Kuburović: Čelnici DS-a propustili časove o podeli vlasti

Izvor: RTS, 25.Jun.2019, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuburović: Čelnici DS-a propustili časove o podeli vlasti

Članica Predsedništva Srpske napredne stranke Nela Kuburović ocenila je da su čelnici Demokratske stranke propustili časove o podeli vlasti na tri grane, pa i danas, kako kaže, ne znajući apsolutno ništa o pravu i pravdi, prozivaju sudsku vlast i pojedinačne odluke suda.
"Time na najskandalozniji način urušavaju njihovu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ustavom zagarantovanu nezavisnost i nepristrasnost u radu", navela je Nela Kuburović u pisanoj izjavi komentarišući saopštenje DS-a povodom sudske presude kojom su pripadnici Jedinice za specijalne operacije pravosnažno oslobođeni zbog nedostatka dokaza da su izvršili oružanu pobunu 2001.

DS je ranije u saopštenju navela da je pobuna JSO bila je uvod u ubistvo premijera Zorana Đinđića i da tu činjenicu nikakva presuda ne može naknadno promeniti.
"Nažalost, u nedostatku elementarnog znanja o bilo čemu, a posebno o državnom ustrojstvu i pravu, a u izobilju bahatosti, osionosti i ličnih interesa, uspeli su da svoju politiku pokažu dvehiljaditih kada su sproveli katastrofalnu reformu pravosuđa, ostavivši bez posla više od 1.000 sudija i tužilaca koji nisu hteli da budu odani poslušnici 'demokratske vlasti'", navela je Kuburovićeva.
Dodala je da o obimu njihovog urušavanja institucija i degradiranju sudske vlasti, govori i to da građani Srbije i dan danas plaćaju milionske odšete tada neizabranim sudijama i tužiocima, koje je Ustavni sud vratio na posao.
Kriminal na ulicama Srbije, klanovi i organizovana ubistva bili su oličenje DS-ove vlasti, navela je Kuburovićeva.
Smatra da je "teško sada istini pogledati u oči i videti da su se promenila vremena i da danas sudije rade slobodno i nezavisno, i da nema više unapred pripremljenih sudskih presuda, koje bi se samo poturale sudijama na potpis".
"Danas svaka insititucija radi svoj posao i svaki sudija donosi svoje odluke na osnovu činjenica i po slovu zakona. Možda se one nekome ne dopadaju, ali to ne znači da bilo ko od nas ima pravo da te odluke komentariše i dovodi u pitanje", naglasila je Kuburovićeva.
Podsetila je da je u vreme vladavine DS-a ubijen predsednik Vlade i procvetali korupcija, nasilje i kriminal, te da način na koji želi da uspostavi vladavinu prava, najbolje govori ona sama – time što poziva na nepoštovanje odluka suda i promenu vlasti zato što im se ne dopada to što, kako je navela, sudije danas nemaju strah da donesu odluku slobodno i u skladu sa zakonom, bez obzira šta o njoj neko mislio.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.