički govor”, rekao je on.

Naveo je da smo navikli na uvrede u političkom govoru što nije dobro, jer se uvredom na uvredu ne dobija ništa.

U diskusiji koja je trajala skoro tri sata, obratila se i odbornica SNS Aja Jung koja je rekla da joj je žao što je razlog njenog prvog obraćanja “toliko mračan i strašan”.

“U ime kulture, politike, svih žena, molim vas da se ovo više ne ponovi i da najstrože osudimo ovakvo ponašanje”, rekla je Aja Jung.



NEĆE BITI RASPRAVE O PKB-U

Skupština Beograda je odbila zahtev Saveza za Srbiju da se u dnevni red uvrsti rasprava o PKB-u odnosno o ukidanju odluke da se PKB prenese sa grada na republiku.

Vređanje zbog rijalitija

Predsednik sindikata Sloga i jedan od osnivača Saveza za Srbiju, Željko Veselinović, je na društvenoj mreži Facebook na vulgaran i seksistički način vređao premijerku pošto se nije složio sa njenim izjavama o rijaliti programu i jer je, kako je ocenio, ona stala na stranu vlasnika Pink televizije, a ne na stranu ministra kulture Vladana Vuksosavljevića koji je kritikovao rijaliti i zatražio njihovo uklanjanje sa televizija sa nacionalnom frekvencijom. Veselinović je potom uputio javno izvinjenje premijerki Brnabić i svim građanima Srbije na, kako je naveo, jednom "neprimerenom i vulgarnom postu koji je shvatajući grešku odmah izbrisao".

Đilas je rekao da njegova odbornička grupa traži da Skupština povuče odluku kojom se Beograd odrekao Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) i predao je državi da je ona "proda ispod cene".

On je rekao da je PKB umesto za 105 miliona mogao biti prodat za milijardu evra i ukazao da je 2010. godine kompanija prihodovala 34 miliona evra, 2012. godine 60 miliona a da je sedam miliona bila čista poslovna dobit, kao i da je bilo ogromnih ulaganja u mehanizaciju. Đilas je rekao da ne veruje da će njihov predlog za dopunu dnevnog reda biti prihvaćen ali da oni moraju da pokušaju da ukažu na pogrešnu odluku.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da SNS želi da razgovara o tome kako je prethodna gradska vlast upravljala PKB-om, ali je važnija tema da li predstavnici Saveza za Srbiju podržavaju govor mržnje odbornika opozicije Željka Veselinovića. Vesić je kazao da ima zvaničan izveštaj Ministarstva poljoprivrede o tome kako je bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas upravljao PKB-om i ocenio da je to bio "čist kriminal".

"Mi smo obezbedili da u PKB uđe respektabilan investitor... Što se nisu javili na taj tender za prodaju PKB-a ako je cena niska", upitao je Vesić.

Premijerka: Hvala svima na osudi gnusnih uvreda

Sednica gradskog parlamenta, koja je bila zakazana za 10 časova, a počela je sa velikim zakašnjenjem.

Odbornici Skupštine grada Beograda danas treba da raspravljaju o izmenama Regionalnog prostornog plana administrativnog područja Beograda i raspodeli neto dobiti iz 2017. godine javnih preduzeća čiji je osnivač grad.

Beograd dobija Preduzeće za metro

Na dnevnom redu sednice gradskog parlamenta su i izmena Odluke o lokalnim administrativnim taksama, godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za 2018. godinu i izveštaj o stanju bezbednosti saobraćaja u glavnom gradu za prošlu godinu.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.