Izvor: MozzartSport.com, 20.Apr.2021, 09:04

Zvezdi prijala vitaminska bomba u Ljubljani, ali sve bi moglo da padne u vodu u Novom Mestu

U dvorani Leon Štukelj favoriti često "štucaju"

Suočila se Crvena zvezda sa silnim problemima ove sezone, ali je ipak na dobrom putu da obezbedi prednost domaćeg terena do kraja plej-ofa ABA lige i tako stvori prvi preduslov za odbranu trona. Posle trijumfa nad Cedevita Olimpijom minule nedelje i poraza Budućnosti u Baru, ekipa Dejana Radonjića drži sudbinu u svojim rukama. Ukoliko upiše trijumfe u preostala dva susreta završiće regularni deo sezone na prvom mestu. >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Prva prepreka ka željenom cilju je Krka (18.30).

Utorak, 18.30: (8,50) Krka (25,0) Crvena zvezda (1,07)

Dobili su crveno-beli poslednjeg dana minule sedmice Ljubljančane u dvorani Stožice, uz odlične role Ognjena Dobrića (26p), Džordana Lojda (21p) i Dejana Davidovca (13p), koji su preuzeli odgovornost u ključnom delu sezone i istakli se kao lideri ove generacije. Odmah posle susreta krenuli su na put. Spakovali su kofere, ali nisu morali da prelaze granicu, kako ih već večeras očekuje gostovanje u Novom Mestu. Jasno, pobeda je imperativ, ali to u dvorani Leon Štukelj neće biti lak zadatak.

Da, Krka se ove sezone bori za opstanak i prema tome bi trebalo da bude lak plen za timove koji pretenduju na presto, ali na njenom parketu se favoriti po pravilu muče. Tome svedoči i podatak da su košarkaši Zvezde na poslednjem gostovanju u ovom slovenačkom gradu pretrpeli poraz. Slavila je Krka minule sezone u dramatičnoj završnici rezultatom 79:77 i tako potpisala ispisnicu tadašnjem treneru Milanu Tomiću.

Nisu samo crveno-beli osetili na svojoj koži čari hale koja nosi naziv po čuvenom jugoslovenskom gimnastičaru Leonu Štukelju. Često su favoriti pognutih glava napuštali Novo Mesto prethodnih sezona. Samo ove su poraze pretrpeli Partizan i Mega, a minule su pored Zvezde u Sloveniji padali i Igokea, Budućnost i ponovo Mega, koja je i u sezoni 2018/19 poklekla u Novom Mestu. Bez dva boda su te takmičarske godine kući vraćali i crno-beli, kao i kasniji vicešampion iz Podgorice, ali i ekipa Mornara iz Bara.

Učinak nekih od favorita u dvorani Leon Štukelj u minule tri sezone:

2018/19

Krka - Mornar 80:76

Krka - Partizan 80:76

Krka - Mega 82:69

Krka - Budućnost 69:64

2019/20

Krka - Crvena zvezda 79:77

Krka - Mega 74:69

Krka - Igokea 76:75

Krka - Budućnost 73:72

2020/21

Krka - Partizan 69:50

Krka - Mega 76:71

Zbog svega navedenog košarkaši Crvene zvezde moraju sa dosta opreza i uz punu koncentraciju da pristupe večerašnjoj utakmici, kako dobri rezultati iz prethodnog perioda ne bi pali u vodu. Dosad su crveno-beli četiri puta padali kao Krkini gosti, dok su se u osam navrata kući vraćali trijumfalno. Predstojeći due biće 26. ovih rivala u regionalnom šampionatu, srpski šampion ipak ima daleko više uspeha u međusobnim susretima i vodi sa 19-6 u pobedama.

Razlog za oprez više je to što se Krka bori za "goli život" u regionalnom prvenstvu: pobeda bi sastavu Dalibora Damjanovića obezbedila opstanak u ABA ligi. Pre samo par dana je kao domaćin savladala ekipu Splita i napravila veliki korak ka zadržavanju statusa u društvu najboljih timova Jadrana, pa nema sumnje da će učiniti sve u svojoj moći kako bi velikim podvigom došla do željenog cilja. Motiva neće nedostajati ni junaku pobede nad sastavom iz Dalmacije Adinu Vrapcu (18 poena i osam skokova), koji je svojevremeno delio megdan sa crveno-belima i kao član Partizana. Najbolji strelac slovenačkog sastava ove sezone je Amerikanac Roderik Kamfor (11 poena po meču), a u stopu ga prati iskusni Rok Stipčević (10,7 poena po meču).

Oprezan je i Dejan Radonjić, koji je u svom prvom mandatu na klupi Crvene zvezde pretrpeo jedan poraz u Novom Mestu (sezona 2014/15, 67:77). Podsetio se pređašnjih iskustava iz dvorane Leon Štukelj i istakao da njegovi igrači moraju da odigraju sa velikom dozom energije i borbenosti ukoliko žele da upišu trijumf.

"Očekuje nas još jedan meč u Sloveniji u rasponu od 48 sati, nakon Ljubljane imamo utakmicu u Novom Mestu protiv ekipe Krke kojoj je svaki meč od izuzetne važnosti. Sigurno da će izaći na teren sa velikom motivacijom da izbore opstanak u ABA ligi. Mi zato moramo pre svega dobro pripremiti i onda i odigrati meč sa velikom energijom i borbenošću, svesni činjenice da smo u Novom Mestu imali dosta loših iskustava što nas dodatno upozorava pred ovaj meč".

Marko Simonović ističe da je Krka pokazala da na svom parketu može da se nosi sa svim timovima iz regionalnog takmičenja.

"Nakon utakmice u Ljubljani, očekuje nas gostovanje u Novom Mestu protiv ekipe Krke koja je i ove sezone pokazala da može da odigra dobre utakmice protiv svih timova u ABA ligi, posebno na svom parketu i bez obzira na ime i kvalitet rivala. Nalaze se u borbi za opstanak i svaki meč im je sada jako bitan. Zbog svega moramo da odigramo maksimalno ovu utakmicu boreći se za svaku loptu i uz veliku energiju".

Trener Krke Dalibor Damjanović je istakao da je pred njegovom ekipom jedna od lakših utakmica, jer joj protiv Zvezde nije potreban dodatni motiv.

"Čeka nas renomirani protivnik. Crvena zvezda je protivnik sa ogromnim kvalitetom i potencijalom. Završili su igrajući u Evroligi i sada su fokusirani samo na ABA ligu, što se vidi i u njihovim ligaškim rezultatima. U dobrom su ritmu i dele prvo mesto sa Budućnošću. Imaju širok igrački kadar i to je ujedno i njihova najveća snaga. Teško je izdvojiti pojedince jer su zaista svi kvalitetni. Možda bih samo istakao Lojda, koji je nosilac igre i igra sjajnu celu sezonu, a od dolaska trenera Radonjića eksplodirao je Ognjen Dobrić. Iako je težak protivnik, biće nam to jedna od lakših utakmica, jer su gosti neprikosnoveni favorit lige i neću morati da motivišem svoje igrače na bilo koji način. Idemo da se borimo i takmičimo, a onda ćemo videti šta nam to donosi".

Košarkaš Jan Rebec je svestan da je pred Krkom težak zadatak.

"Pred nama je teška utakmica protiv jednog od favorita lige. Želimo da odigramo dobar meč i ostanemo u dobrom ritmu, jer nas očekuju neke vrlo važne utakmice u narednim danima".

ABA LIGA - ZAOSTALI MEČ 18. KOLA

Utorak

Utorak, 18.30: (8,50) Krka (25,0) Crvena zvezda (1,07)

*** Kvote su podložne promenama

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.