Izmene zakona plagijat ili ne?

Izvor: B92, 29.Avg.2012, 01:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izmene zakona plagijat ili ne?

Beograd -- Raspravu o izmenama Zakona o vanparničnom postupku obeležila je polemika poslanika SNS i DS o tome koja je od te dve stranke autor predloženih izmena.

Inače, Skupština je dnas počela vanrednu sednicu na čijem dnevnom redu su, pored dopune Zakona o vanparničnom postupku, i izmene Zakona o javnom beležništvu.

Poslanica DS i bivša ministarka pravde Snežana Malović rekla je da je prethodna vlada autor predloženih izmena, odnosno da je ono što je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sada u skupštinskoj proceduri, a što je predložila SNS - plagijat.

Tu tvrdnju, međutim, demantuje naprednjak Vladimir Cvijan, koji je rekao da zakon ne može biti plagijat, jer on nije ni svojina, niti autorsko delo.

"Kao pravnik sam užasnut izjavom da su predložene izmene plagijat, jer zakon nije svojina, niti autorsko delo, pa ne može biti plagijat", rekao je Cvijan i dodao da je u uvodnom izlaganju rekao da je jedan od vrlo retkih dobrih poteza prethodnog Ministarstva pravde što je poslalo te izmene u skupštinsku proceduru.

Sutra je deo sednice skupštine rezervisan za "propitivanje" nove vlade, a iako je Nebojša Stefanović najavio da će tome prisustvovati cela vlada Ivice Dačića, Vlada je obavestila da sednici neće prisustvovati Suzana Grubješić, Jovan Krkobabić i Ivan Mrkić.

Uz napomenu da su zakoni slični, ali da nisu identični, istakao je da prethodni saziv parlamenta nije usvojio predložene izmene, iako su bile u proceduri.

U polemiku se uključio i šef poslanika DS Dragoljub Mićunović, koji je rekao da je plagijat u inicijativi.

"Niko neće tražiti autorski honorar, ali zna se ko daje predlog. Vi branite to, a ne neko drugi. Vi ste ga potpisali. Čim je potpisan iza njega stoje oni koji su ga potpisali", rekao je Mićunović, koji je istakao i da je SNS predložila te izmene, jer "ima potrebu za evropskom legitimizacijom".

On je kazao da nije ništa novo u političkoj praksi da neki akteri menjaju svoja uverenja i da od antievropejaca prihvataju evropske vrednosti.

"Zašto ova vlada nije podnela predlog izmena, nego se pojavljuje jedna politička stranka koja predlaže zakon koji se tiče ljudskih prava i iza koga mora stajati autoritet države? Ta partija ima potrebu za evropskom legitimizacijom, to je politička upotreba prava", kazao je šef poslanika DS.

On je najavio da će DS glasati za zakon koji je sama pripremala, uz podsećanje da će to biti slučaj i sa drugim odlukama aktuelne vlade ukoliko one idu ka EU i harmonizaciji našeg zakonodavstva sa evropskim.

Nekadašnja ministarka pravde kritikovala je SNS što je "vrlo stidljivo" rekla na koji način se došlo do predloženih rešenja, podsećajući da je prethodna vlada te izmene u skupštinsku proceduru poslala 31. januara ove godine.

Ona je objasnila i da je prethodno inicijativu za njihovo donošenje pokrenuo ombudsman Saša Janković, jer je bilo potrebno urediti oblast pravno nevidiljivih lica, kao i da je, nakon što je aktuelna vlada posle izbora povukla sve zakone iz procedure, istovetna rešenja predložila SNS.

"Mi smo ovaj zakon stavili u proceduru i on će biti usvojen, a bivšem režimu je trebalo dosta dugo da ga stavi na dnevni red. Vi ga niste usvojili", odgovorio im je Cvijan.

Kada je reč o izmenama Zakona o javnom beležništvu, njima se predlaže odlaganje početka primene tog zakona za mart iduće godine. Poslanici Srpske napredne stranke koji su Skupštini podneli predložene dopune i izmene tih zakona, naveli su da je odlaganje početka primene Zakona o javnom beležništvu potrebno jer do septembra nije moguće obezbediti uslove za njegovu primenu.

U obrazloženju su naveli da nije imenovano prvih sto javnih beležnika, niti formirana Javnobeležnička komora koja treba da donese neophodne podzakonske akte.

Stranke vladajuće koalicije pozdravile su danas u parlamentu i izradu nove platforme o Kosovu i Metohiji i najavljuju da će njome biti pojačana uloga Rezolucije 1244 i borba države za imovinu Srba u pokrajini, dok deo opozicije upozorio da ona treba da sadrži odgovore na probleme telekomunikacija i energetike i institucija na severu Kosova.

U najvišem zakonodavnom telu tema je bila i najava ukidanja TV pretplate za javni servis, a poslanici su izneli podeljene stavove o tom pitanju.

Današnju sednicu je zakazao predsednik Skupštine Nebojša Stefanović, na zahtev 93 poslanika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.