Balaševićev zet organizuje protest protiv svinjarije za koju je glasao dok je bio pod SNS suknjom

Izvor: Luftika.rs, 02.Dec.2022, 16:58

Balaševićev zet organizuje protest protiv svinjarije za koju je glasao dok je bio pod SNS suknjom

U subotu 3. decembra u Novom Sadu će se održati protest “Odbranimo Banovinu”, a glavni povod je izgradnja velike javne garaže tik do zgrade Izvršnog veća Vojvodine.
Zgrada Banovine predstavlja remek-delo čuvenog arhitekte Dragiše Brašovana i jedan je od najpoznatijih simbola Novog Sada, a ono na šta su pojedinci iz struke upozovali upravo se i dogodilo…
Izgradnja tako velikog objekta kao što je javna garaža, i na tako maloj udaljenosti od zgrade Izvršnog veća, počela >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << je da remeti statiku same Banovine, a posledice mogu da budu katastrofalne.
Činjenica je da je ovo problem koji itekako treba da se tiče svih Novosađana, ali pojedine građanske inicijative odlučile su da ne učestvuju u protestu, a svoje razloge naveli u saopštenju za javnost.
Foto: vojvodina.gov.rs Prenosimo ga u celosti:
Zašto ne podržavamo protest “Odbranimo Banovinu”?
Građani oko dole potpisanih inicijativa se neće odazvati protestu koji su za subotu najavile Akcija progresivne Vojvodine, Zajedno za Novi Sad, Pokret slobodnih građana, Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde i Pokret za preokret, iako suštinski podržavaju ovu borbu. Čak smo i među prvima ukazivali na probleme koje donosi izgradnja garaže pored Banovine.
Razlog za odsustvo podrške je jednostavan – među organizatorima su oni koji su u dva mandata sa Srpskom naprednom strankom bili u koaliciji u gradskoj vlasti. Pa tek u trećem sazivu tiho izašli, oslanjajući se na kratku pamet građana. Osim zaslužne za odluke pogubne po grad i građane, ove pojedince ne percipiramo kao one koji će preuzeti odgovornost za promene, daleko bilo kao nekog ko će te promene ravnopravno sa građanima izneti. Naše poverenje nikada neće zadobiti dojučerašnji naprednjački saveznici.
Kako bi svima bilo jasnije o čemu se radi, pozivamo Aleksandra Jovanovića iz Akcije progresivne Vojvodine da kaže suorganizatorima protesta, zakazanog ispred zgrade Banovine, kao i građanima i građankama Novog Sada:
Kako je glasao na sednici Skupštine Grada, održanoj 8. juna 2020. po pitanju davanja saglasnosti na konačni nacrt Ugovora o koncesiji za garažu kod Banovine, dok je bio odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine? Da li je još uvek zaposlen u JP ”Urbanizam Novi Sad”, kao rukovodilac? Da li je uzeo slobodan dan ili je na godišnjem odmoru, budući da u radno vreme učestvuje na konferenciji za medije povodom najavljenog protesta? Preciznije, na protest nećemo doći zato što su tada odbornici LSV, kojoj je pripadao i Jovanović, glasali “za” usvajanje teksta ugovora. Jovanović je prisustvovao toj sednici i zbog toga, zahtevamo da se javno izjasni da li je glasao “za”.
Teško je poverovati da pojedini predstavnici stranaka suorganizatora nisu u punoj meri upoznati sa aktivnostima Jovanovića. Čudi da se kao jedan od organizatora pojavljuje i Demokratska stranka na čelu sa Veljkom Krstonošićem, koji je bio odbornik u pomenutom sazivu, doduše uglavnom u bojkotu. Ako je on zaboravio, pozivamo ga da se priseti svih usvojenih planova za koje je glasala LSV u vladajućoj koaliciji, ne mareći za primedbe i uprkos protestima i protivljenju građana.
Podsetićemo opoziciju i na skorija dešavanja – zahvaljujući krojenju planova u Urbanizmu, gde Jovanović šefuje, građanima su iz privatnog obezbeđenja jahali na vratu, privođeni su, udarani, prećeno im je, a sada se maltretiraju i iscrpljuju iskonstruisanim procesima. Treba li podsetiti da se na Šodrošu kampuje 6 meseci? Lepo je sa distance i iz fotelje javnih preduzeća protestovati i podržavati. Ostanite u tišini tamo, bar vam je toplije nego u kampu.
Novosađani i Novosađanke koji se godinama unazad suprotstavljaju urbanističkom uništavanju grada, zaslužuju minimum poštovanja, memorija im je očuvana, te se svaki glas i primedba pamte, kao i poništavanje istih glasanjem odbornika u Skupštini Grada. I zato su odgovori na postavljena pitanja od javnog značaja.
Zdravog razuma i kritičkog razmišljanja, građani pažljvo čuvaju i ozbiljno razmatraju kome će svoj glas dati na sledećim lokalnim izborima. Da bi odluku o tome što bolje doneli, pošteno bi bilo da budu upoznati sa, kako aktuelnim aktivnostima današnjih političkih opcija i udruživanja, tako i da se podsete učinaka u prethodnim konstelacijama, pardon, kolaboracijama.
Vlast je podložna kritikama, a kritikovati ju je lako. Svakog dana nam za to povoda daje. Za opoziciju i tzv. opoziciju važi isti tretman. Promena ruha nikog ne abolira.
Pamtimo prošlost, pratimo današnjicu, ne prepuštamo vam budućnost.
Ekološki front Novi Sad
Inicijativa Dunavac – Šodroš
Eko straža Novi Sad
Inicijativa Sačuvajmo Liman od betona
Znate li ko je gradio Novi Sad?

Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.