Bitka SNS i SPS za direktorsko mesto u Upravi za agrarna plaćanja

Izvor: Radio 021, 15.Dec.2015, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bitka SNS i SPS za direktorsko mesto u Upravi za agrarna plaćanja

Dosadašnjem direktoru Uprave za agrarna plaćanja Bojanu Živadinoviću istekao je mandat, a na njegovo mesto imenovan je čovek koji nije konkurisao za direktora.

Kako saznaje 021, na mesto v.d. direktora Uprave pre nekoliko dana imenovan je Novosađanin Žarko Radat, dosadašnji pomoćnik za odobravanje plaćanja podsticaja, koji nema status državnog službenika. Primopredaja funkcije još uvek nije obavljena.

U Upravi za agrarna plaćanja proteklih meseci na delu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << su jake političko-kadrovske turbulencije između članova SPS i SNS. Bitno je napomenuti da je za direktora ove Uprave, koja se sa alarmantnim manjkom zaposlenih bavi dodelom sredstava poljoprivrednicima, početkom godine imenovan dotadašnji pomoćnik za komunikaciju sa Evropskom komisijom Bojan Živadinović i to bez konkursa.

Da je Živadinović postavljen mimo zakonskih propisa čak i na mesto pomoćnika ukazala je "Transparentnost Srbija" još 2013. godine, ali je on bio samo jedan od 148 ljudi zaposlenih na sličan način u nekoliko ministarstava. S obzirom na to da je i direktoru, kao i njegovim pomoćnicima, mandat isticao u drugoj polovini godine, 7. jula ove godine raspisan je interni konkurs za novog direktora (premda, ne i za pomoćnike, čije radno mesto u ovom trenutku, suštinski, nije popunjeno).

Kako za 021 kažu u Službi za upravljanje kadrovima pri Vlade Srbije, na interni konkurs za direktora Uprave za agrarna plaćanja prijavila su se dva kandidata - donedavni direktor Bojan Živadinović, te njegov pomoćnik iz Sektora za kontrolu na licu mesta Mićo Bogojević. S obzirom na to da Živadinović nije državni službenik, nije imao prava ni da se prijavi, dok je Bogojević ispunjavao sve uslove, osim najbitnijeg - političkog.

Naime, kako kažu za 021 u Sektoru za upravljanje kadrovima, konkurs je zatvoren 15. jula. "Nije izvršen izbor, u toku je postupak kod Konkursne komisije", kažu u SUK.

Nezvanično, prava polemika je nastala između struja SPS i SNS, čiji članovi mahom čine Upravu za agrarna plaćanja, a upravljaju i Ministarstvom poljoprivrede. Socijalistima Živadinović nije odgovarao, ali su naprednjaci u prijavi kandidata Bogojevića ocenili da nema najviše ocene za funkciju, iako je državni službenik i ispunjava uslove.

Novi v.d. direktor, Novosađanin Žarko Radat, dolazi kao iznenađenje na funkciju na verovatno šest meseci, koliko traje privremeni mandat. Potom bi za direktora trebalo da se konkuriše na javnom konkursu, ukoliko ga Uprava raspiše.

Bojan Živadinović, u sredini

Inače, Uprava za agrarna plaćanja jedan je od najbitnijih sektora Ministarstva poljoprivrede. Bavi se dodelom podsticaja u poljoprivredi, vodi registar gazdinstava i brine o svim međunarodnim sredstvima koje idu u ovaj sektor. Pravo na subvencije Uprave za agrarna plaćanja ima 334.133 registrovanih gazdinstava u Srbiji.

Iako se bavi ovako bitnim poslom, Uprava za agrarna plaćanja nema akreditaciju neophodnu za konkurisanje za veće pare iz fondova Evropske unije namenjenih poljoprivredi. Da bi mogla da konkuriše za sredstva EU, kao i da bi Srbija mogla da nastavi pregovore sa Unijom, Uprava za agrarna plaćanja mora početkom sledeće godine da zaposli velik broj radnika, što nikako ne uspeva već godinama.

Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru nije olakšavajuća okolnost, ali je Uprava tražila od Vlade saglasnost da zaposli, za sada, 103 službenika, kako bi se ispunio uslov za dobijanje EU novca. Tu saglasnost dobila je pre nekoliko dana, a za plate novozaposlenih izdvojiće se 190 miliona dinara. Trenutno je zaposleno svega 66 ljudi, a potrebno ih je minimum 900 do 1.000.

Narednih pola godine biće napeto u ovoj upravi koja, nezvanično, ni uslovima za rad u sadašnjoj zgradi ne ispunjava neophodno za evropske standarde.

Donedavni direktor Živadinović nije odgovorio na pitanja 021 upućena pre 10 dana, a odgovor nije stigao ni iz službe za informisanje. Naime, osoba koja je na zvaničnom sajtu Uprave navedena na poslovima informisanja uopšte ne obavlja tu delatnost, već se odnedavno bavi projektima. (Gorica Nikolin - Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli )

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.