Ko je kriv za milion i po nelegalnih objekata

Izvor: Politika, 19.Nov.2015, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je kriv za milion i po nelegalnih objekata

Ministarka Zorana Mihajlović upitala je DS zašto nisu izdavali dozvole, jer je samo u vreme njihove vlasti od 2000. godine izgrađeno 800.000 divljih objekata

 Ko je kriv što u Srbiji postoji 1,5 miliona nelegalno izgrađenih objekata, tema je o kojoj su polemisali opozicionari, resorna ministarka Zorana Mihajlović i naprednjaci u debati o amandmanima na vladin Predlog zakona o ozakonjenju objekata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Jovan Marković (DS) uložio je amandman na naziv zakona, smatrajući da je bolje da se zove „zakon o postupanju sa nezakonito izgrađenim objektima”, a Vladimir Orlić (SNS) smatra da „nema nikakve nedoslednosti u upotrebi termina ozakonjenje”. Balša Božović (DS) je zatražio da ministarka objasni šta znači reč „ozakonjenje”, a ona je odgovorila: „Uvek se iznenadim kad čujem da nam DS priča kako da se izvrši ozakonjenje, a deset godina je dozvoljavala da se praktično izgradi milion i po nelegalnih objekata”.

Reagovala je Nataša Vučković (DS) rekavši da ministarka govori kako je problem nelegalne gradnje nastao u poslednjih deset godina, „a u obrazloženju koje ste dali uz ovaj zakon navedeno je da taj problem postoji unazad nekoliko decenija, a da je naročito eskalirao devedesetih godina prošlog veka”.

Mihajlovićeva je, replicirajući, poručila DS-u: „Ostavili ste zemlju u bankrotu, 800.000 od 1,5 miliona nelegalnih objekata nastalo je od 2000. kada ste došli na vlast. Ko je uzeo novac zato što niste izdavali dozvole, ili što su mnogi građevinske dozvole čekali po pet, šest i sedam godina? Zašto niste hapsili one koji su gradili nelegalno? Odakle građevinska mafija? Pitajte kolege iz vašeg poslaničkog kluba koji su pašnjake prvog reda prebacivali u građevinsko zemljište i gradili zgrade, njih pitajte.”

---------------------------------------------------

Babićev amandman na član 5

Vlada nije prihvatila amandmane kojima se tražilo brisanje spornog stava člana 5, kojim se omogućava legalizacija vikendica i kuća za odmor izgrađenih na prostoru prvog i drugog stepena zaštite prirodnog dobra, ali je prihvatila amandman Zorana Babića (SNS), kojim se, kako je navedeno, precizira ovaj član.

Prema Babićevom amandmanu „predmet ozakonjenja u drugom stepenu zaštite prirodnog dobra ne mogu biti izgrađeni objekti, osim vikendica i porodičnih kuća za odmor, ali ozakonjenje nije moguće ukoliko je objekat izgrađen u zaštitnom pojasu puta, železnice, dalekovoda, vodotoka, poletno-sletne staze, kao i druge zaštitne zone u skladu sa odredbama posebnih zakona”.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.