Berisavljević:Treba dati šansu vojvođanskoj opciji

Izvor: Danas, 20.Apr.2016, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berisavljević:Treba dati šansu vojvođanskoj opciji

- "Građani i birači Vojvodine moraju znati da je između političkih lidera SNS i dva koaliciona partnera DS u dosadašnjoj vlasti, dakle lidera SVM i LSV, napravljen dil da se odmah posle izbora uspostavi vlast naprednjaka nad Vojvodinom uz puno učešće i podršku ova dva partnera.

                 

Kad je reč o ustavnom i stvarnom položaju Vojvodine, oba ta partnera imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << u svojim političkim platformama kao puku izbornu retoriku i deo koji podrazumeva niz promena na nivou zakona u okviru sadašnjeg Ustava, a kod LSV-a stidljivo priželjkuju i samu promenu Ustava, ali - pošto naprednjaci do danas ničim i nikad nisu ni nagovestili da te delove njihove izborne retorike prihvataju - očito je da su te platforme puka opsena birača i da se podređuju interesima da te partije po svaku cenu i dalje budu pouzdani deo konačno uspostavljene vučićevske svevlasti nad Vojvodinom", ističe za list Danas Živan Berisavljević, koji podržava koaliciju "Vojvođanska tolerancija", koja je, odlukom Ustavnog suda, ipak, od pre samo 48 sati, u trci za pokrajinske izbore.

"U ovom trenutku strateški, dugoročno važan interes Vojvodine je da što manje glasova vojvođanskog biračkog tela ode SNS i strankama koje su desnije od nje, ali i da ne podrže one koji će sa njima i u ime njih vladati Pokrajinom. Treba dati šansu opciji, koju i lično javno podržavam, da bar progovori u vojvođanskom parlamentu, jer je to istinski govor i istinska odbrana interesa Vojvodine, a nije decenijsko prilagođavanje interesa Vojvodine interesima onih fiškalskih regionalnih stranaka koje po svaku cenu žele da ostanu na vlasti", smatra Berisavljević.

"To što je koalicija 'Vojvođanska tolerancija' tek četiri dana pred izbornu ćutnju na najdiskretniji mogući način konačno uvrštena u listu partija koje idu na pokrajinske i lokalne izbore, direktni je rezultat političkih pritisaka i proceduralnih mahinacija, pre svega predstavnika LSV, koji su to činili sa ciljem da ukinu, ako ikako mogu, bilo koju drugu vojvođansku opciju, jer od kad su osnovani ne pristaju da Vojvodinu zastupa bilo ko drugi osim njih. Ako ne to, onda bar da toj opciji oduzmu što više dana za moguću kampanju. Nažalost, zahvaljujući oportunizmu drugih, ili aktivnoj podršci njihovih svemoćnih koliko i beskrupuloznih budućih koalicionih partnera, oni su u ovom drugom dobrano uspeli", prokomentarisao je Berisavljević prvobitno neprihvatanje liste "Vojvođanske tolerancije".

Berisavljević podržava platformu IV Vojvođanske konvencije, koja je u suštini izborna platforma koalicije "Vojvođanska tolerancija". NJu čine Crnogorska i još neke partije manjina, a svesrdno je, i kadrovski, podržavaju Vojvođanski klub i niz nevladinih organizacija, kao i Vojvođanska partija. "To je opcija koju sam i ja potpisao i lično javno podržavam. Mislim, međutim, da treba dobro razumeti tu platformu. Nije njena politička suština ni u zalaganju za federalizaciju, niti u zalaganju za ustavno pravni obrazac "Vojvodina republika", bez obzira što su to dva slogana koja izviru iz te platforme, nego je njena suština u pozivu na trajni istorijski dogovor istinskih evropskih demokratskih snaga u Srbiji sa istim takvim snagama izvorne, autentične Vojvodine o zajedničkoj državi Srbiji u kojoj će biti osigurana ravnopravnost svih onih entiteta koji tvore složenu državu Srbiju. To je u skladu i sa bazičnim evropskim načelom o konsolidovanju političkih društava i država koje treba da služe tim društvima.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.