Dijalog vlasti i dela opozicije – druga runda

Izvor: RTS, 15.Nov.2019, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijalog vlasti i dela opozicije – druga runda

U Skupštini Srbije održava se druga runda međustranačkog dijaloga vlasti i dela opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta.
Međustranački dijalog, čija se prva runda završila u oktobru, održava se u zgradi parlamenta u Ulici kralja Milana.

Na sastanak su došli poslanici SNS-a, SPS-a, Jedinstvene Srbije, SDPS-a, PUPS-a, Pokreta socijalista, predsednici Nove stranke Zoran >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Živković i LDP-a Čedomir Jovanović.
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da dijalog u Narodnoj skupštini ističe važnost Parlamenta kao mesta za razgovor o važnim reformama koje su neophodne za unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora.
"Zahvaljujem se na podršci Evropskog parlamenta u posredovanju u međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima, kao i na dugoročnoj posvećenosti radu sa Narodnom skupštinom na agendi pristupanja Srbije Evropskoj uniji", dodala je Gojkovićeva.
Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović je posle prve sesije novinarima ispred Skupštine Srbije rekao da je vladajuća koalicija iznela ono što je Vlada Srbije prihvatila, da su spremni da čuju kritike i usvoje svaki racionalan predlog.
"Ja se lično zalažem, evo pošto njih samo mediji interesuju, od današnjeg dana pa sve dok se ne završe izbori da SNS nema nijedan jedini sekund u medijima, da se stavi neka obaveza da ne smemo da gostujemo nigde i da imamo obavezu samo da gostujemo kad opozicija insistira na duelu", rekao je Đukanović.
Poslanik SPS-a Đorđe Milićević rekao je da je važno da se razgovori vode u Parlamentu gde im je i mesto. "Kritika uopšte nije sporna, tu smo da razgovaramo da saslušamo predloge i da poboljšamo izborne uslove", rekao je Milićević.
"Vlada je predložila konkretne izmene i dopune zakona koje će biti usvojene u Parlamentu, ispoštovani će biti rokovi i samo neko ko nije dobronameran može reći da ćemo imati lošije izborne uslove od onih 2008. i 2012. godine", dodao je Milićević.
Predsednik Nove stranke Zoran Živković izneo je svoj stav da ništa nije urađeno i da su od 17 tačaka ispunjene samo tri.
"Mi imamo tri uslova konkretna to su – mediji, mediji, mediji. To su naša tri uslova da se popravi situacija u medijima sa akcentom na RTS i RTV pošto na privatne medije ne možemo da utičemo. Mislimo da REM može bolje da obavi taj posao, vi znate da neke televizije krše ono zbog čega su dobile nacionalnu frekvenciju i to je dokaz da REM ne radi svoj posao, a ostalo može i mora da se poboljša program informativni", naglašava Aris Movsesijan iz Nove stranke.
Lider LDP-a Čedomir Jovanović je uoči dijaloga izjavio da mu je žao što sve pozvane stranke nisu prihvatile razgovor i naglasio kako ne prihvata ideju da se, umesto izbora i parlamenta, zemlja osudi na "ulicu i tuču".
"Mislim da uvek treba razgovarati. Ako nismo spremni da sednemo za sto zna se šta je alternativa, mislim da tu ne možemo naći ništa dobro za ovu zemlju", istakao je Jovanović. 
Stranke koje su u bojkotu ni danas nisu došle – Savez za Srbiju, DSS, DJB, SDS, Radikali. Međutim, pre dijaloga Savez za Srbiju razgovarao je sa delegacijom iz Brisela na radnom doručku.
U Beogradu su izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, šefica Delegacije za odnose sa Srbijom Tanja Fajon i bivši evroparlamentarci Eduard Kukan i Knut Flekenštajn.
Stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bličik istakao je da je ostvaren ograničen napredak od prve runde međustranačkog dijaloga, kao i da vladajuća većina i opozicija moraju da preduzmu korak napred – da se pomere od svojih početnih stavova.
"Čuli smo stvarne frustracije u vezi sa nedostatkom poverenja i da će biti potrebno da se nešto značajno uradi da bi se izgradilo poverenje u ceo politički spektar i pokazalo građanima da se ulažu stvarni napori u cilju unapređenja uslova pre izbora", rekao je Bličik.
Šefica delegacije u Parlamentarnom Odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU–Srbija Tanja Fajon rekla je da su dobili neke nove predloge od svih aktera.
"Ali sat otkucava i pozivamo vladajuću koaliciju da više ne gubi vreme na diskusiju i da počne sa sprovođenjem. Da bi ovo bilo uspešno, pozivamo opoziciju da se vrati u Parlament i uključi u dijalog kako bi im vladajuća koalicija odgovarala za ispunjavanje svojih obaveza", dodala je Fajonova.
Prva runda međustranačkog dijaloga u Skupštini, održana je 9. i 10. oktobra, kada je sa predstavnicima stranaka u Beogradu razgovarao Flekenštajn.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.