Izvor: MozzartSport.com, 28.Jul.2021, 09:20

Zvezda kao zver: Mora da udari najjače kada je pribijena uza zid

Crveno-beli u revanš meču protiv Kairata (20.30, TV Arena) igraju za opstanak velikih ambicija na evropskoj sceni

Ništa tako lepo ne opisuje fudbal kao običan život. Kada je čovek u problemu, ozbiljnoj opasnosti, pribijen uza zid, zarad opstanka udariće najjače. Pa kud puklo. Isto tako ponašaće se i zver, kada je rivali već vide u samrtničkom ropcu… Kraj sezone je prilično daleko, jasno je da Crvena zvezda još ne može da bude u piku forme, ali joj se mnogi interesi >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << preklapaju u revanš meču drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona protiv kazahstanog Kairata (20.30, TV Arena).

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Nije prvi put da se pod sumnju stavlja kompletan projekat odgovornih sa Marakane i sadašnjeg trenera Dejana Stankovića, ali poraz u Almatiju zaljuljao je Zvezdine evropske ambicije prospariteta. Jer od onog Kairata 2015. godine, Crvenoj zvezdi su se dešavali i Sparta Prag, i Salcburg, i Liverpul, i Milan, i Olimpijakos. Ali nikada nešto slično ovom Kairatu. Crvena zvezda je uzimajući period od tri leta postala apsolutni rekorder Starog kontinenta kada je reč o uzastopnim prolazima u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Vezala ih je deset i ostavila iza sebe Astanu i zagrebački Dinamo (po osam), sve dok joj se nije desila Omonija u specifičnim korona uslovima bez revanša.

Crvena zvezda je dugo radila na vraćanju imidža jednog od lidera balkanskog fudbala, koji je na rubu koeficijenta da dobije status povlašćenog tima u plej-ofu za Ligu šampiona. Potencijalni poraz u dvomeču protiv Kairata predstavljao bi survavanje sa vrha merdevina, bez obzira što bi Crvena zvezda imala još dve šanse da obezbedi jesen u Evropi kroz Ligu Evrope ili Ligu konferencija. Ali jednostavno to ne bi bilo to, jer bi se osetila praznina veća od stadiona Rajko Mitić, bila bi obrisana i onako usnula euforija posle poraza u Almatiju. Izgubio bi se zalet i finansijska perspektiva. I svi bi bili pod upitnikom.

Kada govorimo o realnim kvalitetima Crvene zvezde i Kairata, srpski šampion je u prednosti. Ali crveno-beli će u nameri da eliminišu kahazstanskog prvaka morati da se resetuju na jesen prošle ili početak proleća ove godine. Da skinu neke nevidljive okove sa nogu koje su posledica možda kasnog početka priprema. Crvena zvezda je u dosadašnje tri utakmice izgledala sporo, tromo, čak povremeno izmrcvareno, kao da su pojedini igrači iz Stankovićevog rostera prošli front. Pravdaju takvo stanje stvari na Marakani rečima da će tim „prodisati“ za dve sedmice, ali problem je što je Zvezdi sad i odmah, potreban jako dobar meč. Napadi u talasima, taktička pismenost tako svojestvena za eru Dejana Stankovića, kreacija ofanzivne trojke iz veznog reda i stamena odbrana.

Svestan je toga i šef stručnog štaba crveno-belih Dejan Stanković, koji je na zvaničnoj konferenciji za medije pokušavao da bude miran. Ali intonacija pojedinih reči je pokazivala da ima problem u igri. Uostalom, novi napadač Dioni se još traži sa ostatkom ekipe obzirom da je ostao bez učinka u 115 minuta provedenih na terenu, jedan od najboljih stranaca El Fardu Ben je daleko od potrebnog nivoa, čeka se da klikne i novi štoperski tandem. U tom lavirintu čekanja, crveno-bele će sačekati ekipa koja ima određene probleme. Neće računati na prvog golmana, zatim Banjaka i Kiću Kosovića.. Uz sve to Kairat igra za bar dve nijanse slabije na gostujućem terenu.

Međutim, Kazahstanci su pokazali pre sedam dana zašto u istoriji evropskih takmičenja imaju samo dva poraza na svom bunjištu (Crvena zvezda 2002. godine i Sigma Olmuc). Mladi stručnjak Kiril Keker, doveden početkom tamošnjeg prvenstva, kao privremeno rešenje gađao je Zvezdine slabosti perfektno. Kao što je Dejan Stanković, sa svojim stručnim štabom, znao da napipa minuse u igri Milana. Zvezda je odigrala meč u Almatiju bez mozga , uvučena u stihiju i neverovatne probleme prilikom iznošenja lopte.

Sve je to izgledalo jako loše. Loš utisak o igri Crvene zvezde nije popravilo ni solidan nivo igre u drugom poluvremenu kada je naš šampion držao Kairat za vrat i potom jeftino primio pogodak u režiji Makija Banjaka.

Crvena zvezda nije uigrana, ali će večeras imati podršku 15 hiljada dece na stadionu Rajko Mitić. I ta mala pomoć sa tribina mogla bi da olakša posao crveno-belima. Koji ne moraju da odigraju epohalno, već treba da budu dostojni kvaliteta koji poseduju.

„Ako Zvezda bude na nivou, ne bi trebalo da bude problema. Izvukli smo mnogo stvari iz prve utakmice koje nisu funkcionisale. Neće se ponavljati, radili smo pažljivo na tim detaljima. Prošle godine kada smo igrali kvalifikacije priželjkivao sam taj revanš, jer se igrao samo jedan meč. Nije moglo da bude popravnog. Sada imamo šansu da ispravimo sitnice i greške koje smo napravili u Kazahstanu. I da se ne zavaravamo, prošle godine je bio mnogo jači pritisak“, aludirao je Zvezdin trener na meč u Tirani.

U Zvezdinom timu će biti promena. Očekuje se da u prvoj postavi bude Gelor Kanga. Mala dilema vlada na poziciji desnog beka zbog Gajićevih problema sa ramenom. Očekuje se i veliki doprinos Luisa Diona, mada će Crvena zvezda morati da igra brže. To je prvi preduslov da dođe na korak od Lige Evrope i navijačima priredi lepo veče.

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.