Ambasador Britanije napustio salu zbog govora Kusturice

Izvor: Radio 021, 18.Okt.2015, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador Britanije napustio salu zbog govora Kusturice

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif napustio je salu Centra Sava tokom obežavanja sedam godina od osnivanja SNS dok je govorio režiser Emir Kusturica.

Kif je salu napustio u trenutku kada je Kusturica rekao da "nije slučajno to što nam je baš Britanac doneo vest da ulazak u EU znači priznavanje Kosova". Kif se vratio, kako su preneli pojedini mediji, na molbu članova SNS.

Predsednik SNS i premijer Srbije, Aleksandar Vučić, obratio se okupljenima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << posle Kusturice i osvrnuo se na njegove reči, rekavši: "Dragi prijatelji, a svi koji su ovde sa nama naši su prijatelji. I mislim da smo uspeli da pokažemo da smo u stanju da okupimo ljude iz celog sveta, koji ne moraju da nas podržavaju, ali koji žele, mogu i hoće da nas čuju. Zato vas molim da jednom velikim aplauzom pozdravite sve naše prijatelje iz sveta, sve ambasadore koji su ovde, da se moj prijatelj Kusturica ne naljuti, i Denisa Kifa, i gospodina Čepurina, i da pokažemo da je to put koji ćemo da gradimo i pravimo i u budućnosti."

Glavni urednik lista "Danas" Zoran Panović rekao je u Dnevniku RTS da je to Vučićeva predstava, jer je morao da zna šta će u svom govoru poručiti Kusturica, a Panovićevu izjavu je SNS ocenio kao skandaloznu. "Srpska napredna stranka ukazuje na činjenicu da Aleksandar Vučić nikada nije, niti će ikada kontrolisati govore svojih prijatelja, saradnika i gostiju, a režije i predstave uvek ćemo ostaviti RTS-u i raznim Panovićima", navodi se u saopštenju SNS.

"Naravno da nije bilo nikakvog dogovora između mene i Aleksandra Vučića oko onoga što ću ja da kažem. Mislim da je sve što sam rekao, uostalom, prethodno već rečeno i napisano", izjavio je Kusturica za "Politiku".

NUNS: Pritisak na javni servis

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenilo je da Srpska napredna stranka (SNS) tim saopštenjem vrši otvoren pritisak na uređivačku politiku javnog servisa i pokazuje da ne shvata koncept javnog servisa. "NUNS upozorava SNS da je obaveza novinara da sagovorniku postavi pitanja o najvažnijim društvenim temama, a da je suština postojanja javnog servisa, i medija uopšte, stvaranje mogućnosti da se čuju različita mišljenja", navodi se u saopštenju.

NUNS je dodao da je SNS, vrednosnim izjednačavanjem stava sagovornika i pitanja voditelja Dnevnika, uz generalnu kvalifikaciju da su to "opužbe RTS-a", pokazala da ne shvata koncept javnog servisa koji mora biti otvoren za svaku vrstu društvenog dijaloga.
Pogledaj vesti o: Emir Kusturica

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

INCIDENT NA PROSLAVI Poslanik SNS britanskom ambasadoru: Drski Kusturica vas je ujeo za srce

Izvor: Blic, 18.Okt.2015

"Izvinite gospodine Kif što ste se osetili uvređenim kada je Kusturica govorio. Izgleda da teško prihvatate kritiku na račun vaše države" napisao je poslanik SNS-a Vladimir Đukanović na svom "fejsbuk" profilu aludirajući na odluku britanskog ambasadora Denisa Kifa da juče napusti salu tokom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.