Izvini, Nebojša: Vučić traži nestranačkog kandidata za Beograd

Izvor: Blic, 16.Okt.2013, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvini, Nebojša: Vučić traži nestranačkog kandidata za Beograd

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić odlučio je da kandidat SNS za gradonačelnika Beograda bude nestranačka ličnost, saznaje “Blic”. To je, kako navodi naš izvor, Vučić otvoreno rekao na sednici Predsedništva stranke Nebojši Stefanoviću, šefu beogradskog odbora SNS, koji je bio uveren da će na predstojećim izborima izaći na crtu Draganu Đilasu.

Kako navodi izvor “Blica”, lider SNS >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je rekao da sa Stefanovićem kao kandidatom za gradonačelnika naprednjaci ne bi dobro prošli na izborima u Beogradu i da bi u tom slučaju Đilas osvojio 40 odsto glasova.

- Vučić je svojim stranačkim kolegama rekao da sa Beogradom ne može da rizikuje i da će kandidat za prvog čoveka prestonice biti nestranačka ličnost. To je Stefanovića naljutilo - priča izvor “Blica”.

On dodaje da lider SNS ima u vidu nekoliko kandidata koji nisu iz sveta politike i koji su uspešni u svom poslu, ali da sa njima još nisu obavljeni razgovori.

Stefanović, koji je i predsednik Skupštine Srbije, juče nije želeo da komentariše saznanja “Blica”. Njegovi saradnici s kojima smo kontaktirali nisu želeli ni da demantuju ni da potvrde naše informacije. Jedino ih je interesovalo odakle je priča potekla.

Ni u sedištu stranke nisu želeli konkretno da odgovore da li će kandidat za prvog čoveka Beograda biti nestranačka ličnost.

Cvijan još nije na "tapetu"

Još se ne zna kada će biti zakazana sednica Predsedništva SNS na kojoj će se raspravljati o pokretanju disciplinskog postupka protiv Vladimira Cvijana zbog njegovog susreta sa Miroslavom Miškovićem i javnih istupa koji su, po oceni rukovodstva stranke, naneli štetu ugledu naprednjaka.

U SNS “Blicu” je juče rečeno da “trenutno imaju važnija posla”, dok Cvijan nije odgovarao na naše pozive. Njegova asistentkinja “Blicu” je rekla da je Cvijan trenutno u Americi.

- Ne razmišljamo o pojedincu, prednost će dobiti tim - rečeno je “Blicu” u SNS.

Zorana Mihajlović, potpredsednica stranke i ministarka energetike, koja je uz Stefanovića u javnosti najviše govorila o smeni Đilasa i o izborima u Beogradu, kratko je rekla za “Blic” da se o tome u SNS nije razgovaralo.

- Mi još nismo seli o tome da pričamo, čak ni interno - navodi Mihajlovićeva.

Da SNS treba da ide u pravcu angažovanja nestranačke ličnosti, praktično je pokazalo i istraživanje Cesida, po kojem Stefanovića podržava 13 odsto birača. Ista anketa pokazala je da Đilas ima podršku oko 20 odsto Beograđana, sa tendencijom rasta.

Đorđe Vuković iz Cesida smatra da bi postavljanje nestranačkog kandidata za prvog čoveka Beograda bilo najbolje rešenje za naprednjake, jer su “ispucali svoje atribute - Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića”.

- Sa jedne strane, SNS nema čoveka koji bi u Beogradu mogao da nosi najveći teret izbora, a sa druge sa nestranačkim kandidatom bi mogli da sačuvaju svoje birače i da dobiju jedan broj neopredeljenih, pod uslovom da se radi o prepoznatljivoj ličnosti koja se pozitivno vrednuje u javnosti - navodi Vuković za “Blic”.

Među kandidatima koji bi mogli da vode privremenu upravu u glavnom gradu pominjao se i Nebojša Čović, koji to juče nije želeo da komentariše. Čović nije želeo da kaže ni da li je on jedan od kandidata za gradonačelnika Beograda.

Prinudna uprava u prestonici od 24. oktobra

Vanredni izbori u Beogradu krajem februara ili početkom marta

Termin za održavanje vanrednih izbora u Beograd, još nije definitivno određen, ali prema izjavama predstavnika SNS i SPS, oni bi mogli biti raspisani za kraj februara ili početak marta. Gradonačelnik Beograda u tehničkom mandatu Dragan Đilas takođe kaže da će izbori verovatno biti raspisani u ovom periodu, jer vlast odugovlači njihovo održavanje, želeći da pripremi kampanju zasnovanu na neistinama.

- Jasno je da izbori u Beogradu neće biti održani u isto vreme kada i izbori na Voždovcu u decembru, jer vlast prolongira to što duže može izbore za skupštinu glavnog grada. Mislim da su jasni razlozi zašto se to radi, potrebno je vreme da se organizuje dodatna kampanja sa neistinama o tome kako se radilo i šta se radilo u Beogradu - rekao je Đilas.

Šef odborničke grupe SNS Aleksandar Jovičić poručio je Beograđanima da ne treba da strahuju da grad neće normalno funkcionisati.

- U zakonskom roku, do 25. oktobra, predložićemo kandidate za sastav privremenog organa. U njemu će biti stručni ljudi koji poznaju sistem i komunalna preduzeća i koji će sigurno napraviti strategiju kako da ona iz velikog deficita i gubitaka budu na stabilnim nogama - rekao je Jovičić i dodao da se ne naslućuje ko će biti u privremenom organu, jer ima više kandidata u opticaju.

Odbornik SPS Nikola Nikodijević rekao je da će nakon formiranja privremenog veća gradska skupština biti raspuštena, tako da je jučerašnja sednica bila poslednja u ovom sastavu.

Privremena uprava može da vodi grad najduže 60 dana, nakon čega bi bili raspisani izbori. (M. R.)

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Vučić traži nestranačkog kandidata za Beograd

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Okt.2013

BEOGRAD - Lider SNS je rekao da sa Stefanovićem kao kandidatom za gradonačelnika naprednjaci ne bi dobro prošli na izborima u Beogradu i da bi u tom slučaju Đilas osvojio 40 odsto glasova.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.