Zvanično – 12 velikana formira Superligu!

Izvor: B92, 19.Apr.2021, 00:18

Zvanično – 12 velikana formira Superligu!

Dvanaest velikih evropskih klubova saopštilo je da kreiraju novo takmičenje – Evropsku Superligu (ESL).

Klubovi osnivači su: Milan, Arsenal, Atletiko Madrid, Čelsi, Barselona, Inter, Juventus, Liverpul, Mančester junajted, Mančester siti, Real Madrid i Totenhem.

Među osnivačima nema klubova iz Nemačke i Francuske.

"Dvanaest najvažnijih evropskih klubova danas je postiglo dogovor o pokretanju novog takmičenja – Superlige, kojim će upravljati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << klubovi osnivače. Milan, Arsenal, Atletiko Madrid, Čelsi, Barselona, Inter, Juventus, Liverpul, Mančester junajted, Mančester siti, Real Madrid i Totenhem su se ujedinili kao osnivači, a biće pozvana još tri kluba da se priključe pre inauguralne sezone koja će početi što je pre moguće", navodi se u zajedničkom saopštenju 12 klubova osnivača.

UEFA je nakon prvobitne najave pokretanje Superlige najbogatijih, o kojoj se spekuliše već godinama, najavila izabacivanje klubova koji budu učestvovali u tome iz svih UEFA takmičenja.

Nakon toga je usledio vanredan satanak Evropske asocijacije klubova (ECA), bez 12 "odmetnika", na kojem je istaknuto protivljenje pokretanja planiranog modela takmičenja.

Svoj glas protiv Superlige podigle su legende Mančester junajteda ser Aleks Ferguson i Geri Nevil, kao i vodeći ljudi dve evropske velesile Velike Britanije (premijer Boris Džonson) i Francuske (predsednik Emanuel Makron).

Nema sumnje da će raskol u evropskom fudbalu koji će nastati potezom 12 velikana iz Engleske, Španije i Italije iz korena promeniti svet fudbala.

Slična situacija se odavno dogodila u evropskoj košarci, pokretanjem Evrolige nezavisno od krovne košarkaške organizacije FIBA.

Evroliga se nametnula kao elitno košarkaško takmičenje, ali dostupno samo izabranim klubovima, uglavnom na osnovu finansijskih mogućnosti.

Ali, pitanje je koliko će Superliga biti dostupna siromašnijim klubovima, s obzirom da je u tom pogledu jaz mnogo veći nego u košarci.

Nema sumnje da nas u ponedeljak ujutru čekaju prve zvanične reakcije klubova, liga i saveza, kao i istaknutih fudbalskih pojedinaca.

Budite uz B92.net od jutra i saznajte sve što se bude dešavalo u vezi s ovom temom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.