Inicijativa mladih najavila žalbu na odluku Tužilaštva

Izvor: N1 televizija, 09.Avg.2017, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa mladih najavila žalbu na odluku Tužilaštva

Inicijativa mladih za ljudska prava najavila je da će se žaliti na odluku Osnovnog javnog tužilaštva u Staroj Pazovi da odbaci krivičnu prijavu zbog napada na aktiviste Inicijative na tribini Srpske napredne stranke, na kojoj je govorio haški osuđenik Veselin Šljivančanin u Beški u januaru.

Inicijativa je saopštila da će uložiti prigovor na to rešenje Tužilaštva i da će "iskoristiti svaki pravni lek >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << koji joj stoji na raspolaganju".

"Važnije od toga, Inicijativa će nastaviti borbu protiv nasilja u javnom prostoru, ratnohuškačke politike i opravdavanja i relativizacije ratnih zločina", navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo u Staroj Pazovi odbacilo je 4. avgusta krivičnu prijavu koju su podneli članovi Inicijative, tvrdeći da su početkom godine pretučeni u Beški na tribini Srpske napredne stranke, na kojoj je govorio Šljivančanin. Dodaje se da je krivična prijava odbačena, jer ne postoje osnovi sumnje da su učinjena krivična dela koja su navedena u prijavi, kao ni neko drugo krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti.

Inicijativa je ocenila da su brojni zaključci koje je Tužilaštvo iznelo "refleksija političke i opšte kulture u Srbiji koja u različitim situacijama nasilje smatra opravdanim".

Na tribini SNS-a u mestu Beška kod Inđije 17. januara 2017. se dogodio incident, kada su aktivisti Inicijative pre početka govora Šljivančanina, osuđenog pred Haškim tribunalom za ratne zločine, razvili transparent na kojem je pisalo "Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama". Tokom performansa došlo je do koškanja, a okupljeni na tribini pocepali su plakate Inicijative i izacili njihove aktiviste.

Potom je predstavnica Inicijative Anita Mitić rekla da je povređeno svih devet aktivista koji su došli u Bešku i da je dvoje njih završilo u Hitnoj pomoći.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.