Izvor: Luftika.rs, 20.Avg.2019, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispovest bivšeg bota podigla je čitavu „armiju“ na noge, ali i otkrila gde im je baza

Ispovest bivšeg bota SNS-a objavljena na portalu Južne vesti, a koju je preneo i portal Luftika, za rezultat je imala više od 22.500 glasova na komentare, pristiglih sa iste IP adrese.
Ta IP adresa je deo mreže koja se zove SNS, a registrovana je u Beogradu, u Palmira Toljatija 5, gde je sedište Srpske napredne stranke. Odatle je na komentare na Južnim vestima ukupno stiglo preko milion pluseva i minuseva. >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs <<
Da postoje botovi, potvrdilo je svedočenje bivšeg pripadnika SNS internet tima, podsećaju Južne vesti. Govorio je o komentarisanju vesti po nalogu, što su stručnjaci ocenili kao razvijeno propagandno sredstvo koje vlast u Srbiji godinama koristi.
Koriste se i druga sredstva, kao što je ostavljanje pluseva i minusa na komentare, a Južne vesti su utvrdile da se to radi iz jednog centra, jedne mreže, sa jedne IP adrese – registrovane u beogradskoj centrali SNS.
Direktor Vitomir Ognjanović kaže da su baš na priči o botovima primećene i praćene pojačane botovske aktivnosti, zatim izvučeni rezultati koji pokazuju da se na vest organizovano reagovalo iz jednog centra.
„Konkretno, po IP adresi koja je ostavila ubedljivo najviše + i – glasova za komentare, i upitom u RIPE registar, imamo da je to registrovana SNS mreža“, kaže Ognjanović.
U registru jasno stoji netname: Srpska-napredna-stranka-net, adresa – Paljmira Toljatija 5, Beograd.
„Ostavili su preko 22.500 glasanja za komentare ispod vesti o bivšem botu, a samo na jednom komentaru imamo brojke koje značajno odskaču od ostalih, ali podeljene, što znači da nisu baš bili sigurni za šta da glasaju. Interesantno je da sa te IP adrese nije stigao nijedan jedini komentar, tako da najverovatnije baš tu mrežu koriste isključivo za ove +/- aktivnosti“, zaključuje Ognjanović.
A da su je obilato koristili i ranije, pokazuje arhiva podataka Južnih vesti. Iz te mreže do sada je stiglo preko milion +/- glasova na sajt Južnih vesti.
Crtanja meta na čelu i spiskovi za odstrel, mnogo su opasniji od vulgarnih tvitova

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.