Marković: SNS obećala decentralizaciju, podržavamo izmene

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Maj.2019, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marković: SNS obećala decentralizaciju, podržavamo izmene

Srpska napredna stranka podržava izmene i dopune Zakona o glavnom gradu, jer omogućavaju decentralizaciju grada, povećavaju nadležnosti opština i samim tim kvalitet života Beograđana, rekao je danas poslanik Aleksandrar Marković.

Marković je podsetio da je SNS građanima obećala decentralizaciju grada i mogućnost da budu uključeni u proces donošenja odluka u njihovim opštinama. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

- Za razliku od nekih drugih koji su se deklarativno zalagali za decentralizaciju, u predizbornim kampanjama, a onda su u praksi radili potpuno suprotno. Najbolji primer za to je Dragan Ðilas koji je Statutom Grada iz 2011. godine sproveo najbrutalniju centralizaciju grada Beograda, čime su opštine svedene na nivo mesne zajednice - rekao je Marković u parlamentu.

On je objasnio da se sada uvode dve zone u Beogradu - gradska i prigradska.

Prema njegovim rečima, gradsku zonu će činiti 10 opština - Vračar, Stari Grad, Savski venac, Voždovac, Zvezdara, Palilula, Rakovica, Čukarica, Novi Beograd i Zemun, dok prigradsku zonu čini sedam opština - Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin. On dodaje da će biti jasno urađena podela nadležnosti i stvaranje mogućnosti da grad Beograd tim opštinama prenese veći broj poslova nego što je do sada bio slučaj.

- Mogućnost da komunalne mreže na teritoriji grada Beograda mogu biti u svojini vršioca komunalne delatnosti, mogućnost osnivanja javnih komunalnih preduzeća od strane pojedinih gradskih opština, mogućnost da se pojedini urbanistički planovi donose i od strane gradskih opština - rekao je Marković.

Kaže da prigradske opštine sada dobijaju pravo da van plana generalne regulacije donose urbanističke planove za svoje područje uz prethodnu saglasnost Grada.

- Ovo je takođe jedna značajna novina koja će doprineti bržem razvoju prigradskih opština i boljem privlačenju investitora. Prigradske opštine će na ovaj načiin postati konkurentnije i interesantnije za investicije - naveo je Marković.

Prema njegovim rečima, postoji i mogućost izdavanja građevinskih dozvola za izgradnju objekata .

- Gradske opštine moći će da izdaju građevinske dozvole do 1500 kvadrata, a prigradske do 5000 kvadrata. Takođe, gradskim opštinama biće omogućeno da legalizuju objekte do 400 kvadrata a prigradskim opštinama do 3000 kvadrata - objasnio je Marković.

Kako je rekao, postoji i čitav niz novih ovlašćenja, po pitanju poljoprivredne inspekcije, ovlašćenja u obrazovanju, u sportu, kulturi, po pitanju podsticanja nataliteta, po pitanju smanjenja rizika od katastrofa i upravljanju u vanrednim situacijama…

- Sledeći korak koji treba da prati ovaj zakon je donošenje novog Statuta grada Beograda koji će dalje razraditi podelu nadležnosti i decentralizaciju grada - istakao je poslanik SNS.

Marković poručuje da se decentralizacija neće završiti samo time što će prigradske i gradske opštine dobiti veća ovlašćenja.

- Sledeći korak je da opštine, pogotovo prigradske, krenu da prave uslužne centre kako bi najveći deo posla koji građani treba da obave u opštini, mogli da obave u naseljima koji su deo te opštine - rekao je Marković.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.