Izvor: Blic, 15.Jan.2018, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako SNS osvoji vlast, ovo su najizgledniji kandidati za GRADONAČELNIKA

Srpska napredna stranka objavila je imena prvih 20 na njenoj listi za beogradske izbore, a među njima su intelektualci, glumci, sportisti... Ipak, ukoliko SNS bude u mogućnosti da formira vlast, neizvesno je ko će sesti u fotelju gradonačelnika, kao i da li će to biti neko iz redova naprednjaka, neka nestranačka ličnost, ili će ta pozicija pripasti njihovom koalicionom partneru SPS-u. Teoretski je moguć i dogovor >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa Aleksandrom Šapićem.

Iz SNS više puta su poručili da na beogradske izbore neće izaći sa kandidatom za gradonačelnika, već da će u kampanji predstaviti tim. O tome je pričao i lider stranke Aleksandar Vučić, koji je rekao da se na izborima ne bira prvi čovek prestonice, već lista i tim.

Ipak, već mesecima se spekuliše ko bi mogao da sedne u fotelju u kojoj je sada Siniša Mali, a među kandidatima za tu poziciju je i aktuelni gradonačelnik, njegov najbliži saradnik, jedna predsednica opštine, ali i nestranačke ličnosti bliske SNS-u, kao i dva funkcionera SPS-a.

Mali najozbiljniji kandidat

Prema nekim informacijama, i dalje kao najozbiljniji kandidat figurira Siniša Mali, iako je i sam Vučić najavljivao njegovu smenu tokom prošlog leta. To se međutim nije dogodilo i on je jedan od retkih članova SNS koji se nalazi vrhu njihove liste.

Predsednik naprednjaka u poslednje vreme hvali rad Malog, u prvi plan ističe njegove rezultate na mesto gradonačelnika i poredi ga sa čuvenim Brankom Pešićem. Funkcionerka SNS i predsednica Skupštine Maja Gojković je rekla da je Mali bolji od Pešića.

Goran Vesić

U vrhu liste SNS-a je i Goran Vesić, gradski menadžer. Nemoguće je zanemariti njegovo učestalo prisustvo u medijima i jaku kampanju, koju već dugo sprovodi i na interenetu.

Izbor između dve žene

U vrhu SNS-a spekulisalo se i da bi na poziciju gradonačelnika mogla da dođe i žena, kao i da su u igri dva imena. Pričalo se da je jedna od njih Irena Vujović, aktuelna predsednica opštine Savski venac, koja je ranije obavljala funkciju pomoćnice gradonačelnika.

Nakon izbora 2012. i 2014. izabrana je za poslanicu u Skupštini Srbije, ali je na tu poziciju podnela ostavku jer je Agencija za borbu protiv korupcije saopštila da ne može istovremeno da bude i na funkciji pomoćnika gradonačelnika. Pre godinu i po dana postala je članica Predsedništva SNS-a.

Druga žena čije se ime pominjalo u istom kontekstu je Aja Jung, balerina i direktorka Beogradskog festivala igre, koja će na listi naprednjaka biti na drugom mestu.

Aleksandar Vučić izjavio je da ima izuzetnu energiju i da je da spremna da pravi promene u kulturi.

Lekar gradonačelnik

Kada je objavljeno da će naprednjake kao prvi na listi predvoditi dr Zoran Radojčić, direktor Univerzitetske dečije klinike Tiršova, počele su priče da bi on mogao da bude naslednik Siniše Malog. Vučić tu mogućnost nije isključio, ali je ponovio da je on prvi na listi i da se na izborima u Beogradu ne bira gradonačelnik.

- U oksfordskoj enciklopediji naveden je kao jedan od najuticajnijih Srba. Ima ugled, "glad" i želju da napravi drugačije i bolje zdravstvene ustanove za našu decu. Tražio je garancije da će ne samo država, nego i grad pomoći da se završi Tiršova, gde je samo predprojekat vredam 54 miliona evra - rekao je Vučić o Radojčiću.

Mada je to malo verovatno, ne treba isključiti mogućnost ni da na čelo grada dođe neko iz redova SPS-a, naročito ako od te partije bude zavisilo formiranje vlasti u glavnom gradu.

Aleksandar Antić i Branko Ružić

Socijalisti, koji su Beogradu po istraživanju tek iznad cenzusa, kao kandidata za gradonačelnika isturili su Aleksandra Antića. On je figurirao za tu poziciju i pred izbore 2008, 2012. i 2014. godine.

Po društvenim mrežama, međutim, spekuliše se i da bi na mesto prvog čoveka Beograda mogao da dođe Branko Ružić, aktuelni ministar državne uprave i lokalne samouprave.

To, međutim, zvuči neverovatno s obzirom da je poznato da je Ružić, pre nego što je postao ministar, bio najveća opozicija vlasti u vladajućoj koaliciji.

Inače, SNS je već jednom prepustila važnu funkciju socijalistima - premijersku i to 2012. godine, kada su sa vlasti smenjene demokrate.

Šapić sa naprednjacima?

Najmanje verovatna opcija je da u slučaju pobede SNS na izborima mesto gradonačelnika pripadne Aleksandru Šapiću, predsedniku opštine Novi Beograd. Ova mogućnost teško je ostvariva ako se ima u vidu česta razmena "otrovnih strelica" između Šapića i naprednjaka.

Ipak, SNS mogao bi da dođe u situaciju da ne može da bira, ukoliko SPS ostane ispod cenzusa ili ako sa socijalistima ne osvoji dovoljno mandata u beogradskom parlamentu. Šapić je, sa druge strane, izjavio da će posle izbora razgovarati sa svima, pa i sa SNS-om, kao i da je ključni uslov za formiranje vlasti da on bude gradonačelnik.

Bivši vaterpolista na vlast u opštini Novi Beograd došao je pravljenjem koalicije sa SRS-om, a član novobeogradskog opštinskog veća je i Nikola Šešelj, sin Vojislava Šešelja.

Naprednjaci su jedini izašli sa, za sada, oko 20 kandidata za beogradski parlament. Ovih dana trebalo bi da to urade i ostale stranke i koalicije koje će učestvovati na izborima za Grad Beograd. Oni će biti održani 4. marta.

(Nataša Latković)

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.