Izvor: MozzartSport.com, 30.Okt.2020, 21:12

Zvezda odbila Himkijevu glavu na panju, Lojd celo poluvreme bez poena iz igre, Mekolum i Tima za evroligaški prvenac

Ubacio je Lojd dva poena iz igre u poslednjoj sekundi meča, za konačnih 83:77, ali pre toga ništa nije mogao da reši. O'Brajant vrlo dobar na debiju, igrači Saše Obradovića igrali gotovo perfektnu odbranu u drugoj i trećoj deonici, ali napadački nisu uspeli da nagrade sebe i dođu do važnog brejka

Šteta! Velika, velika šteta. Ako je uoči susreta Crvena zvezda gorela od želje da prekine decenijski post i konačno se osladi u srcu Moskve, onda je negde u međuvremenu >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << od iste - izgorela. Praktično od polovine prve deonice sve je zavisilo od gostiju iz Beograda - kojim ritmom će ići utakmica, kako će rezultat da se kreće, koliko će koševa biti na kraju i ko će biti čovek odluke, ali kada ne uzmeš ono što ti se nekoliko puta nudi, onda kazna mora da bude surova. Himki je slavio zahvaljujući minijaturama debitanta Erika Mekoluma u poslednjoj četvrtini za evroligaški prvenac posle pet uzastopnih poraza - 83:77 (19:22, 25;18, 14:17, 25:20).

Pamtiće dugo prvi evroligaški meč za Himki brat zvezde Portlanda Si Džeja. Mekolum je apsolutno pregazio Crvenu zvezdu i odbrana za njega nije imala nikakvo rešenje. Koliko je dobar bio govore i sledeći podaci – 23 poena ubacio je ukupno (7/10 iz igre, 4/5 za tri), od čega je čak 16 poena ubacio u poslednjoj četvrtini, uz četiri trojke! Zvezdina odbrana izgleda je dobro u drugoj i pogotovo trećoj deonici, ali sve ono što je bilo korisno tada rasprsnulo se kao mehur od sapunice kada je Mekolum “ukucao šifru“.

Dok je Mekolum briljirao, dabl-dabl je upisao Aleksej Šved. Nije bio u svom elementu, pogodio je jednu trojku iz sedam pokušaja i imao 3/10 iz igre, ali je spakovao 15 poena i 12 asistencija, što je bilo sasvim dovoljno da se dobije utakmica. S druge strane Crvena zvezda je opet previše i predugo živela i zavisila od poena Džordana Lojda! Jeste najbolji igrač i strelac Zvezde imao svojih 18 poena, ali ovo definitivno nije bilo njegovo veče. Svega četiri pogotka iz igre, uz četrnaest ispaljenih lopti, od toga samo jedna trojka i to iz šest pokušaja! Gotovo neverovatno zvuči, ali Lojd je faktički celo poluvreme bio bez poena iz igre!? Tačnije, ubacio je jedan koš dok se lopta kretala, ali bilo je to u poslednjem sekundu utakmice, za konačnih 83:77 u korist Himkija. Lojd je praktično celo drugo poluvreme pogađao isključivo sa linije slobodnih bacanja, a problem je bio još veći zbog toga što ga niko nije odmenio onda kada ga je ruka izdala. Imao je još sedam skokova, tri asistencije i čak deset iznuđenih faulova i indeks 21, ali ga u napadu praktično nije bilo celo drugo poluvreme. I pored toga Zvezda se dobro držala preko 30 minuta, sve dok se Himkiju nije ukazao Mekolum.

-------------------------------------

HIMKI – CRVENA ZVEZDA 83:77

/19:22, 25:18, 14:17, 25:20/

Dvorana Mitišći, Moskva;

Sudije: Sreten Radović, Pjotr Pastusjak, Robert Viklicki.

HIMKI: Šved 15 (12as), Mekolum 23, Tima 9, Karasjov 2, Zajcev 3, Monro 9, Odinokov -, Voronov -, Buker -, Jerebko 8, Bertans 3, Miki 11 (11sk).

CRVENA ZVEZDA: Ročesti 7, O’Brajant 14, Hol 4, Volden 11, Lojd 18 (7sk), Davidovac -, Lazić 5, Dobrić 2, Simonović -, Jagodić Kuridža 4 (5sk), Kuzmić 8.

-------------------------------------

Lojdova zamena u napadu svakako nije trebalo da bude Džoni O’Brajant. Novi krilni centar Crvene zvezde ostavio je vrlo dobar utisak u svom prvom meču. Pogrešno je to što je upravo on bio drugi strelac ekipe sa 14 poena (2/6 za dva, 3/4 za tri), na šta je još uhvatio četiri lopte. Odlučio je Obradović da mu odmah ukaže poverenje s obzirom na Himkijev kvalitet u reketu, iako je i sam pre utakmice izjavio da O’Brajant nije potpuno spreman. Ali, čak i bez optimalnog fizičkog stanja, nekadašnji košarkaš Lokomotive bio je među glavnim pretnjama po odbranu Himkija.

Velika je šteta što Crvena zvezda nije otišla na poluvreme bar s minimalnom razlikom u rukama! Jer bi tako verovatno sve bilo mnogo lakše. Bar gledajući kako su stvari dalje odvijale... Posle Himkijevih 8:1 na startu utakmice Zvezda je dodala gas i serijom 14:5 preuzeo kontrolu igre u svoje ruke. Igrači Saše Obradovića igrali su strahovito dobru odbranu u većem delu prvog poluvremena što je, između ostalog, dovelo do toga da Himki četiri puna minuta bude bez koša i da Šved stigne do prvih poena iz igre tek posle četvrtine i po. Ali Zvezda taj odbrambeni kvalitet nije uspela da pretoči u nešto više, uprkos dobrom početku Lojda i dobrim minutima debitanta O’Brajanta koga je Obradović uvrstio u startnu petorku.

U prošlonedeljnom susretu sa CSKA problem realizacije u prvom delu ležao je u suvišnom respektu i dozi ukočenosti, a sada je Zvezda na momente delovala suviše ležerno na protivničkoj polovini. I to se pogotovo videlo kada je na parketu bio Teri. U minutima kada je trebalo rezultatski da prelomi domaćina, Zvezda je ulazila u bespotrebnu jurnjavu u želji da se atraktivnim rešenjima dodatno podigne samopouzdanje. I to se ubrzo obilo o glavu.

Posle trojke Zajceva za 22:22 na otvaranju druge četvrtine Zvezda je zabarikadirala sve puteve ka košu, pametno usmeravala Šveda na slabiju, levu stranu i Himki je upao u problem. Jednostavno, momci u crveno-beloj opremi nisu dopuštali da bilo šta prođe. Ne samo laki šutevi, već apsolutno ništa što su napadači Himkija imali na umu. Ali, to nije bilo dovoljno. Zvezda je u ta četiri minuta protivnikovog ispaljivanja ćoraka imala pet neiskorišćenih napada i jednu primljenu blokadu, kada je Miki zaustavio Kuzmića pri pokušaju zakucavanja. Odbrambeno su Beograđani bili u petoj brzini, ali napadački u drugoj...

Tada se potpuno bespotrebno ušlo u klackalicu koja se završila Himkijevim preokretom i vođstvom rezultatom 44:40 na pauzi. Šved je vezao devet poena, dobro ga je ispratio Miki sa još osam poena – šest sa penala –, a Zvezda je u završnih minut i po ostala samo na poenima Jagodić Kuridže.

Ako je Zvezda propustila veliku šansu u drugom periodu, šta onda tek reći za dešavanja na početku drugog poluvremena? Zvezda je gotovo perfektnom odbranom samlela domaćina i ostavila ga bez poena iz igre punih sedam i po minuta! Ali, ponovo je jako škripalo u napadu. Zvezda je za ceo taj vremenski interval ubacila samo tri šuta iz igre, preko Kuzmića, Lazića i Terija. Lojd je pogađao isključivo sa linije slobodnih bacanja, a za celu treću četvrtinu samo su još Dobrić i O’Brajant uspeli da se upišu u listu strelaca, a da to nije bilo sa linije slobodnih bacanja odakle je, primera radi, Lojd bio prinuđen da podiže svoj saldo. I pored toga što je Zvezda završila ovaj period u svoju korist rezultatom 17:14, Himki je u poslednji deo meča ušao s minimalnih 58:57...

Umesto da pronađu dobitnu formulu i nagrade sebe za dobru odbranu, igrači Zvezde su potpuno nervozno odigrali uvodna tri minuta poslednje deonice. Posle druge O’Brajantove trojke na meču, čime je otvorio završnih deset minuta, Zvezda je stala i čini se psihički pala. Već u sledećem napadu Mekolum je anulirao dalekometni hitac sa iste distance, a posle neiskorišćenog pokušaja Jagodić Kuridže da još jednom stavi opterećenje na leđa protivnika, nekadašnji as Uniksa je kompletirao minijaturu kojom je doveo Himki do 63:60. O’Brajanta je počeo da stiže umor zbog žestokog ritma u oba smera, pa je tako za kratko vreme izgubio loptu, pa skrivio dva faula, po jedan u obe faze igre. Sve to ispratio je Mekolum da novom trojkom donese opipljivih 66:60 uz sedam minuta na semaforu.

Zvezda je jedinu uzdanicu videla u Kuzmiću. Reprezentativni centar bio je sveprisutan na parketu i veliki je posao radio u obe faze, što niko od saigrača nije uspeo da isprati. Skupio je osam poena i po tri skoka i ukradene lopte, uz jednu blokadu. Himki je uradio praktično sve što je trebalo da Lojda potpuno izbaci iz ritma i isključi i napadačke jednačine, a u ostatku ekipe niko se nije osmelio da preuzme odgovornost i povuče kada se rezultat lomio. Kuzmić je držao ekipu do 71:66, Lojd bio siguran isključivo sa penala, a posle 71:66 na četiri minuta do isteka vremena Mekolum je sa još dve otrovne strelice ubrizgao potrebnu dozu otrova da se Crvena zvezda više ne uspravi i uzvrati udarac. Himki je tako na dva i po minuta do kraja prvi put imao dvocifrenu prednost (77:66), posle čega je sve bila stvar odrađivanja posla za ovosezonski prvenac u Evroligi. Tačku je stavio Janis Tima svojom trećom trojkom na meču.

Zvezda se vraća u Beograd gde u ponedeljak dočekuje Krku, a onda sledi teška serija evropskih utakmica – gostovanja Bajernu i Asvelu, pa stiže Real, zatim se ide u Milano i Barselonu, te dolazi Efes...

EVROLIGA – 6. KOLO

Četvrtak

CSKA M. – Valensija 84:75

/Džejms 17 – Kalinić 15/

Asvel – Žalgiris 74:83

/Kaudi 18, Jabusel 17, Lajti 16 – Grigonis 25/

Makabi Tel Aviv – Fenerbahče 65:75

/Vilbekin 23 – Muhamed 17/

Real Madrid – Bajern 100:82

/Kerol 19 – Boldvin 18/

Petak

Himki - Crvena zvezda 83:77

/Mekolum 23 - Lojd 18/

20.00: (2,05) Olimpijakos (13,5) Anadolu Efes (1,90)

20.30: (3,05) Baskonija (15,0) Barselona (1,45)

**kvote su podložne promenama

Odloženo

Zenit – Panatinaikos

Milano - Alba

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.